Πώς να επιβιώσεις στη συμβίωση
- 23 ΑΠΡ 2015
Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, σου δίνει tips για το μεγάλο βήμα της συμβίωσης.
Νέα αρχή. Εσύ, αυτός, ένα σπίτι και τα κοινά σας όνειρα. Μακριά από την ασφάλεια του πατρικού και των γονιών. Εκεί που όλα φαντάζουν λίγο τρομακτικά αλλά και υπέροχα μαζί. Στην αρχή τουλάχιστον.
Η συμβίωση με το ταίρι σου, όσο απλή και να φαντάζει, όταν δεν υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική ενός γάμου ή της δημιουργίας οικογένειας, είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί δοκιμάζει την αντοχή της σχέσης στο χρόνο, με αυστηρότερο κριτή την καθημερινότητα. Γιατί ωραίες είναι οι έξοδοι και τα ταξίδια στην αρχή της σχέσης οπού ο καθένας μετά γυρνάει σπιτάκι του αλλά τι γίνεται όταν μπαίνει στη μέση η καθημερινή τριβή;
Όταν ξυπνάς και κοιμάσαι με τον ίδιο άνθρωπο και γνωρίζεις τις συνήθειες και ιδιοτροπίες του από την καλή και από την ανάποδη; Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα και οι διαφωνίες. Όμως μην ανησυχείς! Υπάρχουν τρόποι να επιβιώσεις από αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και λίγη παραπάνω προσπάθεια.
To live or not to live with?
Προτού μπεις στη διαδικασία να πακετάρεις όλα σου τα πράγματα σε μια στιγμή ενθουσιασμού, πρέπει πρώτα να κάνεις μια ερώτηση στον εαυτό σου: ”Είμαι έτοιμος/η για ένα τέτοιο βήμα;” Αν δεν το έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου ή για οποιοδήποτε λόγο η σκέψη σε φοβίζει έστω και λίγο,καλό θα ήταν να μη βουτήξεις με τα μούτρα στη νέα πραγματικότητα. Κάνε μικρά βηματάκια. Για παράδειγμα, δοκίμασε να περάσεις κάποιες μέρες στο σπίτι χωρίς να έχεις μαζί σου πολλά ρούχα ή προσωπικά αντικείμενα. Αν δεις πως αισθάνεσαι άνετα στη νέα κατάσταση, σταδιακά μπορείς να φέρνεις όλο και περισσότερα προσωπικά είδη έτσι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά, χωρίς ψυχολογική πίεση. Πρόκειται να ξεκινήσετε μια όμορφη, κοινή πορεία. Φαντάζομαι δεν θέλεις να αρχίσει στραβά και με αρνητικές σκέψεις.
Ήθελές τα κι έπαθές τα
Γνώρισε τον άλλον. Εννοώ γνώρισέ τον ουσιαστικά. Και από την καλή και από την κακή. Παρατήρησέ τον. Τις συνήθειές του, τις παραξενιές του,τα θετικά και τα αρνητικά του γνωρίσματα, έτσι ώστε να μη βρεθείς αργότερα προ εκπλήξεως. Πολλές φορές ακόμη κι όταν βλέπουμε συμπεριφορές που κανονικά θα μας ενοχλούσαν,τις προσπερνάμε ή απλώς εθελοτυφλούμε επειδή είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τον άλλον, όμως έχε υπόψη σου πως όταν φύγει αυτός ο ενθουσιασμός οι συμπεριφορές αυτές θα είναι ακόμη εκεί και ίσως να είναι πολύ αργά να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς… συντρόφους
Χωρίστε αρμοδιότητες. Η συντήρηση ενός σπιτιού προϋποθέτει ευθύνες και έξοδα και όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν βουνό για δύο άτομα που ξεκινούν να συζήσουν. Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να αναλάβετε ο καθένας κάποιες δουλειές και έξοδα έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και γκρίνια στην περίπτωση που μόνο ένας από τους δύο επωμίζεται τα περισσότερα. Να θυμάστε ότι είστε μαζί σε όλο αυτό και είναι σημαντικό να νιώθετε και οι δύο ικανοποιημένοι στα πλαίσια της συμβίωσης.
The art of compromising
Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Μάθετε να συμβιβάζεστε. Θα σας σώσει από πολλούς καυγάδες και πολλές στενοχώριες. Και όταν μιλάω για συμβιβασμό δεν εννοώ παθητικότητα. Όχι, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπομένετε αρνητικές συμπεριφορές που σας χαλάνε. Εννοώ τις μικρές ή πιο μεγάλες υποχωρήσεις που μπορείτε να κάνετε για χάρη της σχέσης σας, γιατί δεν σας κοστίζουν και πολλά, πέρα από έναν πληγωμένο εγωισμό (τον οποίο σοβαρά τώρα πρέπει να ξεπεράσετε αν θέλετε να κρατήσετε μια σχέση που αξίζει). Όταν το ζευγάρι συνεργάζεται, βάζοντας ο καθένας στην άκρη τα προσωπικά του κολλήματα, η συμβίωση χτίζεται πάνω σε γερά θεμέλια και όλα τα υπόλοιπα είναι αμελητέα.
Keep the spark alive
Άφησα για το τέλος κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό αλλά με λύπη παρατηρώ πως πολλά ζευγάρια το παραβλέπουν. Μιλάω για τη συνεχή προσπάθεια να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον στη σχέση μας. Με εκπλήξεις, με θετικές συμπεριφορές, με το να φροντίζουμε την εμφάνισή μας. Ναι!Το ότι μένουμε πλέον στο ίδιο σπίτι δεν σημαίνει πως πρέπει να περιφερόμαστε όπως να ‘ναι και ότι πρέπει να γίνουμε βαρετοί. Η προσεγμένη εμφάνιση, η σωστή συμπεριφορά και η συνεχής διεκδίκηση του συντρόφου μας πρέπει να θεωρούνται δεδομένα σε μια υγιή συμβίωση. Τη στιγμή που θα σταματήσουμε να προσπαθούμε, πρέπει να περιμένουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα.