ΑΓΧΟΣ

Πώς το άγχος μπορεί να σε οδηγήσει σε κακές αποφάσεις

Το Savoirville μας δείχνει γιατί το άγχος μας φέρνει αντιμέτωπες με κακές αποφάσεις.

H καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη από αποφάσεις. Για κάθε απόφαση που παίρνουμε, είμαστε συνεχώς σε μια παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, μαθαίνοντας από τα λάθη μας και εφαρμόζοντας όσα έχουμε μάθει στην επόμενη επιλογή που πρέπει να κάνουμε. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Berkeley προτείνει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.

Το άγχος έχει μια σειρά από ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μπορεί να κάνει δύσκολη την ικανότητα μας να ανταπεξέλθουμε σε στρεσογόνες καταστάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να κάνει τις καθημερινές μας εργασίες πρόκληση.

Άνθρωποι με ιδιαίτερα υψηλό άγχος αγωνίζονται καθημερινά να πάρουν αποφάσεις. Έχουν την τάση να εστιάζουν στα αρνητικά, ακόμα και να κάνουν τα πράγματα να μοιάζουν καταστροφικά ή τα μικρά προβλήματα να φαίνονται τεράστια, τρομαχτικά και απειλητικά. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Berkeley, προτείνουν ότι μέρος αυτής της τάσης οφείλεται στο ότι οι εξαιρετικά ανήσυχοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αξιολόγηση και την ερμηνεία των καταστάσεων που συμβαίνουν στο περιβάλλον τους.

Στη μελέτη με επικεφαλής την ερευνήτρια Sonia Bishop, οι πειραματιστές ζήτησαν από 31 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν άγχος σε επίπεδα που κυμαίνονται από χαμηλά σε ακραία, να παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σχήματα, καθένα από τα οποία είχε έναν αριθμό πάνω. Ο αριθμός αντιστοιχούσε στο επίπεδο του σοκ που θα λάμβαναν εάν διάλεγαν το λάθος σχήμα.

H πιο πάνω διαδικασία, που είναι γνωστή ως πιθανολογικό καθήκον λήψης αποφάσεων, είναι σχεδιασμένη να μετρά το πώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αβεβαιότητα και αν αυτοί αξιοποιούν συμπεράσματα προηγούμενων εμπειριών για να καθορίσουν την καλύτερη απάντηση.

”Μια σημαντική δεξιότητα στην καθημερινή λήψη αποφάσεων είναι η ικανότητα να κρίνει το άτομο κατά πόσο ένα απρόσμενο κακό αποτέλεσμα είναι ένα τυχαίο γεγονός ή κάτι που μπορεί να επανεμφανιστεί εάν η ενέργεια που οδήγησε στο αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται”, εξηγεί η Bishop.

Αυτό που οι ερευνητές ανακάλυψαν ήταν ότι οι εξαιρετικά αγχώδεις άνθρωποι ήταν πολύ πιο αργοί και είχαν πολύ πιο μεγάλη δυσκολία στο να αποφεύγουν τα σοκ. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό δείχνει μια σύνδεση μεταξύ άγχους και κακής λήψης αποφάσεων.

Όταν αντιμετωπίζουμε αποφάσεις στον πραγματικό κόσμο, είναι σημαντικό να καθοριστεί αν οι καταστάσεις και οι σχέσεις που συμβάλλουν είναι σταθερές ή ασταθείς και στη συνέχεια να αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε με βάση τις πληροφορίες αυτές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί σε αυτό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το άγχος βραχυκυκλώνει αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας το άτομο ανήμπορο να κάνει καλές επιλογές. Η  Bishop και οι συνεργάτες της προτείνουν, επίσης, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη και στη γένεση ή την επιδείνωση των διαταραχών άγχους.

Διάβασε επίσης στο Savoirville

Κάνε κάτι για σένα

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου

Exit mobile version