Πώς να «κόψεις» 380 θερμίδες από το σουβλάκι
- 20 ΣΕΠ 2024
Το σουβλάκι, το αγαπημένο εθνικό μας street food, είναι ένα πλήρες γεύμα που συνδυάζει γεύση και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μπορεί συχνά να περιέχει περιττές θερμίδες. Με μικρές αλλαγές στην παραγγελία σου ωστόσο, μπορείς να «κόψεις» μέχρι και 380 θερμίδες. Ναι, ναι.380!
Με μερικές απλές αλλαγές, μπορείς να απολαύσεις το σουβλάκι σου με λιγότερες θερμίδες, χωρίς να χάσεις τη νοστιμιά του. Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Παναγιώτα Βασιλάκη μάς δείχνει το πώς:
Σουβλάκι κανονικό (740 kcal)
- Πίτα λαδωμένη (60 γραμ.): 300Kcal
- Γύρος χοιρινός (80 γραμ.): 270Kcal
- Πατάτες τηγανιτές (30 γραμ.): 100Kcal
- Τζατζίκι (50 γραμ.): 60-70Kcal
- Λαχανικά
Σουβλάκι Light (360 kcal)
- Πίτα αλάδωτη (60 γραμ.): 200Kcal
- Καλαμάκι κοτόπουλο στήθος (80 γραμ.): 130Kcal
- Σος γιαούρτι (50 γραμ.): 30Kcal
- Λαχανικά
Τα tips για να μειώσεις τις θερμίδες:
Όπως βλέπεις και παραπάνω μερικές μικρές αλλαγές στην επιλογή των υλικών, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων, κάνοντας το σουβλάκι μια υγιεινή επιλογή γεύματος.
- Αλλαγή στη σος: Αντικατάστησε μια πλούσια σε θερμίδες σος (π.χ. τζατζίκι) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
- Επιλογή κρέατος: Προτίμησε κοτόπουλο αντί για χοιρινό. Το στήθος κοτόπουλο συγκεκριμένα, έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.
- Απόφυγε τις τηγανητές πατάτες: Μπορείς να γλιτώσεις περίπου 100 θερμίδες, αφαιρώντας 30 γραμ. τηγανητές πατάτες από το τυλιχτό σου σουβλάκι.
- Ελαφριά πίτα: Αντί για κλασική, λαδωμένη πίτα, επίλεξε μια αλάδωτη ολικής άλεσης ή αράβικη πίτα, που είναι ελαφρύτερη και μπορεί να «κόψει» έως και 100 θερμίδες, από το αγαπημένο σου σουβλάκι.
Κι επειδή το σουβλάκι δεν είναι πια φθηνό, ίσως αυτές οι μικρές αλλαγές, εκτός από το να «κόψεις» θερμίδες, το κάνουν και πιο οικονομικό.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, οι αυξήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα στις τιμές των κρεάτων, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμη και το 12% αναμένεται να οδηγήσουν την τιμή στο σουβλάκι ακόμη πιο ψηλά, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 5 ευρώ το τυλιχτό.
Σε αυτό συντείνει η γενικότερη ακρίβεια όπως στις πρώτες ύλες (κρέας, ντομάτα, γαλακτοκομικά) και στο λειτουργικό κόστος (ρεύμα, ενοίκια κ.ά.). Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές στα κρέατα το τελευταίο τρίμηνο, ενώ εκτός από το αρνί και το κατσίκι που επηρεάστηκαν από την πανώλη, ανατιμήσεις έχουν δεχτεί το μοσχάρι και το χοιρινό.