ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να παίρνεις τα πράγματα λιγότερο προσωπικά σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Αν είσαι ένα άτομο που αποκαλούν συχνά «υπερευαίσθητη/ο» και «υπεραναλυτική/ο», τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί αυτό το κείμενο είναι για σένα. Κάποια στιγμή μπορεί να δέχτηκες μια λεκτική επίθεση ή ένα υποτιμητικό ύφος από μια φίλη ή από έναν συνάδελφο ή να αργούσε να απαντήσει ο φίλος σου στα μηνύματα και μετά από λίγο να αναρτούσε ένα story στο Instagram. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι που μπορεί να φέρθηκαν αυτά τα άτομα με τον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά εσύ θα σκεφτείς πάντα τον χειρότερο. Ότι η οποιαδήποτε συμπεριφορά έχει να κάνει με σένα.

Πράγματι, μια αρνητική συμπεριφορά είναι λογικό να σε πληγώσει. Είναι κατανοητό να σου εξάψει την περιέργεια και οφείλεις να την εξετάσεις μέχρι ένα βαθμό. Ακόμα και να τη συζητήσεις. Αν όμως «κολλήσεις» και παίρνεις προσωπικά κάθε τέτοια συμπεριφορά ή πράξη, τότε σημαίνει ότι εσωτερικεύεις λόγια ή ενέργειες ως μια σκληρή αλήθεια και ότι για να βρίσκεσαι εδώ, ήρθε επιτέλους η ώρα να «απελευθερωθείς».(Χειροκρότημα).

Πριν όμως σου αποκαλύψουμε την τέχνη του να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά (σύμφωνα με ειδικούς), πρέπει να σου υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και δεν γεννιούνται όλοι με αυτή τη φυσική «χαλαρότητα». Επομένως, το να ενδιαφέρεσαι για τις ανθρώπινες σχέσεις σου σίγουρα δεν σε κάνει περίεργη/ο, όμως η ψυχική σου υγεία είναι ύψιστης σημασίας και το «αυτομαστίγωμα» δεν πρόκειται να καλυτερέψει καμία κατάσταση ή σχέση. Α, και παρένθεση, συνήθως το πώς φέρεται ένας άνθρωπος λέει περισσότερα πράγματα για εκείνον, παρά για σένα.

Η τέχνη του να μην παίρνεις τα πάντα προσωπικά

Πριν βγάλεις συμπέρασμα, έλεγξε τις προκαταλήψεις σου

Συχνά, οι αυθόρμητες αντιδράσεις βασίζονται στην προσωπική σου αντίληψη και όχι στην πραγματικότητα, εξηγεί θεραπεύτρια. Ίσως 2 φίλοι σου βγήκαν χωρίς εσένα, αλλά εσύ σκέφτεσαι ότι σε μισούν, επειδή ο παλιός, τοξικός, φιλικός κύκλος σου σε απέκλειε. Ή σε πλήγωσε το γεγονός ότι κάποιος υποψήφιος σύντροφος δεν απάντησε, ίσως επειδή πρόσφατα σε άφησε κάποιος. Αυτή είναι μια αμυντική συμπεριφορά που βασίζεται στον φόβο. Η κατανόηση αυτού, ίσως είναι το πρώτο βήμα για να διακόψεις έναν φαύλο κύκλο.

Ρώτα και απόφυγε τις υποθέσεις

Όταν κάτι φαίνεται περίεργο, απέφυγε να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα. Απλά ζήτησε διευκρινίσεις για να εξοικονομήσεις ενέργεια: «Τι ήθελες να πεις με αυτό το σχόλιο;» ή «Πρόσεξα ότι δεν μιλήσαμε πολύ αυτή την εβδομάδα. Όλα καλά;». Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να δείχνεις ενδιαφέρον.

Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα με άτομα που έχεις καλή σχέση, όχι τόσο με τυχαίους αγνώστους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση θα σε καθησυχάσει ή θα επιβεβαιώσει ότι δεν είχαν πρόθεση να σε πληγώσουν. Αν το θέμα είναι προσωπικό, τουλάχιστον θα το ξέρεις και θα το αντιμετωπίσεις άμεσα.

Σκέψου την κατάσταση από την πλευρά τους

Μερικές φορές, μια ψυχρή συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με σένα, αλλά με αυτό που περνάει ο άλλος άνθρωπος. Αν σου μιλά ψυχρά ή είναι νευρικός, ίσως περνά μια δυσάρεστη στιγμή στη ζωή του που του δημιοργεί δυσφορία. Αναγνώρισε ότι η διάθεση και οι ενέργειες των άλλων μπορεί να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και δεν πρέπει να τα παίρνεις πάντα προσωπικά.

Θυμήσου τις φορές που φέρθηκες με αντίστοιχο τρόπο

Μπορεί να έχεις δίκιο να γίνεσαι μερικές φορές αυστηρή/ος, ωστόσο δεν είσαι ένα αλάνθαστο άτομο. Δεν έχεις ποτέ ξεχάσει να αποδεχτείς ένα αίτημα φιλίας ή δεν έχεις ξεσπάσει ποτέ σε έναν αθώο άνθρωπο; Αν θυμηθείς τέτοια περιστατικά, τότε θα θυμηθείς και ότι ως προς την πλειοψηφία αυτών, κανένα δεν είχε να κάνει με το άλλο πρόσωπο, παρά μόνο με τον εαυτό σου. Αν μπεις στη θέση των άλλων, καταλαβαίνεις ότι όλοι κάνουν λάθη, και έτσι αφήνεις πίσω τις υπερβολικές προσδοκίες για μια τέλεια συμπεριφορά.

«Χτίσε» την αυτοεκτίμηση σου για να παίρνεις τα πράγματα λιγότερο προσωπικά

Αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα σταματήσεις να επηρεάζεσαι εντελώς, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σου θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να νιώθεις άσχημα από σχόλια που συνδέονται με τις δικές σου ανασφάλειες. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται βήμα-βήμα. Ξεκίνα με το να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν και να κρατάς μια λίστα με τις μικρές σου επιτυχίες. Όταν γνωρίζεις την αξία σου, τα αρνητικά σχόλια δεν έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν την ημέρα σου.

Exit mobile version