Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι στην περιεμμηνόπαυση
- 18 ΟΚΤ 2024
Τα πρώτα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης ή περιεμμηνόπαυσης σηματοδοτούν μια νέα φάση στη ζωή των γυναικών. Πρόκειται για μια μεταβατική ορμονικά φάση που ξεκινά διαφορετική στιγμή σε κάθε μία από εμάς, παρουσιάζει όμως παρόμοια συμπτώματα και ενδείξεις. Ο γυναικολόγος Τζεννάρο Καστάλντο, απαντάει στις βασικές μας απορίες και δίνει τις δικές του συμβουλές γύρω από το κεφάλαιο προεμμηνόπαυση.
Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η τελευταία φυσιολογική έμμηνος ρύση στη ζωή της γυναίκας και σηματοδοτεί την μετάβαση από την αναπαραγωγική ηλικία στην μη αναπαραγωγική. Συχνά όμως προηγείται μία σταδιακή μείωση της ορμονικής δραστηριότητας των ωοθηκών, η οποία συνεπάγεται μία σειρά σωματικών και ψυχικών αλλαγών που ενδέχεται να εμφανιστούν αρκετά νωρίτερα και να διαρκέσουν από μερικούς μήνες έως και μερικά χρόνια. Αυτή η περίοδος της ζωής ονομάζεται προεμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση που μαζί με την εμμηνόπαυση και την μετεμμηνόπαυση συντελούν την κλιμακτήριο. Η κατανόηση αυτών των σημαντικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διανύσουν αυτή τη φάση με μεγαλύτερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα σημάδια της προεμμηνόπαυσης δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ένταση σε όλες τις γυναίκες.
Κάποιες γυναίκες δεν θα έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα μέχρι και την τελευταία τους περίοδο. Κάποιες άλλες πάλι θα εμφανίσουν ήπιες διαταραχές του κύκλου τους από τα 44-45, που μπορεί να είναι μία μείωση της διάρκειας του κύκλου τους ή μικρές καθυστερήσεις μία ή δύο φορές τον χρόνο. Κάποιες άλλες πάλι θα εμφανίσουν έντονες εξάψεις, εφιδρώσεις και διαταραχές του ύπνου καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Σε αυτές τις διαφορές συμβάλλουν σίγουρα η ιδιοσυγκρασία του οργανισμού και η κληρονομικότητα αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφικές συνήθειες, η σωματική άσκηση, ψυχολογικοί παράγοντες κτλ. Έχοντας ξεκαθαρίσει τα παραπάνω, ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης, καθώς και κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους.
Κοινά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης
- Διαταραχές του κύκλου:
Ένα από τα πρώτα σημάδια της προεμμηνόπαυσης είναι μια διαταραχή της σταθερότητας των εμμηνορροϊκών κύκλων. Οι περίοδοι μπορεί να γίνουν πιο συχνές, λιγότερο συχνές, βαρύτερες ή ελαφρύτερες.
- Αγγειοκινητικά Συμπτώματα/Εξάψεις:
Παρατηρούνται σε διαφορετικό βαθμό στο 80% περίπου των γυναικών. Οι εξάψεις εκδηλώνονται ως ένα ξαφνικό αίσθημα έντονης θερμότητας το οποίο εξαπλώνεται κυρίως στο πρόσωπο, τον λαιμό ή το στήθος. Συνήθως συνοδεύονται από εφίδρωση.
- Νυχτερινές εφιδρώσεις:
Παρόμοιες με τις εξάψεις, αλλά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας συχνά σε διαταραχές του ύπνου.
- Ξηρότητα του κόλπου:
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της ελαστικότητας και της λίπανσης του κόλπου, προκαλώντας ξηρότητα, κνησμό και δυσφορία και δυσκολεύοντας τις σεξουαλικές επαφές.
- Αλλαγές της διάθεσης:
Τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης, σε αψιθυμία, ακόμη και σε κατάθλιψη.
- Διαταραχές του ύπνου:
Αυπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου όπως η πρόωρη αφύπνιση ή ο διακεκομμένος ύπνος.
