Πόσο υγιεινά είναι τα διάφορα υποκατάστατα της ζάχαρης;
- 23 ΙΟΥΛ 2016
Έχει αποδειχθεί ότι η υπέρμετρη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών σε καθημερινή βάση σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.
Είναι απολύτως φυσιολογικό, επομένως, να αναζητάς υποκατάστατα της ζάχαρης, τα οποία θα δώσουν τη γλύκα που επιθυμείς στην καθημερινότητά σου, χωρίς να προκαλούν τις ίδιες βλάβες με την επεξεργασμένη ζάχαρη.
Πόσο σίγουρη είσαι όμως ότι όλα τα υποκατάστατα της ζάχαρης που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πράγματι ακίνδυνα για τον οργανισμό;
Ας τα δούμε ένα προς ένα, για να ξέρεις τι να αποφεύγεις και τι όχι.
1) Τεχνητά γλυκαντικά
Οι φήμες που θέλουν τα γλυκαντικά τύπου ασπαρτάμη, σουκραλόζη κλπ. να σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου δεν έχουν επαληθευτεί από μελέτες σε ανθρώπους. Ωστόσο, αν καταναλώνεις αυτά τα υποκατάστατα, θεωρώντας ότι σε βοηθούν να χάσεις βάρος, έχε κατά νου ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.
2) Μέλι
Ενώ η λευκή ζάχαρη περιέχει σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά, το μέλι είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως το κάλιο και το ασβέστιο, καθώς επίσης περιέχει και βιταμίνη B, που βοηθά στην απορρόφηση της ενέργειας των τροφών από τον οργανισμό. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, αυξάνοντας παράλληλα την καλή, μειώνοντας το συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
3) Στέβια
Προερχόμενο από το φυτό “στέβια”, αυτό το γλυκαντικό είναι το μόνο μη τεχνητό υποκατάστατο με 0 θερμίδες, όντας 200 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ποσότητα, απ’ ό,τι θα χρησιμοποιούσες με την κοινή ζάχαρη. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Clinical Therapy”, η στέβια βοηθά στη συνολική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε βάθος χρόνου.