Πρωτεϊνικές δίαιτες vs DASH, διαλειμματικής και μεσογειακής διατροφής: ποια να επιλέξεις για να αδυνατίσεις σωστά
- 20 ΜΑΙ 2019
Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μέσα του Μαΐου και όλες εδώ στο γραφείο συμφωνούμε στο εξής: πόσο γρήγορα πέρασε αυτός ο χειμώνας και βρισκόμαστε πια ένα βήμα μακριά από το καλοκαίρι. Δε συμφωνούμε βέβαια μόνο σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι για μία ακόμη χρονιά δεν προσέξαμε ιδιαίτερα τη διατροφή μας καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε στο παρά πέντε να μαζευτούμε.
Δυστυχώς κατά την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε την τελευταία στιγμή, επηρεαζόμαστε από trends και ακολουθούμε δίαιτες που ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να μην είναι τόσο αποτελεσματικές. Ο παράγοντας «υγεία και επιπτώσεις» πρέπει να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις αποφάσεις μας και να τον υπολογίζουμε πολύ σοβαρά. Αν όσα σου προανέφερα σε βρίσκουν κι εσένα σύμφωνη, συνέχισε να διαβάζεις.
Ακριβώς, λοιπόν, επειδή υπάρχουν αμέτρητες δίαιτες εκεί έξω τις οποίες μπορείς να βρεις παντού στο διαδίκτυο, εμείς είμαστε εδώ για να στις ξεσκαρτάρουμε.
Στη χθεσινή, λοιπόν, κυριακάτικη εκπομπή ”Life in Balance” στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, η Δήμητρα Τσιγγενέ φιλοξένησε στο στούντιο την κα Δέσποινα Παπαδοπούλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο, με την οποία ανέλυσαν παρέα τις πιο hot δίαιτες της σεζόν.
Πιο συγκεκριμένα δόθηκε βάση στις πρωτεϊνικές δίαιτες οι οποίες τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Πολλοί είναι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομά τους, με τους αστέρες του Hollywood μάλιστα να τις εκθειάζουν με την πρώτη ευκαιρία. Ισχύει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές τελικά ή είναι μύθος; Η κα Δέσποινα Παπαδοπούλου μας εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στις τρεις πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες: την Atkins, τη Dukan και την Keto, τονίζοντάς μας ταυτόχρονα τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά τους σημεία.
Στην εκπομπή επίσης αναλύθηκε η διαλειμματική νηστεία, με την οποία ο Ηλίας Μαμαλάκης κατάφερε κι έχασε 12 κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία όπως μας τόνισε η κα Παπαδοπούλου στηρίζεται στην εναλλαγή περιόδων πολύ χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης, με περιόδους κανονικής ενεργειακής πρόσληψης. Πιο σύνηθες επιλεγόμενο μοντέλο είναι η δίαιτα 16:8, κατά την οποία το άτομο επιτρέπεται να καταναλώσει ό,τι επιθυμεί στις 8 ώρες που έχει επιλέξει να τρέφεται, μιας και τις υπόλοιπες 16 της ημέρας του δεν επιτρέπεται να φάει τίποτα. Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό το μοντέλο δε σε εκπαιδεύει στο να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά, με αποτέλεσμα όταν το σταματήσεις να κερδίζεις πάλι σύντομα τα κιλά που έχασες.
Στο υπόλοιπο μισό της εκπομπής αναλύθηκε η δίαιτα DASH, η οποία σύμφωνα με έρευνες ρίχνει την αρτηριακή πίεση και αποτελεί ασπίδα ενάντια στον διαβήτη. Παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στη μεσογειακή διατροφή προωθώντας τη λήψη λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, το αρνητικό της σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου είναι ότι δεν αποτελεί εξατομικευμένο διαιτολόγιο, καθώς είναι ένα πλάνο διατροφής που περιέχει απλώς συστάσεις κι επομένως δεν είναι συγκεκριμένο στο πώς πρέπει να πορεύεσαι όταν την ακολουθείς.
Γιατί η μεσογειακή διατροφή ψηφίστηκε η καλύτερη διατροφή στον κόσμο και ποια είναι τελικά τα tips της διατροφολόγου για να καταφέρουμε να αδυνατίσουμε με ασφάλεια, διατηρώντας το νέο μας βάρος; Πάτα play κι άκουσε το παραπάνω ηχητικό για να σου λυθούν όλες οι απορίες.
*Ραντεβού την άλλη Κυριακή, 26/05, στον News 24/7 στους 88,6 για περισσότερο ”Life in Balance” και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.