Ψηφιακή αποτοξίνωση: Πώς να περιορίσεις τη χρήση των ψηφιακών συσκευών;
- 28 ΑΠΡ 2025
Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τρανταχτό παράδειγμα το κινητό. Κάποτε η χρήση του ήταν μόνο για να παίρνεις τηλέφωνο και να συνομιλείς, ενώ σήμερα με τη χρήση του μπορείς να ακούς μουσική, να τραβάς φωτογραφίες, να το χρησιμοποιείς ως gps, να είσαι συνενδεμένη/-ος με όλους, παράλληλα να ενημερώνεσαι για οτιδήποτε νέο συμβαίνει στον κόσμο και όχι μόνο. Μιλάμε δηλαδή για ένα «πολυεργαλείο» που μπορεί να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη σε πολλούς τομείς. Όμως, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην τεχνολογία, απαιτείται μέτρο.
Ακριβώς για τον λόγο ότι το κινητό λειτουργεί (όπως προαναφέραμε) και ως «πολυεργαλείο» στη ζωή μας, πολλοί καταλήγουν με το κινητό να γίνεται η «προέκταση» του χεριού τους. Αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει λόγω της αναγκαιότητας χρήσης του, αλλά λόγω κατάχρησης. Η κατάχρηση προκύπτει και με άλλες ψηφιακές συσκευές, όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής και ούτω καθεξής.
Άρα η ψηφιακή συσκευή πρωτίστως είναι «ουδέτερη» και ο τρόπος με τον οποίο την χρησιμοποιεί ο κάθε άνθρωπος, είναι αυτός που θα την κάνει καλή ή κακή για τον ίδιο. Για παράδειγμα, μέσα από τα social media μπορείς να επικοινωνείς πιο εύκολα με τους φίλους σου, αλλά όταν αλληλεπιδράς μαζί τους μόνο μέσα από αυτά και δεν έχεις μαζί τους κοινωνική αλληλεπίδραση στον «έξω» κόσμο, τότε το μέσο έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σου.
Σύμφωνα με έρευνα, η συχνή χρήση τεχνολογίας έχει συνδεθεί με: αυξημένα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής, μειωμένη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, εθισμό στην τεχνολογία, κοινωνική απομόνωση, μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαταραχή του ύπνου σε ορισμένες περιπτώσεις.
Εν αντιθέση, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 στην οποία συμμετείχαν σπουδαστές έδειξε ότι, όταν «προχώρησαν» σε μια ψηφιακή αποτοξίνωση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ανέφεραν ότι είδαν θετικές αλλαγές στη διάθεσή τους, τον ύπνο τους και τη διάθεσή τους. Αν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την τεχνολογία, για να αποκομίζουν τα θετικά από αυτή, συνέχισε να διαβάζεις.
Ψηφιακή αποτοξίνωση: Πώς να περιορίσεις τη χρήση των ψηφιακών συσκευών;
Όρισε συγκεκριμένη ώρα που θα απέχεις από ψηφιακές συσκευές
Αν στην εργασία σου υποχρεούσαι να χρησιμοποιείς υπολογιστή, τότε είναι αδύνατον να αποφύγεις μερικές ώρες τη μέρα μπροστά σε οθόνη. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι, να βάζεις ξυπνητήρι μια συγκεκριμένα ώρα καθημερινά για να πηγαίνεις για περπάτημα, να τρως ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο μακριά από οθόνες.
Μην χρησιμοποιείς smartphone
Για λίγες ώρες. Αν σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς και να μη κοιτάξεις το κινητό σου, τότε σου προτείνουμε να πάρεις ένα κινητό το οποίο να μην υποστηρίζει apps, αλλά να μπορείς να πάρεις μόνο τηλέφωνο μέσα από αυτό. Έτσι, αν π.χ πας για ένα καφέ θα μπορείς να είσαι παρούσα/παρών, ενώ αν χρειαστείς κάτι θα μπορείς να κάνεις κλήση.
Αφαίρεσε τις ψηφιακές συσκευές από συγκεκριμένα δωμάτια
Η απαγόρευση χρήσης τηλεφώνου και οθόνων γενικότερα στην κρεβατοκάμαρα, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου σου. Αν δηλαδή έχεις τοποθετήσει σε διαφορετικό δωμάτιο του σπιτιού σου το κινητό, μπορεί η διαδικασία – το να σηκωθείς από το κρεβάτι σου για να πας να το πάρεις – να σε αποθαρρύνει και έτσι να γλιτώσεις μερικές ώρες μπροστά από μια ψηφιακή συσκευή.
Μίλησε με κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας
Εάν τα συναισθήματά σου σχετικά με την τεχνολογία ή ορισμένες εφαρμογές αρχίσουν να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σου και επηρεάζουν τη συμπεριφορά σου, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας, προκειμένου να εντοπίσετε μαζί την «ρίζα» του προβλήματος.