Πόσες πιθανότητες έχεις να κολλήσεις COVID-19 μένοντας στο ίδιο σπίτι με άτομο που νοσεί;
- 18 ΑΥΓ 2022
Η καλή είδηση της ημέρας: Εάν ο COVID βρίσκεται στο σπίτι σου, μπορείς ακόμα να του ξεφύγεις. Είτε ένα μέλος της οικογένειας σου, είτε ένας συγκάτοικος στο σπίτι, εμφανίσει πυρετό, ήπιο βήχα και άλλα συμπτώματα του COVID-19, υπάρχει πάντα έχει πάντα η ίδια ανησυχία: Είμαι η επόμενη;
Η απάντηση που θα έδιναν οι περισσότεροι είναι ένα ξεκάθαρο, ναι. Ένα σπίτι, όπου μέλη οικογένειας, σύντροφοι και συγκάτοικοι μοιράζονται περιορισμένους κοινούς χώρους, αντικείμενα κλπ, μοιάζει ιδανική συνθήκη για τη μετάδοση του COVID. Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν του, τη μεταδοτικότητα των τελευταίων παραλλαγών του ιού, η νόσηση μοιάζει μονόδρομος. Όμως ανάμεσα σε όλα αυτά τα παράδοξα που έχουμε ζήσει, έπειτα την εμφάνιση του κορονοϊού, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα: Ένα θετικό στον COVID άτομο δεν μπορεί να κολλήσει όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού. Τουλάχιστον κατά 50%.
Μια πρόσφατη συλλογή 135 μελετών που δημοσιεύει το Atlantic διαπίστωσε ότι η συνολική εξάπλωση της νόσου μέσα σε ένα σπίτι, έφτανε το 42,7% για τις πρώτες παραλλαγές της Omicron. Οι παραλλαγές που έχουμε δει από τότε, είναι πιο μεταδοτικές, επομένως η πιθανότητα να κολλήσεις τον ιό από έναν συγκάτοικο, είναι τώρα πιο κοντά στο 50%.
Γιατί άλλοι κολλάνε COVID-19 στο ίδιο σπίτι και άλλοι όχι;
Η εξήγηση στο γιατί οι άνθρωποι δεν είναι καταδικασμένοι να κολλήσουν COVID από τους συγκάτοικούς τους «είναι μια περίπλοκη υπόθεση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος ιατρικής του UC San Francisco, Bob Wachter. «Το μόνο σίγουρο, είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν κορώνα-γράμματα» δηλώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο The Atlantic.
Ο ίδιος και άλλοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο συμφωνούν ως προς τα κύρια συστατικά αυτού του παραδόξου:
- Η μολυσματικότητα του άρρωστου ατόμου
- Η ανοσία των άλλων ανθρώπων μέσα στο σπίτι
- Ο ίδιος τον ιός
- Το είδος του σπιτιού
Μεταδοτικότητα, αυτή η άγνωστη
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος επιβεβαιωμένος τρόπος να καταλάβουμε πόσο μολυσματικός είναι κάποιος. Η μολυσματικότητα ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου και ένα θετικό τεστ, δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι πρόκειται και για την αρχή μιας λοίμωξης. Ειδικά αυτές τις μέρες, που άτομα που είναι συμπτωματικά μπορεί να κάνουν μέρες μέχρι να λάβουν ένα θετικό αποτέλεσμα σε τεστ. Όπως εξηγεί η επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, Jennifer Nuzzo, τα συμπτώματα του COVID, συνήθως δεν ισούνται απαραίτητα με τη μεταδοτικότητα του ιού. Παραδόξως ένα εμβολιασμένο άτομο μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα πριν βγει θετικό σε ένα self ή rapid τεστ, επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα, που έχει ενεργοποιηθεί από το εμβόλιο, απλώς αντιδρά στον ιό. Εάν μοιράζεσαι τώρα την ίδια στέγη με αυτό το άτομο, μπορείς να ελπίζεις, ότι δεν θα μολυνθείς, λαμβάνοντας και πρόσθετες προφυλάξεις.
Και όπως πολλές άλλες πτυχές του COVID, η ικανότητα ενός μολυσμένου ατόμου να μεταδώσει τον ιό εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση εμβολιασμού του. Με άλλα λόγια, η μεταδοτικότητα εξαρτάται από το ιικό φορτίο, το οποίο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ισχύ της ανοσολογικής απόκρισης κάποιου. Σε σύγκριση με κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος, ένα μολυσμένο αλλά εμβολιασμένο άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει χαμηλό ιικό φορτίο. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι γίνεται λιγότερο μεταδοτικό για τα άλλα μέλη του νοικοκυριού.
Ναι μεν αλλά
Μετά υπάρχει ο ίδιος ο ιός και η φύση του. «Υπάρχει κάποια αναποτελεσματικότητα στη μετάδοση του COVID», δηλώνει ο Amesh Adalja, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Σαφώς δεν είναι το ίδιο μεταδοτικός όπως η ιλαρά», ένα αερομεταφερόμενο παθογόνο που έχει ποσοστό επιθέσεων δευτερογενούς οικιακής χρήσης, άνω του 90%. Και παρόλο που οι μεταλλάξεις της Omicron μπορεί να έχουν ιδιότητες που συμβάλλουν στην υψηλή μεταδοτικότητά του, αυτά από μόνα τους μπορεί να μην είναι αρκετά για να εξηγήσουν πλήρως το υψηλότερο ποσοστό προσβολής του, είπε ο Nuzzo.
Ο παράγοντας που είναι ίσως ο πιο δύσκολος να αντιμετωπιστεί είναι η ίδια η φύση του νοικοκυριού. Σε αντίθεση με τον εμβολιασμό ή την τοποθέτηση μάσκας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση διαβίωσής τους. Εάν ζεις σε μια έπαυλη, συγχαρητήρια. Είναι πολύ πιο εύκολο να κρατήσεις αποστάσεις σε ένα μεγάλο σπίτι με πολλά υπνοδωμάτια και αυλή. Από την άλλη είναι λιγότερο εύκολο, για τους φτωχότερους ανθρώπους που μπορεί να ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα με ένα κοινόχρηστο μπάνιο. Η έρευνα δείχνει ότι οι φτωχές γειτονιές μεταναστών, ήταν από τις σκληρότερα πληγείσες από την πανδημία, επειδή τα σπίτια σε αυτές τις περιοχές είναι δυσανάλογα κατοικημένα. Σε σπίτια με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα, η πλήρης απομόνωση είναι σχεδόν αδύνατη.
Αυτή η περίπλοκη κατάσταση, έχει επίσης ένα αόρατο, ανεξέλεγκτο μυστικό συστατικό: Την τύχη. Μερικές φορές, ένα άτομο που είναι πλήρως εμβολιασμένο αρρωσταίνει, ενώ ένα λιγότερο επιμελές άτομο, αποφεύγει τη μόλυνση ξανά και ξανά. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους, ο COVID-19 μπορεί ακόμα να μεταδοθεί, φαινομενικά τυχαία. Τόσοι πολλοί παράγοντες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ταυτόχρονη καταγραφή τους.