WELLNESS

Πώς να είσαι υγιής μέχρι το κόκκαλο

Οστεοαρθρίτιδα. Για μια γυναίκα στα πρώτα -άντα, ακούγεται μάλλον σαν κάτι που δεν την αφορά άμεσα, όμως δεν είναι έτσι. Η ασθένεια που προκαλείται όταν μια άρθρωση μεταξύ δύο οστών υφίσταται φθορά, μπορεί να συναντήσει μια γυναίκα και σε μικρότερες ηλικίες.

Όπως μας τόνισε η ειδική ρευματολόγος Χρυσάνθη Μάμαλη – Κοτανίδου, η οστεοαρθρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται μετά τα 50, όμως δεν αποκλείεται και νωρίτερα. “Η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία” αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που μια γυναίκα μπορεί να τη συναντήσει σε μικρότερη ηλικία. Μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης έχουν επίσης όσες γυναίκες αθλούνται εντατικά, είχαν κάποιο τραυματισμό, καταπονούσαν τις αρθρώσεις ή έκαναν μπαλέτο και γενικά χαρακτηρίζονται από υπερελαστικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 13,1% των Ελλήνων εμφανίζει οστεοαρθρίτιδα.

Πως μπορείς να προστατευτείς λοιπόν από μια τέτοια ασθένεια, η οποία προκαλεί πόνο και μέχρι σήμερα δεν θεραπεύεται πλήρως; Το πιάτο σου είναι μια καλή αρχή.

Έξυπνα tips στο τραπέζι

Το πιο απλό για εσένα που ανησυχείς, έχεις κληρονομικότητα και θες να έχεις υγιή οστά, είναι να επιλέξεις το σωστό συμπλήρωμα διατροφής.

Το Glucosamine Complete της Lamberts μπορεί να γίνει σύμμαχος σου, καθώς περιέχει το σύνολο των δραστικών συστατικών για την φροντίδα των αρθρώσεων. Συνδυάζει τη γλυκοζαμίνη και τη χονδροϊτίνη με ισχυρά δραστικά συστατικά για ενίσχυση του τελικού αποτελέσματος.

 

“Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για τον κάθε ασθενή, να συμβουλεύεται τον γιατρό του, πριν προμηθευτεί ένα συμπλήρωμα διατροφής” σημειώνει ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, hD, MSc, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, εκτός από το σωστό συμπλήρωμα, στο τραπέζι σου πρέπει να μπουν μερικές “μαγικές” τροφές που χτίζουν γερά οστά. Έτσι ειδικά για τις περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας προτείνεται από τον Δρ Φαρατζιάν:

– Ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Ω3. Ειδικά ψάρια όπως σκουμπρί, σαρδέλα ή σολωμός.

– Πρόσληψη Ω3 από φυτικές πηγές. Για παράδειγμα εμπλουτισμένες μαργαρίνες, λιναρόσπορος, χόρτα όπως η αντράκλα.

– 5 μερίδες φρούτων- λαχανικών την ημέρα. Όσο πιο πολλά φρούτα και πιο πολύχρωμα, τόσο το καλύτερο.

– Πρόσληψη βιταμίνης C

– Τσάι, καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

– Μπαχαρικά όπως  ο κουρκουμάς

– Σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς έχουν την μαγική αλλισίνη

– Δημητριακά ολικής άλεσης

Επίσης, τονίζει ότι οι γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα πρέπει να περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ζάχαρης και την κατανάλωση αλκόολ.

Σήκω από τον καναπέ

 

Η καθιστική ζωή είναι σύμμαχος των αδύναμων οστών. Άρα εκτός από σωστές διατροφικές επιλογές, είναι σημαντικό να διατηρείς τους μύες σου δυνατούς, κάνοντας ασκήσεις και δραστηριότητες αντίστοιχες. Εξάλλου, μεγάλο ρόλο στα γερά οστά παίζει και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς η παχυσαρκία τα επιβαρύνει.

Αν εκδηλωθεί οστεοαρθρίτιδα “η άσκηση παραμένει πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξάλειψη του πόνου” τονίζει ο Παναγιώτης Βέλλιος, ιδιοκτήτης του Corpo Studio. “Συνήθως ο πόνος μειώνει τη διάθεση για άσκηση. Αν όμως μια γυναίκα με οστεοαρθρίτιδα αφήσει έξω από το πρόγραμμα της τη γυμναστική, τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί οι αρθρώσεις θα μαγκώσουν ακόμα περισσότερο” σημειώνει ο κ. Βέλλιος.

Σίγουρα, ειδικά στην αρχή της διάγνωσης, είναι σημαντικό να μην πάρει την πρωτοβουλία να γυμναστεί μόνη της. “Υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα” τονίζει ο κ. Βέλλιος.

Το κολύμπι και το ποδήλατο, ενδείκνυνται για γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα. Αντίθετα, αντενδείκνυται το τρέξιμο και τα βάρη. Εξάλλου, σύμφωνα με την Δρ Χρυσάνθη Μάμαλη – Κοτανίδου, οι παραδοσιακοί χοροί, μπορούν να αποδειχθούν μια καλή βοήθεια  στην οστεοαρθρίτιδα. “Οι κινήσεις για αυτούς τους χωρούς, βοηθούν στο να δημιουργηθεί ένα μαξιλαράκι που προστατεύει τα γόνατα” σημειώνει χαρακτηριστικά.

“Ακόμα και το pilates μπορεί να βοηθήσει, με στοχευμένη τεχνική” σημειώνει ο κ. Βέλλιος, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος είναι η αύξηση της κινητικότητας χωρίς επιβάρυνση.

“Καμπανάκια”

Ο πόνος στα οστά είναι το “καμπανάκι” που πρέπει να χτυπήσει σε μια γυναίκα, ώστε να επισκεφτεί έναν ρευματολόγο. Δεδομένου ότι η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται σε διάφορα μέρη του σώματος, τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Σπόνδυλοι, γόνατα, χέρια, ισχίο μπορεί να νοσήσουν. “Ο πόνος σε περιόδους ηρεμίας, όπως στο κρεβάτι για παράδειγμα” είναι σίγουρα ένα σημάδι όπως τονίζει και η Δρ Χρυσάνθη Μάμαλη-Κοτανίδου. Επίσης, η πρωινή δυσκαμψία στα δάχτυλα “δείχνει” οστεοαρθρίτιδα καθώς και ο πόνος στα γόνατα για παράδειγμα, όταν περπατάει σε μια κατηφόρα.