ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα διαχειριστείς τις ενοχές αν περάσεις τις γιορτές με το ταίρι σου (και όχι με την οικογένεια)

Unsplash

Έχει συμβεί σε όλους μας. Όταν είσαι single και δεν έχεις παρέα για τα Χριστούγεννα ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ξέρεις ότι θα τα περάσεις σίγουρα με την οικογένειά σου. Έλα όμως που ξημερώνει η μέρα που βρίσκεις αυτόν τον σύντροφο της προκοπής, και ξαφνικά θέλεις να κάνεις γιορτές με το ταίρι σου και να ξεχαστείς μέσα στη δίνη του έρωτα.

Αν μιλάμε για τις πρώτες γιορτές με το ταίρι, οι επιλογές είναι πολλές. Μπορεί να έχετε οργανώσει από τον Αύγουστο μία χριστουγεννιάτικη εξόρμηση στο εξωτερικό ή, έστω, ένα ρομαντικό τριήμερο σε έναν ελληνικό ορεινό προορισμό. Ενδεχομένως, αυτές είναι οι πρώτες διακοπές που κάνετε μαζί. Εσύ όμως νιώθεις ενοχές που άφησες τους γονείς σου μόνους. Και οι ενοχές σου βαράνε κόκκινο, ειδικά σε περίπτωση που είσαι μοναχοπαίδι.

«Οι ενοχές προκύπτουν από τις κοινωνικές επιταγές και από τον τρόπο που μας έχουν μεγαλώσει. Το στερεότυπο που υπάρχει είναι ότι δε γίνεται να περνάμε τις γιορτές χωρίς τους γονείς και όλο μας το σόι», εξηγεί η σύμβουλος ζευγαριών Shelly Kessinger. Και τα λέει αυτά χωρίς να γνωρίζει την ελληνική οικογένεια. «Εκτός αυτού, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία δυσκολία να πούμε όχι και να νιώσουμε ότι στενοχωρούμε τους δικούς μας. Και καταλήγουμε να μην περνάμε καλά, όποια επιλογή και αν έχουμε κάνει».

Είναι οκ να νιώθεις ενοχές όταν περνάς γιορτές με το ταίρι;

Αποφάσισες να πας με τον καλό σου στην Αράχωβα για σκι ή απλά για αλλαγή παραστάσεων. Αλλά νιώθεις κάπως περίεργα που δεν είσαι στο πατρικό σου ή όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια τέτοιες μέρες. Όταν νιώθεις μέσα σου μία πολύ μικρή σύγκρουση, είναι επειδή ξέρεις ότι θα ήθελες πραγματικά να είσαι με όλους αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι οκ να νιώθεις λίγες ενοχές. Αλλά λίγες.

Η κοινωνική πίεση

Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά όταν πλησιάζουν οι γιορτές, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να φάμε τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας. Μας έρχεται σαν αυτόματη απάντηση και δε σκεφτόμαστε άλλη εναλλακτική. Είναι όμως αυτό που θέλεις στ’αλήθεια; Έχεις καιρό να τους δεις και σου λείπουν ή νιώθεις ότι οφείλεις να είσαι εκεί; Πιστεύεις ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν απουσιάσεις; Θα μπορούσες να κάνεις κάτι μαζί σου κάποια άλλη μέρα μέσα στις γιορτές;

Πολλές φορές τείνουμε να κάνουμε τις καταστάσεις πιο πολύπλοκες από αυτό που πραγματικά είναι. Αν θέλεις να φύγεις, μην το ανακοινώνεις. Συζήτησέ το και πρότεινε μία άλλη μέρα εορτασμού ή δείπνου. Υποθέτω ότι αυτό που θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι να είναι ευτυχισμένα και να επιλέγουν αυτό που τους γεμίζει. Αλλά κι εσύ με τη σειρά σου, πρέπει να είσαι ειλικρινής και ανοιχτή σε συζήτηση. Αυτό δίνει και τη μεγαλύτερη αξία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Exit mobile version