ΥΓΕΙΑ

Πόσο επικίνδυνο είναι το αναμμένο τζάκι για την υγεία σου;

Τα τελευταία χρόνια τα τζάκια ανάβουν ασταμάτητα. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και τα κλιματιστικά που κάνουν τις κιλοβατώρες να τρέχουν σαν τρελές είναι οι 2 κυριότεροι λόγοι που η μέση ελληνική οικογένεια έβγαλε δια παντός τα διακοσμητικά μέσα από το τζάκι κι έριξε τα ξύλα στη φωτιά.

Αλλά όπως ξέρεις,  όλα έχουν ένα αντίτιμο. Και στην περίπτωση των τζακιών, μπορεί να είναι υψηλό για την υγεία μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως τα τζάκια ανοικτού τύπου προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία, αφού επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με ρύπους. Η γνωστή αιθαλομίχλη που προκαλείται από την καύση κυρίως του ξύλου και του κάρβουνου και που κυρίως τις κρύες νύχτες του χειμώνα σε πόλεις αλλά και χωριά είναι τόσο αποπνικτική, λες κι έχουμε Τσικνοπέμπτη, αλλά χωρίς να μυρίζει ψητό κρέας, δηλασή ακόμα πιο δυσάρεστο.

Ειδικά στα αστικά κέντρα που η αιθαλομίχλη συνδυάζεται με το φωτοχημικό νέφος (από τα οχήματα), η μυρωδιά είναι ακόμα πιο έντονη και οφείλεται στην υπερσυγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ.Παναγιώτη Μπεχράκη, “Όταν επικρατούν συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, πρέπει να μην ανάβουμε κανένα τζάκι γιατί προκαλείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Βήχας, άσθματα, βρογχιτιδικά επεισόδια, μύτες βουλωμένες, μάτια ηλεκτρισμένα είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα”. Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δυσφορίας.

Δυστυχώς, δεν είναι θέμα καλής ή κακής ποιότητας ξύλου. Η ρύπανση και άρα η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν αυξάνει μόνο με τα ακατάλληλα καυσόξυλα. Μια συμβουλή που δίνεται από τους ειδικούς είναι να αποφεύγεται η χρήση του τζακιού όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο ή όταν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι ήδη υψηλοί και η εισπνοή μόνο από τη μύτη, η οποία λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο, αντί του στόματος.

Exit mobile version