Ρώτα τον γιατρό: Μπορεί η λεύκανση να κάνει κακό στα δόντια;
- 5 ΜΑΡ 2016
Σκέφτεσαι να κάνεις λεύκανση στα δόντια σου αλλά δε ξέρεις αν μπορεί στο τέλος να τα βλάψεις ή πόσο κοστίζει η διαδικασία; O οδοντίατρος Σωτήριος Βλασταράκος έχει τις απαντήσεις που ψάχνεις, στο άρθρο που ακολουθεί.
Η θεραπεία της λεύκανσης, είναι μια διαδικασία καθαρά αισθητική, που αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν από τους λόγους που προσέρχονται οι ασθενείς στο οδοντιατρείο. Η λεύκανση,και η τιμή της, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάνε όλοι ή σχεδόν όλοι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο οδοντιατρείο.
Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς,η ομορφιά μας αντικατοπτρίζεται και στο χαμόγελό μας.Ποιος δε θέλει ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο; Όλοι μας.
Η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να γίνει στο ιατρείο, στο σπίτι ή και συνδυαστικά.
Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.
Πριν τη διαδικασία της λεύκανσης θα πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο για έναν καθαρισμό των δοντιών. Και αυτό γιατί ο καθαρισμός και η στίλβωση των δοντιών προκαλούν την αφαίρεση της πέτρας, της τρυγίας και των χρωστικών που επικάθονται πάνω στα δόντια και προκαλούν απώλεια του λευκού χρώματος αλλά και εμποδίζουν το λευκαντικό παράγοντα να δράσει.
Ας δούμε όμως τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η διαδικασία της λεύκανσης :
Η διαδικασία λεύκανσης στο ιατρείο περιλαμβάνει τη χρήση ενός παράγοντα λεύκανσης είτε μόνο του ή σε συνδυασμό με μια εξειδικευμένη λάμπα που ονομάζεται “λυχνία λεύκανσης” ή ακόμα και με τη χρήση laser λεύκανσης. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στο οδοντιατρείο είναι περίπου μεταξύ 30-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και οξυγόνο και τo οξυγόνο που απελευθερώνεται είναι αυτό που κάνει τη λεύκανση.
Η διαδικασία λεύκανσης στο σπίτι : Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με τη βοήθεια ενός νάρθηκα,που λέγεται νάρθηκας λεύκανσης.Ο νάρθηκας αυτός φτιάχνεται από τον οδοντίατρο,αφού έχει προηγηθεί η λήψη αποτυπώματος.
Στη συνέχεια ο οδοντίατρος δίνει το υλικό λεύκανσης στον ασθενή,το οποίο αναλόγως περιεκτικότητας,ο ασθενής το τοποθετεί στην εσωτερική επιφάνεια του νάρθηκα (αυτή που έρχεται σε επαφή με τα δόντια) σε μέγεθος φακής,για 5-15 ημέρες. Το υλικό που χρησιμοποιείται, είναι διαφορετικό από το υλικό που χρησιμοποιείται στη λεύκανση στο ιατρείο ( Συνήθως είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου,που είναι πιο ήπιο).
Ο συνδυασμός λεύκανσης στο σπίτι με λεύκανση στο ιατρείο : Όπως λέει και το όνομα του, αποτελεί ένα πρωτόκολλο συνδυασμού των παραπάνω τεχνικών. Σκοπός του είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και η διατήρηση του αποτελέσματος για περισσότερο καιρό.
Ποια από τις παραπάνω μεθόδους είναι η καλύτερη; Σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί γιατί συγκρίνονται διαφορετικές μεθοδοι, διαφορετικά υλικά αλλά διαφορετικά πρωτόκολλα. Μια μετα-ανάλυση των Matis et al (2009),δηλαδή μια εργασία που αξιολόγησε τις υπάρχουσες εργασίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι θεραπείες για τη λεύκανση μπορούν να προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά σε βάθος χρόνου, πιο καλά αποτελέσματα επιτυγχάνεται με το συνδυασμό θεραπείας στο ιατρείο με θεραπεία στο σπίτι.
