ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτές είναι οι σημαντικές διαφορές στον ανδρικό και τον γυναικείο οργασμό

Pexels

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρικών και γυναικείων οργασμών. Ο οργασμός εξετάζεται πια και με πιο κοινωνικοβιολογικούς όρους. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι αλλαγές στη χημεία του σώματος και οι οργασμοί με έναν σύντροφο, μπορούν να ενισχύσουν μια σχέση.

Πόσο διαφέρει ο γυναικείος οργασμός από τον ανδρικό;  

Όταν μιλάμε για αυτή τη μοναδική ανθρώπινη ευχαρίστηση, υπάρχουν πολλά που ίσως δεν γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του οργασμού; Μπορούν οι γυναίκες να εκσπερματώσουν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης (squirting); Είναι η συχνότητα στους οργασμούς η ίδια; Και τελικά ποιο είναι το μυστικό για πιο συχνή σεξουαλική ικανοποίηση; Παρακάτω θα ανακαλύψεις μερικά συναρπαστικά, επιστημονικά στοιχεία γύρω από τον οργασμό. Στοιχεία που μπορούν να σε κάνουν να καταλάβεις καλύτερα το σώμα σου και πώς βιώνει ο/η σύντροφός σου τις σεξουαλικές σας επαφές.

Οργασμός: 9 θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

Πολλαπλοί οργασμοί

Ο οργασμός είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε τέσσερα στάδια: διέγερση, σταθεροποίηση, κορύφωση, λύση. Κατά τη διάρκεια του σταδίου της λύσης (μετά τον οργασμό), υπάρχει μια εμπειρία που είναι γνωστή ως «ανθεκτική περίοδος», κατά την οποία ένας άλλος οργασμός είναι σωματικά αδύνατος.

Σύμφωνα με ειδικούς σεξ, οι περισσότερες έρευνες για την συγκεκριμένη περίοδο, αφορούν άντρες. Γεγονός που επηρεάζει την αντίληψη ότι οι γυναίκες μπορούν να κορυφώνουν ξανά και ξανά, χωρίς μια ανθεκτική περίοδο. Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ακόμη και μια εμπεριστατωμένη έρευνα, δεν καλύπτει την εμπειρία του καθενός. Ακόμη και όταν η εμπειρία της πλειοψηφίας περιγράφεται καλά, θα εξακολουθούν να υπάρχουν ακραίες τιμές, των οποίων η εμπειρία δεν είναι ίδια με της πλειοψηφίας.

Υπάρχει επίσης μια ψυχολογικά ανθεκτική περίοδος, όπου μια γυναίκα μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της για το σεξ μετά τον οργασμό, παρόλο που τα γεννητικά της όργανα μπορεί να παραμείνουν ερεθισμένα μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα κι αν δεν αισθάνεται πλέον διεγερμένη. Η ανθεκτική περίοδος μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ώρες ή και μέρες.

Διάρκεια

Όταν μιλάμε για τη διάρκεια του οργασμού, οι γυναίκες παίρνουν τα σκήπτρα. Συνήθως τον κρατούν περισσότερο. Έρευνες δείχνουν ότι ένας γυναικείος οργασμός, κολπικός ή κλειτοριδικός, μπορεί να διαρκέσει έως και 20 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο. Ενώ ο ανδρικός, διαρκεί από 3 έως 10 δευτερόλεπτα. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ποικίλλουν ως προς τη διάρκεια και την ένταση. Κανένας συγκεκριμένος οργασμός δεν είναι «καλύτερος» από έναν άλλον και ιδανικά δεν πρέπει να συγκρίνεται.

Βιολογικός σκοπός

Από εξελικτική και ανατομική άποψη, είναι εύκολο να καταλάβουμε τον βιολογικό σκοπό του αντρικού οργασμού. Η διαδικασία βοηθά το γεμάτο με σπέρμα υγρό να φτάσει στη μήτρα και να γονιμοποιήσει τυχόν ωάρια που μπορεί να περιμένουν εκεί. Βασιζόμαστε σε αυτή την εκσπερμάτωση για να συνεχίσουμε την ανθρωπότητα. Για τις γυναίκες, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.

Η γνωστή βιολόγος Elisabeth Anne Lloyd, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κολπικός ή κλειτοριδικός οργασμός, έχει βιολογικό σκοπό. Όπως αναφέρεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η Lloyd ισχυρίζεται ότι η κορύφωση των γυναικών, μπορεί απλώς να είναι παρόμοια με τις θηλές των ανδρών: Έχει σαφή λειτουργία στο ένα φύλο, αλλά όχι στο άλλο. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο οργασμός συμβαίνει για να ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν περισσότερο σεξ και να αυξάνουν την επιτυχία της αναπαραγωγής.

