ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να δικτυωθείς στη δουλειά σου χωρίς να γίνεις “κουραστική”

Οι περισσότεροι, καθώς μπαίνουμε ψαρωμένοι στην αγορά όπου βγαίνουν τα χρήματα (ναι, την εργασίας εννοούμε), εκτός από μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις, είμαστε σαν νεογέννητα γατάκια που ανυπομονούν να επιστρέψουν στη μαμά τους.

Μηδενική λήψη πρωτοβουλιών, τεράστιο άγχος, ελάχιστες προτάσεις για νέα πράγματα και ιδέες και πολύ μετρημένα λόγια. Πολύ σπάνια θα μιλήσεις σε κόσμο που δεν ξέρεις (εκτός αν σου απευθύνει το λόγο).

Στην πορεία, όλα μαθαίνονται και, σιγά-σιγά, με την εμπειρία έρχεται και η λήψη πρωτοβουλιών και η αυτοπεποίθηση και οι ιδέες. Αν όμως μπορούσα να δώσω ΜΙΑ συμβουλή στον επαγγελματικά νεογέννητο εαυτό μου αυτή θα ήταν να ξεκινήσω πολύ πιο νωρίς να μιλάω, να γνωρίζω, να κρατάω επαφές με ανθρώπους από το επαγγελματικό μου περιβάλλον. Άτομα από διαφορετικές εταιρείες, σε θέσεις ισχύος ή απλά σε θέσεις-κλειδιά, ανθρώπους που έχουν ήδη ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, ανθρώπους που έχουν την άνεση να βρουν και να μιλήσουν σε άλλους. Εν ολίγοις, να δικτυωθώ.

Ίσως να έχεις ακούσει ότι το networking είναι το παν. Ό,τι κι αν έχεις ακούσει είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Βοηθάει όσο δεν φαντάζεσαι αφού έχοντας ένα δίκτυο γνωριμιών έχεις ανθρώπους να απευθυνθείς πιο άμεσα όταν θέλεις να βρεις δουλειά, να αλλάξεις δουλειά, να ζητήσεις βοήθεια για μια δική σου δουλειά.

Και δεν έχει σημασία αν έχεις 2 πτυχία και 56 μεταπτυχιακά. Βρε από το καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου να έχεις αποφοιτήσει, η δικτύωση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Events, συναντήσεις και επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις θα σου τύχουν- αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πώς θα τις εκμεταλλευτείς κατάλληλα ώστε να δικτυωθείς χωρίς να γίνεις υπερβολική και κουραστική; Προφανώς οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν εξίσου επιτυχία κι αν στόχος σου είναι απλώς να πιάσεις κουβέντα σε μια εκδήλωση και να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν.

1. Βήμα πρώτο και σημαντικότερο: Χαμογέλα

Θέλεις να γνωρίσεις ανθρώπους τους οποίους είναι πιθανό να χρειαστείς κάποια στιγμή στη ζωή σου γιατί μπορεί να σε φέρουν σε επαφή με τους σωστούς ανθρώπους. Αυτοί δεν χρειάζεται να είναι ο διευθυντής ή ο πρόεδρος μιας εταιρείας, αλλά και αυτός που σου φέρνει τον καφέ, η διπλανή σου στη δουλειά, ο υπεύθυνος ενός άλλους τμήματος κ.o.κ. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να σε συμπαθήσουν είναι να χαμογελάς. Φυσικά και όχι ψεύτικα. Εν ανάγκη αφιέρωσε ένα ΣΚ της ζωής σου και εξασκήσου σε αυτό.

2. Να είσαι περιποιημένη. Μετράει.

Δε λέμε να χάσεις τον εαυτό σου ή να εμφανιστείς με ψηλοτάκουνα που σου κάνουν πληγή ή με πένσιλ φούστες που σε κάνουν να μην μπορείς να περπατήσεις, αλλά όσο πιο περιποιημένη εμφανίζεσαι σε οποιοδήποτε χώρο ή event με επαγγελματική βούλα, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα νιώθεις. Και όταν εκπέμπεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση, γίνεται ακόμα πιο εύκολο να σε προσεγγίσουν ακόμα και άνθρωποι με τους οποίους δεν θα είχες τη δυνατότητα να μιλήσεις σε άλλη περίπτωση.

3. Κάνε ερωτήσεις

Ίσως δεν υπάρχει πιο εύκολος, και με εφαρμογή σε κάθε άνθρωπο, τρόπος να κάνεις κάποιον να σε συμπαθήσει από το να τον βάλεις στη διαδικασία να σου μιλήσει για τον εαυτό του. Άσε τα σχόλια για τον καιρό ή το τελευταίο κουτσομπολιό που άκουσες και ζήτα να μάθεις για τα ενδιαφέροντα αυτού που έχεις απέναντί σου. Είναι ο καλύτερος τρόπος να σπάσεις και τον πάγο αναμεταξύ σας.

Τιπ: Ακόμα πιο σημαντικό από το να κάνεις ερωτήσεις είναι να ακούς τι σου λέει ο συνομιλητής σου και να ρωτάς και πάνω σε αυτά δίνοντας έτσι μια πολύ φυσική συνέχεια στην κουβέντα σας. Όχι, αυτό που μόλις διάβασες δεν είναι προφανές- οι περισσότεροι το ξεχνούν.

4. Πρόβαλλε τον εαυτό σου, αλλά με μέτρο

Ακόμα μια αλήθεια (ίσως πιο πικρή) είναι ότι κανείς δεν θέλει απέναντί του κάποιον που να κομπάζει για το πόσο επιτυχημένος και ικανός είναι. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να αφήσεις αυτόν που θέλεις να προσεγγίσεις να σου μιλήσει για τον εαυτό και τα επιτεύγματά του χωρίς να προσπαθήσεις να τον «καπακώσεις» με τα δικά σου, ακόμα κι αν στο ιστορικό σου έχεις καλύτερες και σπουδαιότερες επιτυχίες. Παράδειγμα: Ο συνομιλητής σου μιλάει για την συμμετοχή του στα 5 κm Μαραθώνιο. Εσύ έχεις κάνει τα 10 km ή έχεις τρέξει και τα 46 km ή τέλος πάντων είσαι άσος στο τρέξιμο. Να τα πεις όλα αυτά, αλλά χωρίς αλαζονεία.

5. Άσε την (Debbie Downer) αρνητική πλευρά σου στο σπίτι

Η Debbie Downer είναι ένας χαρακτήρας από ένα λίγο πιο παλιό αμερικάνικο sitcom που είχε ταλέντο στο να ρίχνει τους άλλους με τη μιζέρια της. Μην είσαι μια Debbie Downer. Κουράζει. Με άλλα λόγια, αν κάποιος σου μιλάει για τις διακοπές του και πόσο όμορφα πέρασε ή σκοπεύει να περάσει σε αυτές, καλό είναι να μην εκφράσεις το μίσος σου για τη θάλασσα και πόσο ταλαιπωρία είναι να πας για ένα μπάνιο. Ο αρνητισμός σου, όσο ρεαλιστικός κι αν είναι, θα απωθήσει το συνομιλητή σου.   

Exit mobile version