FITNESS

Πόσα λεπτά γυμναστικής μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;

Pexels

Aκόμη και μικρές δόσεις σωματικής δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με σχετική επιστημονική έρευνα.

Η γυμναστική μάς κάνει καλό. Βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Μειώνει το άγχος, ενισχύει τη διάθεση και καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη.

Αλλά στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χωρέσουν σε ένα τζόκινγκ ή μια επίσκεψη στο γυμναστήριο. Αν προσθέσει κανείς την κατάθλιψη στην εξίσωση, το κίνητρο για γυμναστική μειώνεται ακόμη περισσότερο, λένε οι ειδικοί.

Κάθε είδος γυμναστικής βοηθάει

Τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής άσκησης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν αερόβια δραστηριότητα σε μέτρια επίπεδα (όπως γρήγορο περπάτημα) για 2,5 ώρες την εβδομάδα, μαζί με προπόνηση όλων των βασικών μυϊκών ομάδων 2 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, ένα άτομο μπορεί να επιλέξει μια έντονη αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, για 1,25 ώρες κάθε εβδομάδα, μαζί με την ίδια ποσότητα προπόνησης ενδυνάμωσης.

Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, εξέτασε 15 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 190.000 άτομα για να καθορίσει πόσα λεπτά γυμναστικής χρειαζόταν για τη μείωση της κατάθλιψης.

Οι ενήλικες που έκαναν δραστηριότητες ισοδύναμες με 1,25 ώρες γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν, ανέφερε η μελέτη. Αντίστοιχα 2,5 ώρες γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα συσχετίστηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα οφέλη ήταν ισχυρότερα όταν ένα άτομο αποχαιρετούσε την καθιστική ζωή και έβαζε τη ζωή του σε κίνηση.

«Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές νέες επιπτώσεις για τους επαγγελματίες υγείας που κάνουν συστάσεις για τον τρόπο ζωής, ειδικά για τα άτομα που μπορεί να αντιλαμβάνονται τον τρέχοντα προτεινόμενο στόχο για σωματική άσκηση ως μη ρεαλιστικό», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 βρήκε παρόμοια αποτελέσματα: Οι άνθρωποι που ασκούνταν είχαν περίπου 43% λιγότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας.

«Ακόμα και το περπάτημα μόνο 3 φορές την εβδομάδα, φαίνεται να προσφέρει στους ανθρώπους καλύτερη ψυχική υγεία από το να μην ασκούνται καθόλου», επεσήμανε τότε ο συγγραφέας της μελέτης Adam Chekroud, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η γυμναστική σε συνεδρίες 45 λεπτών, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα ήταν η πιο ωφέλιμη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη του 2018. Ωστόσο, ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού μειώνουν τις κακές ημέρες ψυχικής υγείας κατά περίπου 10%.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι ακόμη και η ελαφριά άσκηση βοήθησε στην προστασία των παιδιών από την εμφάνισης κατάθλιψης. Η εν λόγω μελέτη, αποκάλυψε ότι 60 λεπτά απλής κίνησης κάθε μέρα στην ηλικία των 12, συνδέονταν με μέση μείωση 10% της κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.

Οι τύποι σωματικής άσκησης περιελάμβαναν το τρέξιμο, την ποδηλασία και το περπάτημα, καθώς και δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, η ζωγραφική ή ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο.