Ρώτα τον γιατρό: Πόσο ασφαλές είναι το κύπελλο περιόδου;
- 21 ΜΑΡ 2016
O χειρούργος μαιευτήρας γυναικολόγος, Τζεννάρο Καστάλντο, γράφει στο παρακάτω άρθρο για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με το κύπελλο περιόδου.
Το κύπελλο περιόδου είναι ένα προϊόν γυναικείας υγιεινής για τις «δύσκολες» μέρες του μήνα. Είναι μία οικολογική εναλλακτική στις κοινές σερβιέτες και τα ταμπόν και παρόλο που δεν είναι ακόμα πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα, το κοινό του διευρύνεται συνεχώς καθώς αποκτά πλήθος πιστών ακολούθων σε πολλές Χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ!
Κατασκευάζεται από ειδική υποαλλεργική σιλικόνη, είναι εύκαμπτο και έχει σχήμα κυπέλλου, με σκοπό την συλλογή της περιόδου. Τοποθετείται σχετικά εύκολα στον κόλπο και πρέπει να αδειάζεται κάθε 6 με 12 ώρες, ανάλογα με την ροή της κάθε γυναίκας. Αφού αδειάσει θα πρέπει να ξεπλυθεί προσεκτικά με νερό και να τοποθετηθεί ξανά στον κόλπο. Μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως μπορεί να αποστειρωθεί σε βραστό νερό και να ξαναχρησιμοποιηθεί στις επόμενες περιόδους για ένα χρονικό διάστημα έως και 10 χρόνων, σύμφωνα με τις συστάσεις των κατασκευαστών, αν και θα ήταν θεμιτό να αλλάζεται ανά 5ετία.
Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.
Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Οι περισσότερες εταιρείες προτείνουν δύο μεγέθη, ένα μικρότερο για άτοκες γυναίκες κάτω των 30 ετών, και ένα μεγαλύτερο για γυναίκες άνω των 30, ή για γυναίκες οι οποίες έχουν γεννήσει ή έχουν μεγαλύτερη ροή. Ορισμένοι κατασκευαστές διαθέτουν και ενδιάμεσα μεγέθη.
Υπάρχει έπειτα η επιλογή ως προς τη σκληρότητα της σιλικόνης. Όσο πιο σκληρή τόσο μεγαλύτερη η προστασία ενώ όσο πιο μαλακιά τόσο πιο άνετη είναι η εφαρμογή. Έτσι νεαρές ή πολύ γυμνασμένες γυναίκες με κανονική ροή θα προτιμήσουν πιο μαλακά είδη κυπέλλου ενώ πολύτοκες γυναίκες ή γυναίκες που έχουν βαριά ροή θα επωφεληθούν από τα σκληρότερα κύπελλα. Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής του μήκους του κυπέλλου ανάλογα με το μήκος του κόλπου.
Το κύπελλο περιόδου, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, θεωρείται απόλυτα ασφαλές. Διατίθεται στο εμπόριο εδώ και αρκετές δεκαετίες και καθόλα τα χρόνια κυκλοφορίας του δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος κίνδυνος για την υγεία.
Σύμφωνα με επίσημες μελέτες δεν προκαλεί αλλαγές στο pH ή στην φυσιλογική χλωρίδα του κόλπου, συνεπώς δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων ενώ δεν δυνάται να προκαλέσει το «Σύνδρομο Τοξικού Σοκ» (Toxic Shock Syndrome), μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που συνδέεται με τη χρήση ταμπόν.
Κάποιες μελέτες φαίνεται να συσχετίζουν το κύπελλο περιόδου με την ενδομητρίωση αλλά η γνώμη αυτή δεν έχει τεκμηριωθεί και δεν επιβεβαιώνεται από το Αμερικάνικο FDA (Food and Drug Administration).
Η χρήση του είναι σχετικά απλή. Αναδιπλώνεται και τοποθετείται στον κόλπο, όπως ένα απλό ταμπόν. Αφού τοποθετηθεί, το κύπελλο περιόδου ξεδιπλώνεται αυτόματα και εφαρμόζει στα κολπικά τοιχώματα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναδίπλωσης και συνήθως τα προιόντα που κυκλοφορούν συνοδεύονται από λεπτομερείς οδηγίες χρήσης. Ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να δυσκολευτούν αρχικά στη χρήση και μπορεί να χρειαστούν κάποιο λιπαντικό. Με λίγη εξάσκηση όμως η τοποθέτηση του κυπέλλου περιόδου γίνεται χωρίς πρόβλημα.
Για την αφαίρεση αρκεί να εφαρμόστε μία μικρή πίεση με τα δύο δάχτυλα στη βάση του κυπέλλου και να το τραβήξετε προς τα έξω προσεκτικά, για να μη λερωθείτε. Αποφεύγετε να το τραβήξετε από το στέλεχος καθώς όταν το κύπελλο εφαρμόζει στον κόλπο μπορεί να λειτουργήσει σαν βεντούζα.
Δεν έχει απόλυτες αντενδείξεις. Όπως και με τα ταμπόν δεν συνιστάται η χρήση του σε γυναίκες που φέρουν ενδομήτριο σπιράλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει την εκτόπιση του σπιράλ και μείωση της αντισυλληπτικής του δράσης. Τα κύρια μειονεκτήματά του είναι η δυσκολία τοποθέτησης και το αίσθημα ενόχλησης που μπορεί να προκαλέσει, παρόλο που συνήθως αυτό οφείλεται σε λάθος επιλογή μοντέλου και μεγέθους. Επίσης ορισμένες γυναίκες μπορεί να το βρουν άβολο να αδειάζουν το κύπελλο, ειδικά σε δημόσιες τουαλέτες καθώς μπορεί να λερωθούν ή να λεκιάσουν το χώρο.
Σε γενικές γραμμές το κύπελλο περιόδου είναι μία πρακτική εναλλακτική για τη διαχείριση της εμμήνου ρύσεως. Είναι ασφαλές και γενικά καλώς αποδεκτό και αποτελεί μία οικονομική λύση καθώς ένα κύπελλο περιόδου κοστίζει 20-30 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 5 χρόνια. Τέλος, αντικαθιστόντας τα προιόντα μίας χρήσης συμβάλλει στην μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον.
Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.
Τζεννάρο Καστάλντο
Ο Ελληνο-Ιταλικής καταγωγής Κος Τζεννάρο Καστάλντο (Gennaro Castaldo) MD, MSc, είναι Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Υστεροσκοπική Χειρουργική. Είναι μέλος των κυριότερων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία καθώς και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Διατηρεί δύο ιδιωτικά ιατρεία, στην Πεύκη και στον Πειραιά και είναι Συνεργάτης του Νοσοκομείου "ΜΗΤΕΡΑ". Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει στα κυριότερα εθνικά και διεθνή συνέδρια.