- Μειωμένη λίμπιντο:
Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι κοινή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Εν μέρει ενδέχεται να είναι συνέπεια της δυσφορίας στις επαφές λόγω ξηρότητας. Άλλες φορές είναι αμιγώς ψυχολογική.
- Αλλαγές του μεταβολισμού:
Συχνά ο μεταβολισμός επιβραδύνει όσο πλησιάζουμε στην Εμμηνόπαυση, διευκολύνοντας την αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης μπορούν να εμφανιστούν υπερχοληστερολαιμία, διαταραχές του μεταβολισμού του σακχάρου κτλ.
- Αλλαγές στο δέρμα:
Μπορεί να εμφανιστεί ξηροδερμία και τριχόπτωση.
- Προβλήματα του ουροποιητικού:
Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συχνουρία, ακράτεια ή υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
- Απώλεια οστικής πυκνότητας:
Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
- Γνωστικές αλλαγές:
Μερικές γυναίκες αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης ή κενά μνήμης.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων
- Ενημερωθείτε:
Η κατανόηση των αλλαγών που υφίσταται το σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έλεγχο της κατάστασης. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας και να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές.
- Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών. Ενσωματώστε τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα, όπως ο λιναρόσπορος και η σόγια, που μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών.
- Καλή ενυδάτωση:
Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθάει στην πρόληψη της ξηροδερμίας και της ξηρότητας του κόλπου και στην γενική ευεξία.
- Ασκηθείτε τακτικά:
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των εναλλαγών της διάθεσης, στην βελτίωση του ύπνου και στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Επίσης ορισμένες ασκήσεις ενδυναμώνουν τους μυς της πυέλου βελτιώνοντας μία ενδεχόμενη ακράτεια.
- Μειώστε τις εξάψεις:
Αποφύγετε ότι μπορεί να πυροδοτήσει τις εξάψεις, όπως την ζέστη, τα ζεστά ροφήματα, την καφεΐνη, τα καυτερά φαγητά και το αλκοόλ.
- Διασφαλίστε αρκετό ύπνο:
Δημιουργήστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε βοηθήματα ύπνου εάν είναι απαραίτητο.
- Αποφύγετε ή μειώστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνει τις εξάψεις και τις εναλλαγές της διάθεσης.
- Διαχειριστείτε το άγχος:
Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και των εναλλαγών της διάθεσης.
- Χρησιμοποιήστε κολπικά ενυδατικά και λιπαντικά σκευάσματα:
Αυτά μπορούν να ανακουφίσουν από την κολπική ξηρότητα και να κάνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα πιο άνετη και ευχάριστη.
Επιπρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων προεμμηνόπαυσης
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας ισορροπημένος και υγιεινός τρόπος ζωής είναι αρκετός για να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει τις ενοχλήσεις της προ-εμμηνόπαυσης. Σε ορισμένες γυναίκες όμως θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, ανάλογα με την έντασή τους και τον βαθμό διαταραχής της ποιότητας ζωής της γυναίκας. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις αρκούν σκευάσματα, με ή χωρίς οιστρογόνα, για την ενυδάτωση του κόλπου.
Για τα συστημικά συμπτώματα μπορούν να χορηγηθούν σκευάσματα φυτικά όπως τα φυτοοιστρογόνα ή συνθετικά ανάλογα των οιστρογόνων. Είναι καλό να σημειωθεί ότι παρότι αυτά προκαλούν πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τα οιστρογόνα, δεν είναι εντελώς άκακα και θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.
Για τις διαταραχές τις διάθεσης, του ύπνου αλλά και για τις εξάψεις μπορούν να χορηγηθούν ήπια αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά.
Μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις καταφεύγουμε στην Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ – HRT). Για ορισμένες γυναίκες, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι το μόνο που τους επιτρέπει να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη της με τον ιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε αν και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ασφαλές να την λαμβάνεται χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Συμπερασματικά, η προ-εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας που συνοδεύεται από ένα σύνολο προκλήσεων.
Παραμένοντας ενημερωμένες, αναζητώντας υποστήριξη και υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες, οι γυναίκες μπορούν να πορευτούν σε αυτή τη μετάβαση με χάρη και αυτοπεποίθηση.
Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένες ανησυχίες και να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές.