ΥΓΕΙΑ

Πώς να προφυλαχθείς από τους καπνούς και τη στάχτη της φωτιάς

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISS

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής (11/08). Η φωτιά γρήγορα έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις, καίγοντας όλο το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακή, κάνοντας στάχτη δάση και περιουσίες, ενώ δραματικές εκκενώσεις έγιναν τη νύχτα. Την ίδια στιγμή, οι καπνοί έχουν πνίξει περιοχές σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τις εστίες. Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις την υγεία σου από τον καπνό της φωτιάς.

Πώς επηρεάζουν οι φωτιές στην Αττική την υγεία μας;

Η σωματιδιακή ρύπανση από τις φωτιές, είναι πιο τοξική από τη ρύπανση από άλλες πηγές και κύρια απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο καπνός της πυρκαγιάς ερεθίζει τα μάτια, τη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες. Η εισπνοή καπνού βλάπτει το σώμα σου με έναν ή και τους δύο από τους παρακάτω τρόπους:

  • στερώντας του το οξυγόνο
  • μέσω των σωματιδίων που εισέρχονται στους πνεύμονες

Η εισπνοή καπνού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή μπορεί να μην εμφανίσεις συμπτώματα πριν από 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση. Το 50–80% των θανάτων από πυρκαγιά είναι από εισπνοή καπνού.

Σε εργαστηριακά πειράματα, μια δεδομένη ποσότητα καπνού από πυρκαγιά προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς από την ίδια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον καπνό της πυρκαγιάς με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών ανακοπών, αυξήσεις στις επισκέψεις στα επείγοντα για αναπνευστικές παθήσεις και εξασθενημένη άμυνα του ανοσοποιητικού. Οι πυρκαγιές έχουν επίσης συνδεθεί με ερεθισμό των ματιών και δερματικά προβλήματα.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης μπορεί να επιμείνουν για χρόνια.

Η έκθεση στις φωτιές κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με απώλεια εγκυμοσύνης, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Μια μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στις πυρκαγιές και της κυτταρικής βλάβης στους πλακούντες πρώτου και δεύτερου τριμήνου.

O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση φωτιάς:

  • Σε περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την περιοχή, φρόντισε να μείνεις όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατήρησε τον εσωτερικό αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις: Διατήρησε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά και χρησιμοποίησε κλιματισμό, ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
  • Απόφυγε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
  • Απόφυγε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
  • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
  • Απόφυγε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Μέτρα για την αποφυγή/ελαχιστοποίηση επιπτώσεων στην υγεία

  • Απόφυγε την σωματική καταπόνηση.
  • Κατανάλωσε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καπνό της φωτιάς στην Αττική;

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες θα αναρρώσουν από την έκθεση στον καπνό. Ωστόσο, ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως:

  • Μικρά παιδιά: Οι πνεύμονές τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και θεωρούνται πιο ευάλωτα, ανεξάρτητα από το αν έχουν προϋπάρχουσα πάθηση.
  • Έγκυες γυναίκες: Η εισπνοή καπνού από την πυρκαγιά θέτει τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό.
  • Ηλικιωμένοι: Αυτή η ηλικιακή ομάδα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω αυξημένου ποσοστού προϋπάρχουσας καρδιοπάθειας και πνευμονοπάθειας.
  • Άτομα που πάσχουν από αναπνευστική νόσο: Τα άτομα με εμφύσημα, χρόνια βρογχίτιδα, ΧΑΠ, άσθμα ή άλλη αναπνευστική νόσο διατρέχουν κίνδυνο.
  • Άτομα με διαβήτη: Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει λίγο ψηλότερες τιμές σακχάρου στο αίμα.
  • Άτομα με καρδιακές παθήσεις: Οι παθήσεις του κυκλοφορικού περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αγγειακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις. Αυτές οι καταστάσεις καθιστούν τους πάσχοντες ευάλωτους σε καρδιακές προσβολές, παροδικό πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή αρρυθμία.