ΣΧΕΣΕΙΣ

Πότε ένας τσακωμός γίνεται βλαβερός σε μια σχέση;

Unsplash

Οι διαφωνίες είναι κάτι το αναπόφεκτο στις σχέσεις. Εσύ και ο/η σύντροφός σου είστε μοναδικά άτομα με διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι σε θέματα όπως χρήματα, δουλειές σπιτιού ή τρόπους ανατροφής παιδιών. Οι διαφορές και οι τσακωμοί όμως δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό, καθώς μπορούν να αποτελέσουν πηγή μάθησης και ανάπτυξης για το ζευγάρι.

Το να μάθεις να διαφωνείς σωστά, με σεβασμό και ανοιχτομυαλιά, μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση. Εάν ακούς πραγματικά τις ανησυχίες του/της συντρόφου σου και δίνεις σημασία στην άποψή του/της, οι διαφωνίες μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είμαστε πάντα λογικοί και ένας τσακωμός μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί σε κάτι αρνητικό. Σε ποια περίπτωση γίνεται όμως πραγματικά βλαβερός ένας τσακωμός για τη σχέση σου;

Όταν κατηγορείτε ο ένας τον άλλον

Οι άνθρωποι κατηγορούν τους αγαπημένους τους για διάφορα προβλήματα. Ίσως νιώθεις ότι ο άνθρωπός σου δεν υπολογίζει ποιοτικό χρόνο μαζί σου, δεν απαντά στα τηλεφωνήματα σου ή δεν προγραμματίζει σωστά τον χρόνο του, με αποτέλεσμα να εξαγριώνεσαι και να τον κατηγορείς. Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι να μιλάς στο πρώτο πρόσωπο. Αν για παράδειγμα δεν σηκώνει το τηλέφωνο, απάντα κάπως έτσι: «Αγχώνομαι πολύ όταν δεν έχω νέα σου».

Πότε ένας τσακωμός γίνεται βλαβερός σε μια σχέση;

Ακολουθείς τη «σιωπηλή τιμωρία»

Η «σιωπηλή τιμωρία» είναι όταν σταματάς να μιλάς στον σύντροφό σου κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας. Αντί να συζητάς, μένεις σιωπηλ@ ή απαντάς μονολεκτικά, όπως «οκ» ή «εντάξει». Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή νιώθεις πολύ φορτισμέν@ συναισθηματικά ή φοβάσαι ότι ο τσακωμός θα χειροτερέψει. Η σιωπηλή μεταχείριση ή αλλιώς τιμωρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να δείξεις δυσαρέσκεια προς τον/την σύντροφό σου, κάτι που για τον άλλον φαίνεται σαν τιμωρία.

Αισθάνεται ότι δεν αξίζει καν να του μιλήσεις, προκαλώντας έτσι φόβο, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχή και σύγχυση. Αν νιώθεις τόσο θυμωμένη/-ος ώστε να μην μπορείς να μιλήσεις, είναι εντάξει. Το καλύτερο είναι να ζητήσεις ένα διάλειμμα και να ενημερώσεις τον/την σύντροφό σου ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο. Έτσι δείχνεις ότι σε νοιάζει, αλλά απλώς δεν μπορείς να συζητήσεις εκείνη τη στιγμή.

Δεν «φιλτράρεις» τα λόγια σου στον τσακωμό

Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική σε μια σχέση, ωστόσο πάντα υπάρχει ο σωστός τρόπος και στιγμή για να πεις κάτι. Κάποι@ θεωρούν ότι το να πουν οτιδήποτε τους ενοχλεί τους κάνει αυθεντικούς, ενώ στην πραγματικότητα – ειδικά τη στιγμή ενός τσακωμού – μπορεί να αποβεί σε κάτι τελείως τραυματικό ή προσβλητικό. Όταν τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει και με καθαρή σκέψη, μπορείς να επικοινωνήσεις ότι σε ενοχλεί και μπορεί να βελτιωθεί.

Exit mobile version