Εγκεφαλικές αντιδράσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία, μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών και της σεξουαλικής επαφής. Τα ευρήματά τους: Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σε κάθε τύπο ατόμου έδειξαν δραστηριότητα κατά τη διέγερση των γεννητικών οργάνων, αλλά στο σημείο του οργασμού, όλες έδειξαν ενεργοποίηση σε περιοχές της παρεγκεφαλίδας. Το κατώτερο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον κινητικό έλεγχο.

Εκσπερμάτιση

Ενώ μια τυπική κορύφωση για τους άντρες, περιλαμβάνει εκσπερμάτιση σπερματικού υγρού, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο για τις γυναίκες. Μια αναφορά στο Journal of Sexual Medicine εξέτασε διάφορες μελέτες σχετικά με την εκσπερμάτιση των γυναικών και διαπίστωσε ότι μόνο περίπου το 10-55% αποβάλλει ένα υπόλευκο υγρό κατά τη διάρκεια του σεξ. Όμως, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον γυναικείο πληθυσμό.

Η εμπειρία

Παρά ορισμένες φαινομενικά προφανείς φυσικές διαφορές, οι οργασμοί είναι το ίδιο συναρπαστικοί, τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο «εξοπλισμός» δεν είναι και τόσο διαφορετικός τελικά. Όλοι οι άνθρωποι ξεκινούν με την ίδια ανατομία των γεννητικών οργάνων στη μήτρα. Ενώ αναπτύσσονται διαφορετικά υπό την επίδραση ορμονών κατά τη διάρκεια της κύησης, όλα τα μέρη μας λειτουργούν παρόμοια και αναπτύσσονται από την ίδια βασική δομή και νευρολογία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Το πέος και η κλειτορίδα στην πραγματικότητα αναπτύσσονται από τον ίδιο ιστό. Πράγμα που εξηγεί ότι όλοι οι οργασμοί μοιάζουν πολύ.

Κατά τη διάρκεια του ανδρικού οργασμού, ο πρωκτικός σφιγκτήρας, ο αδένας του προστάτη και το πέος συστέλλονται, προκαλώντας αισθήσεις έντονης ευχαρίστησης. Για τις γυναίκες, η σύσπαση των μυών του κόλπου, της μήτρας και της πυέλου δημιουργεί ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Ο εγκέφαλος όλων απελευθερώνει επίσης την «ορμόνη της ευχαρίστησης», την ωκυτοκίνη.

 

Ο κοινός ερωτισμός

Γιατί, λοιπόν, το σεξ προκαλεί τις ίδιες αισθήσεις σε όλους; Ο καθηγητής ψυχολογίας Alan Fogel, εξηγεί ότι είμαστε νευρολογικά συνδεδεμένοι να παρατηρούμε, να συμπάσχουμε και να αντιδρούμε στα ανθρώπινα συναισθήματα. Όπως μπορεί να σε πιάσουν γέλια όταν δεις ή ακούσεις κάποιον να γελάει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορεί το σώμα σου να «συγκινηθεί» βλέποντας τον σύντροφό σου να στριφογυρίζει από ευχαρίστηση. «Οι κοινές εμπειρίες, συναισθηματικά έντονων στιγμών, ενισχύουν τη δική μας αίσθηση σώματος και του συντρόφου μας», υποστηρίζει ο Fogel.

Το χάσμα του οργασμού για στρέιτ άτομα

Όσον αφορά τη συχνότητα του οργασμού, οι άνδρες τείνουν να έχουν το πλεονέκτημα. Ιδιαίτερα για straight, cis άνδρες. Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chapman στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν ένα μεγάλο μέρος σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων. Διαπίστωσαν ότι ένα εντυπωσιακό 95% των ετεροφυλόφιλων ανδρών cis, είπε ότι σχεδόν πάντα ερχόταν σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ μόνο το 65% των στρέιτ cis γυναικών, μπόρεσαν να κάνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το χάσμα του οργασμού για τα άτομα LGBTQ+

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες cis και οι λεσβίες cis γυναίκες, ήταν σχεδόν εξίσου πιθανό να βιώσουν συνήθως ή πάντα οργασμούς, κατά τη διάρκεια του σεξ (89% έναντι 86%). Οι αμφιφυλόφιλοι άντρες cis, ανέφεραν επίσης υψηλό επίπεδο ικανοποίησης, με το 88% να κορυφώνει σχεδόν κάθε φορά. Ωστόσο, μόνο το 66% των αμφιφυλόφιλων γυναικών cis, δήλωσαν ότι είχαν συχνούς οργασμούς. Ποσοστό παρόμοιο με αυτό των στρέιτ cis γυναικών.

Exit mobile version