ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχοσωματικά: Τα πιο κλασικά συμπτώματα και γιατί μας συμβαίνουν

Unsplash

Συχνές ζαλάδες, δύσπνοια, σπυριά από το πουθενά και ανεξήγητοι πόνοι. Όλα αυτά που συμβαίνουν στο σώμα μου και δεν υπάρχει απάντηση για αυτά. Είσαι τυπική στις εξετάσεις σου αλλά απευθύνεσαι και στον εκάστοτε ειδικό προκειμένου να σου δώσει μία εξήγηση για αυτές τις ημικρανίες. Μόνο που, ιατρικά μιλώντας, δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις έτσι.

Η σωματοποίηση του άγχους

Σωματοποιείς το άγχος όταν εμφανίζονται συμπτώματα στο σώμα σου που δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικά, αλλά μόνο ψυχοσωματικά. Το άγχος είναι τόσο μεγάλο που εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο. Το έχεις ακούσει σίγουρα κι από τα χείλη του γιατρού σου: «Δεν έχεις τίποτα. Άγχος είναι». Σε έρευνα που έγινε με 1000 ασθενείς και διάρκεια 3 χρόνων, όλοι παρουσίασαν 14 κοινά συμπτώματα. Το 84% δεν παρουσίασε κάποια παθολογική εξήγηση. Ταυτόχρονα, άλλη έρευνα έδειξε ότι το 20% των ασθενών που είδαν γιατρό, είχαν συμπτώματα που εξηγήθηκαν μόνο ψυχολογικά.

Τα κλασικά ψυχοσωματικά συμπτώματα

Σύμφωνα με την Ευρωκλινική, τα κλασικά σημεία του σώματος που «χτυπάει» το άγχος είναι το στομάχι και το έντερο. Αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή έλκος. Επηρεάζεται το καρδιαγγειακό σύστημα και εκδηλώνεται με ταχυκαρδίες και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι είναι άλλο ένα συνηθισμένο σύμπτωμα άγχους ενώ η σεξουαλική δυσλειτουργία εκδηλώνει σωματικά το άγχος (ειδικά εάν δεν υπάρχει παθολογική εξήγηση).

Γιατί έχουμε ψυχοσωματικά;

Όπως αναφέρθηκε και πριν, το άγχος βρίσκει διεξόδους στο σώμα, ειδικά όταν γίνεται βαρύ κι ασήκωτο. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι ή να σκέφτεσαι ότι κάνεις κάτι λάθος. Είναι όμως μία σημαντική υπενθύμιση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου. Ο ιδανικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, που θα μάς καθοδηγήσει σωστά και θα μάς ανακουφίσει από ένα βαρύ ψυχικό φορτίο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και δεν μπορούμε όλοι να διαχειριστούμε το άγχος με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, η στήριξη και οι κουβέντες με φίλους, ο διαλογισμός και οι τεχνικές αναπνοής αλλά και η συνολική φροντίδα του εαυτού είναι απαραίτητα στοιχεία για όλους. Ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, καλός και ποιοτικός ύπνος, αλλά και διάλειμμα από την πολλή δουλειά. Σιγά σιγά, και με τη βοήθεια ειδικού, θα εντοπίσεις τα μοτίβα που σε οδηγούν στο άγχος και πώς θα τα σπάσεις. Μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε και αυτή είναι μία διαδρομή που δεν τελειώνει.

Exit mobile version