ΥΓΕΙΑ

Πώς να πεις αντίο στα βαριά και πρησμένα πόδια

Pexels

Το καλοκαιράκι το αγαπάμε πολύ. Παραλία, μπικίνι, cocktails, μίνι φούστες και σορτσάκια, διακοπές, και πολλές ακόμα λέξεις κατακλύζουν τον εγκέφαλό σου, μόλις το θερμόμετρο δείξει πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. Και είναι όλες τους υπέροχες.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες πληγές που δυστυχώς εντείνονται με την αυξημένη θερμοκρασία και τον ήλιο. Ή απλά γίνονται ακόμα πιο δυσβάσταχτες. Ιδρώνεις εύκολα, σε τσιμπούν πολλά κουνούπια, αφυδατώνεται η επιδερμίδα σου ή αυξάνονται οι ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή. Παρεμπιπτόντως μήπως θυμάσαι εκείνο τον πόνο και το βάρος που ένιωθες στα πόδια; Μήπως αυτή την εποχή του χρόνου γίνεται πιο έντονος ή είναι πιο συχνές οι κράμπες στους μύες σου;

Αν η απάντηση είναι ναι, ίσως θα πρέπει να μάθεις περισσότερα για τη φλεβική νόσο, καθώς 8 στα 10 άτομα (κυρίως γυναίκες) πάσχουν από αυτή. Φυσιολογικά, το αίμα στις φλέβες των ποδιών μας ρέει πίσω προς την καρδιά. Στη φλεβική ανεπάρκεια, οι φλέβες των ποδιών δυσκολεύονται να στείλουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τις φλεβικές βαλβίδες, η κύρια λειτουργία των οποίων είναι να εμποδίζει την παλινδρόμηση του αίματος. Τα προβλήματα σε αυτές τις βαλβίδες κάνουν το αίμα να συσσωρεύεται στα πόδια και έτσι δημιουργείται αυτό το αίσθημα βάρους που μπορεί να νιώθουμε.

Πότε να υποψιαστώ ότι μπορεί να έχω φλεβική ανεπάρκεια;

Αν και δεν έχουν όλοι οι τύποι φλεβικής ανεπάρκειας συμπτώματα, τα συνηθέστερα συμπτώματα που πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες και γίνονται περισσότερο αισθητά στις κνήμες είναι:

– Αίσθημα βάρους στα πόδια, ιδιαίτερα στο τέλος της ημέρας, το οποίο μετριάζεται εάν τοποθετηθούν τα πόδια ψηλά ή με το περπάτημα

– Πρήξιμο στα πόδια, ιδιαίτερα γύρω από τους αστραγάλους και τις κνήμες

– Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα

– Μυϊκές κράμπες

– Κνησμός, σύνδρομο κόπωσης, κλπ.

Πέρα από την ζέστη βέβαια, πρέπει να ξέρεις πως οι ενοχλήσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες και όσο περνούν τα χρόνια, ή εξαιτίας παραπάνω κιλών, έλλειψης φυσικής άσκησης, λόγω του καπνίσματος ή και της δυσκοιλιότητας. Βέβαια και το ότι καθόμαστε σταυροπόδι ή φοράμε στενά ρούχα, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της φλεβικής νόσου.

Τι μπορείς να κάνεις

– Να κινείς τα πόδια σου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

– Να επιλέξεις το σωστό άθλημα

– Να αποφεύγεις τις πηγές θερμότητας

– Να προτιμάς χαμηλότερες θερμοκρασίες

– Να καταπολεμήσεις τη δυσκοιλιότητα και να χάσεις το περιττό βάρος

– Να φοράς τα κατάλληλα (πιο άνετα) ρούχα

– Να φοράς παπούτσια με άνετα τακούνια

– Να βοηθάς τη φλεβική επιστροφή ενώ κοιμάσαι (Κάνοντας λίγο ποδήλατο στο κρεβάτι και ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 10 έως 15 εκ., μπορείς να μειώσεις τη φλεβική στάση ενώ κοιμάσαι)

– Να κάνεις μασάζ στα πόδια όσο το δυνατόν πιο συχνά

– Να επισκέπτεσαι τακτικά τον γιατρό σου

Αυτό που θες ουσιαστικά είναι να μειωθούν τα συμπτώματα ώστε να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου και να πετύχεις την πρόληψη των επιπλοκών. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι σημαντική, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελαττώσεις κάποιες αγαπημένες σου συνήθειες, όπως το να κάθεσαι σταυροπόδι ή να αποχωριστείς τα skinny jeans. Θα μπορείς όμως να περπατάς, σαν να έχουν βγάλει τα πόδια σου φτερά.

Exit mobile version