Ρώτα τον γιατρό: Μπορεί το κάπνισμα να με βοηθήσει στο θέμα της δυσκοιλιότητας;
- 16 ΦΕΒ 2016
Για το θέμα της δυσκολιότητας και μια συχνή απορία που αφορά το κάπνισμα, γράφει ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Καλλιακμάνης.
Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη και είναι συχνή από τους ασθενείς προς τον γαστρεντερολόγο. Παρά το γεγονός ότι εμπεριέχει μια παραδοξότητα γιατί όλοι μας γνωρίζουμε τον βλαπτικό ρόλο του καπνίσματος ωστόσο η βιωματική παρατήρηση από τους ίδιους του ασθενείς που έχουν σημειώσει κάποια ωφέλεια στο θέμα της δυσκοιλιότητας καθιστά την ερώτηση λογική και την προσπάθεια απάντηση της αν μη τι άλλο πρόκληση.
Τι είναι όμως δυσκοιλιότητα;
Δεν είναι πάθηση! Είναι σύμπτωμα και χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην κένωση, αίσθημα ατελούς κένωσης ,σκληρά αφυδατωμένα κόπρανα και λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Ιδρύματος Ελληνικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) για την δυσκοιλιότητα στον ελληνικό πληθυσμό, το 20% των ερωτηθέντων έχουν εμφανίσει τουλάχιστον μία φορά τα χαρακτηριστικά της δυσκοιλιότητας ενώ κυρίως αφορά γυναίκες ,δημόσιους υπαλλήλους, ηλικιωμένους ασθενείς και άτομα μη φυσιολογικού βάρους.
Πολύ συχνά, μιλώντας με τους ασθενείς στο ιατρείο , για τις συνήθειες του εντέρου τους λένε:”το πρωί με τον καφέ και ένα τσιγάρο πηγαίνω γιατρέ, αμέσως τουαλέτα…”
Επιπροσθέτως με τη διακοπή καπνίσματος έχει παρατηρηθεί δυσκοιλιότητα ήπια στο 17% και πιο σοβαρή στο 9%.
Αν και στον καπνό έχουν βρεθεί χιλιάδες χημικές ουσίες, η νικοτίνη είναι η πιο σημαντική από αυτές. Όταν καπνίζετε ένα τσιγάρο, νιώθετε ήρεμος και χαλαρωμένος, ενώ μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα. Η νικοτίνη δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα μιμούμενη τη δράση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλο.. Η ακετυλοχολίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που κάνει τη διαβίβαση ανάμεσα στους νευρώνες και τους μύες.
Υπάρχουν 3 τύποι υποδοχέων ακετυλοχολίνης: οι νικοτινικοί, Ν1, που ευρίσκονται στα γάγγλια του ΑΝΣ (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό) Νικοτινικοί Ν2, που ευρίσκονται στις γραμμωτές μυϊκές ίνες του σωματικού νευρικού συστήματος και οι μουσκαρινικοί, ΜΧ, που ευρίσκονται στους τελικούς αποδέκτες των μεταγαγγλιακών παρασυμπαθητικών ινών .Η ακετυλοχολίνη ωστόσο ενεργεί και στα δύο είδη υποδοχέων. Οι νικοτινικοί υποδοχείς διεγειρόμενοι, προκαλούν συσπάσεις γραμμωτών μυών, αύξηση της πίεσης, έκκριση κατεχολαμινών από το μυελό των επινεφριδίων και υπεργλυκαιμία.
Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.
Οι μουσκαρινικοί υποδοχείς διεγειρόμενοι, προκαλούν αύξηση εκκρίσεων αδένων (σιελογόνων, ιδρωτοποιών, δακρυϊκών, γαστρεντερικού) και αύξηση του περισταλτισμού του γαστρεντερικού.Έτσι λοιπόν γίνεται επιστημονικά κατανοητό πως η νικοτίνη είναι ουσία που μπορεί να ερεθίσει το έντερο να κινηθεί περισσότερο…
Επίσης γνωρίζουμε από μελέτες ότι το πρωί, το έντερό μας κινείται φυσιολογικά πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που συνιστούμε τα φρούτα ,τις φυτικές ίνες και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας να λαμβάνονται τις πρωινές ώρες.
Αυτός είναι κ ο λόγος που η καφεΐνη και η νικοτίνη σε κάποιους ανθρώπους τους οδηγούν στην τουαλέτα το πρωί περισσότερο από τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Θα μπορούσαμε να συστήσουμε λοιπόν το κάπνισμα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας επειδή σε κάποιους ανθρώπους νικοτίνη δρα ερεθιστικά στο έντερο?
Όχι.! για 2 λόγους :Πρώτον διότι το κάπνισμα έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι συνδέεται με πλειάδα νοσημάτων και κακοηθειών, ειδικά στις γυναίκες, άρα το όφελος συνολικά, του να μην καπνίζει κάποιος είναι πολύ μεγαλύτερο από την πιθανή μη αποδεδειγμένη “βοήθεια” στην δυσκοιλιότητα και δεύτερον διότι υπάρχουν πολύ πιο χρήσιμοι και υγιεινοί τρόποι , βιβλιογραφικά αποδεδειγμένοι για να βοηθήσουμε το “δύσκολο έντερο μας”.
Έτσι λοιπόν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι ευκαιριακές λοιμώξεις, η οστεοπόρωση και τα κατάγματα ειδικά στις γυναίκες, η περιοδοντίτιδα συνδέονται με τον αριθμό τσιγάρων /ημέρα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αλλά και αρκετά προ και περιγεννητικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποδίδονται στο κάπνισμα.
Επιπροσθέτως η υπογονιμότητα,η έκτοπη κύηση, η πρώιμη εμμηνόπαυση, αλλά και αρκετές παθήσεις του εμβρύου κάποιες εκ των οποίων θα εμφανιστούν αργότερα στη ζωή τους.
Ακόμη το πεπτικό έλκος συνδέεται με το κάπνισμα αλλά και η αδυναμία εκρίζωσης του μικροβίου που είναι υπεύθυνο για έλκος του βολβού δωδεκαδακτύλου το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χωρίς την χρήση …καπνού
– Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO 2010) είναι 25γρ.
– Η σταδιακή αύξηση των φυτικών ινών(κυρίως αδιάλυτες π.χ δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως) με συνοδό μεγάλη ποσότητα νερού θα αποτρέψει τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως φουσκώματα, κοιλιακό πόνο, μετεωρισμό.
– Η ποσότητα νερού σε ημερήσια βάση πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 λίτρα !είναι πολύ εύκολο να το επιτύχετε μέσα στην ημέρα έως την ώρα της νυχτερινής σας κατάκλισης, αρκεί να το βάλετε στόχο!
– Στόχος των ανωτέρω συμβουλών είναι να μειωθεί ο χρόνος διέλευσης των κοπράνων στο έντερο και να έχουν μαλακή σύσταση.
– Περπάτημα κάθε μέρα, προσφέρει πολύ χρήσιμη βοήθεια στη δυσκοιλιότητα.