Πιο καλό αποτέλεσμα φαίνεται ότι παρατηρείται με βαθύτερη γνώση, από πλευράς του γιατρού, της διαδικασίας της λεύκανσης και της σωστής επιλογής του περιστατικού, παρά του εξειδικευμένου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη θεραπευτική διαδικασία.
Ποιό είναι όμως αυτό το βάθος χρόνου;Πόσο μπορεί να κρατήσει η λεύκανση;
Η λεύκανση μπορεί να γίνει σε όλους τους ασθενείς,αλλά για να είναι επιτυχημένη,δηλαδή το αποτέλεσμα να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο,πρέπει να τηρούνται ορισμένοι παράμετροι.Ποιοι είναι αυτοί;
Ο ασθενής δεν πρέπει να καπνίζει (ιδανικά) ή πρέπει να καπνίζει λίγα τσιγάρα την ημέρα.Βαρείς καπνιστές,θα δουν σίγουρα αποτέλεσμα αλλά τα δόντια θα ξαναγίνουν κίτρινα πιο σύντομα.
Δεν πρέπει να πίνει πολλούς καφέδες ή πολύ τσάι.
Η διατροφή του δεν πρέπει να περιέχει τροφές με χρωστικές πχ κόκκινο κρασί (ούτε το λευκό είναι αθώο!), αναψυκτικά,κεράσια,φράουλες,παντζάρια,γαριδάκια,πολλές σάλτσες κτλ
Γιατί όλα τα παραπάνω;
Όλες οι τροφές,ειδικότερα οι προαναφερθείσες,επιδρούν στο χρώμα των δοντιών μια και απορροφώνται από τα δόντια.Το ίδιο ισχύει και με τις χρωστικές του καπνού ή του καφέ.Έτσι το αποτέλεσμα της λεύκανσης δε θα κρατήσει για πάρα πολύ.
Πολύ χονδρικά “Ό,τι λερώνει ρούχο, λερώνει δόντι”!
Το πότε θα επαναληφθεί η λεύκανση εξαρτάται από τον ασθενή και το πόσο ικανοποιημένος είναι από το χρώμα των δοντιών του. Πάντως δε συστήνεται ξανά λεύκανση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα(μικρότερο των τριών μηνων), γιατί επαναλαβανόμενοι κύκλοι λεύκανσης σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια. Και όπως σε οποιαδήποτε αισθητική διαδικασία υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της ψυχολογικής εξάρτησης. Να εθιστεί ο ασθενής στη διατήρηση του απολυτα λευκού χαμόγελου και να επανέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα για επαναληπτική θεραπεία. Το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με με τον εθισμό στις αισθητικές παρεμβάσεις πχ τύπου botox (Singh et al 2006)
Προσοχή: Τα σφραγίσματα,οι γέφυρες, οι στεφάνες(κορώνες), οι όψεις δε λευκαίνονται. Οπότε αν έχουμε πχ σφραγίσματα ειδικά στα μπροστά δόντια,μπορεί μετά το τέλος της λεύκανσης,να φαίνονται πιο μαύρα,οπότε να χρειαστεί να τα αλλάξουμε.
Πόσο κοστίζει η θεραπεία λεύκανσης;
Και εδώ σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους πχ το θεραπευτικό πρωτόκολλο, την επένδυση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό αλλά και το πόσο κοστολογεί τη θεραπεία και ο ίδιος ο γιατρός
Κλείνοντας, η λεύκανση αποτελεί μια προβλέψιμη διαδικασία, ως προς το αποτέλεσμα, η οποία ενισχύει το χαμόγελο και αυξάνει την αυτοπεποίθηση αλλλά και την αυτοεκτίμηση των ασθενών.
Πρέπει να υπάρχει όμως η κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία και τις προσδοκίες των υποψήφιων ασθενών για να είναι όλοι (ασθενείς και γιατρός) ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα.