ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Toxic positivity: Οι ενδείξεις που σου λένε πότε η θετικότητα έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Ο λόγος που χρειαζόμαστε και τα αρνητικά συναισθήματα

Unsplash

Η απαισιοδοξία και η πεσμένη διάθεση είναι συναισθήματα που μάς έχουν κατακλύσει όλους τον τελευταίο χρόνο. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε τρόπους να νιώσουμε καλύτερα και να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Κι ενώ είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε την αισιοδοξία και το κουράγιο μας, υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Στο άκρο του toxic positivity, ένα φαινόμενο που ορίζεται ως «μία ανειλικρινής θετικότητα που οδηγεί σε παρανόηση αλλά και στο να βιώνεις ακόμα πιο έντονα τον πόνο και τα άσχημα συναισθήματα».

Γιατί η πολλή θετικότητα και αισιοδοξία καταλήγουν να προκαλούν πρόβλημα;

Είναι πάρα πολύ απλό. Όταν προσπαθείς να επιβάλλεις στους άλλους, αλλά κυρίως στον εαυτό σου, την ύπαρξη των θετικών συναισθημάτων, σημαίνει ότι αποφεύγεις όλα τα άλλα. Δεν επιτρέπεις σε κανέναν να θυμώσει, να κλάψει, να μελαγχολήσει και να νιώσει άγχος. Όσο όμως τα καταπιέζεις, εκείνα δυναμώνουν, ενώ εσύ καταλήγεις να νιώθεις φόβο και άγχος επειδή έχεις αυτά τα συναισθήματα. Μπέρδεμα; Το πρόβλημα όμως είναι ότι όσο και να αποφεύγεις τα αρνητικά, δεν σημαίνει ότι αυτά δεν εξακολουθούν να υπάρχουν κάπου κρυμμένα και να περιμένουν τη στιγμή που θα κάνουν μπαμ.

Toxic positivity και ψυχοσωματικά συμπτώματα

Όταν καταπιέζεις αυτά που νιώθεις, υπάρχουν τόσο συναισθηματικές όσο και σωματικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την κλινική κοινωνική λειτουργό Hilary Jacobs Hendel: «το συναισθηματικό άγχος που μπλοκάρεις, δεν προκαλεί μόνο ψυχικές νόσους, αλλά και σωματικές. Έχει συνδεθεί με καρδιακές νόσους, εντερικά προβλήματα, πονοκεφάλους, αϋπνίες και αυτοάνοσα».

Μερικά παραδείγματα που σου δείχνουν ότι πάσχεις από toxic positivity

  • Κρύβεις αυτά που πραγματικά νιώθεις
  • Αγνοείς τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις ή δεν αποδέχεσαι την ύπαρξή τους
  • Νιώθεις ενοχές και τύψεις για τα συναισθήματά σου
  • Υποτιμάς τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων και προσπαθείς να τους βοηθήσεις με ατάκες και τσιτάτα
  • Λες συνέχεια στους άλλους αλλά και στον εαυτό σου ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα»
  • Κριτικάρεις τους άλλους επειδή δεν είναι αισιόδοξοι

Γιατί χρειαζόμαστε (και) τα αρνητικά συναισθήματα;

«Δες τα συναισθήματά σου σαν ειδήσεις που σε ενημερώνουν για το τι σου συμβαίνει και πώς ανταποκρίνεσαι στον έξω κόσμο. Όταν τους δίνουμε σημασία και προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε, είναι πιο πιθανό να κάνουμε κάτι για αυτά και να περάσουμε στη δράση. Όταν μία συμπεριφορά του συντρόφου σου σου προκαλεί θυμό ή θλίψη, παρατηρείς το μοτίβο και μπορείς να το συζητήσεις μαζί του ώστε να αλλάξει κάτι. Αν αγνοείς αυτά που νιώθεις, είναι απλά ένας φαύλος κύκλος.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017 από το Πανεπιστήμιο UC Berkeley, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που αποδέχονται όλα τους τα συναισθήματα και δεν κρίνουν τον εαυτό τους για αυτό, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου.

Πώς μπορώ να απαλλαχθώ από το toxic positivity λοιπόν;

Δεν είναι τόσο δύσκολο. Το βασικό είναι να μην κρύβεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό και να του επιτρέπεις να νιώθει όλη την γκάμα των συναισθημάτων, χωρίς να τον κρίνεις. Αν ένας δικός σου άνθρωπος σου ζητήσει βοήθεια επειδή περνά δύσκολα, μην βιαστείς να του πεις «έλα δεν τρέχει τίποτα, όλα είναι στο μυαλό σου». Άκου προσεκτικά και με σεβασμό, κάνε ερωτήσεις και επίτρεψέ του να κλάψει και να εκδηλώσει αυτά που νιώθει. Όπως πρέπει να κάνεις και με τον ίδιο σου τον εαυτό.