Ρώτα τον γιατρό: Θεραπεύεται το τρίξιμο των δοντιών;
- 12 ΜΑΙ 2016
Γιατί τρίζουμε τα δόντια μας; Πόσο επικίνδυνο είναι και πως μπορούμε να το σταματήσουμε; Ο οδοντίατρος Σωτήριος Βλασταράκος έχει τις απαντήσεις.
H σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος. Αυτό ακριβώς το άγχος μπορεί να αποτελέσει την αιτία για να τρίζουμε ή να σφίγγουμε τα δόντια μας κατά τον ύπνο ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, σαν ένα μηχανισμό αποφόρτισης.
Το τρίξιμο ή/και σφίξιμο των δοντιών λέγεται βρυγμός ή βρουξισμός, από το αγγλικό bruxism.
Το τρίξιμο ή/και σφίξιμο των δοντιών αποτελεί μια παραλειτουργική συνήθεια, δηλαδή μια συνήθεια που δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, την κάνουμε ασυνείδητα, και μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση άλλων προβλημάτων. Παραλειτουργική συνήθεια είναι και το μάσημα των νυχιών, το μάσημα πάγου, το μάσημα του εωτερικού από το μάγουλο μας, ή το δάγκωμα πχ του μολυβιού. Οι παραπάνω συνήθειες αποτελούν και αυτές τρόπο αποφόρτισης από το άγχος της καθημερινότητας.
Το σφίξιμο ή/και τρίξιμο των δοντιών εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν σφίγγουμε τα δόντια και δεν τα τρίζουμε, μπορεί να μην ακούγεται από το άτομο που κοιμάται δίπλα μας. Πάντως είτε τα σφίγγουμε, είτε τα τρίζουμε ή τα σφίγγουμε και τα τρίζουμε συνδυαστικά, μπορεί να προκαλέσει προβληματα. Και ποια είναι αυτά;
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Καταρχάς προκαλεί προβλήματα στους μύες του στοματογναθικού συστήματος και στην ίδια την κροταφογναθική διάρθρωση.
Oι μύες που είναι περιμετρικά της στοματογναθικής διάρθρωσης (μασητήρας, κροταφίτης, έσω και έξω πτερυγοειδής κ.α) είναι συνέχεια σε τάση, δηλαδή σε σύσπαση με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται. Έτσι μπορεί να εμφανίζονται πιο συχνά ημικρανίες ή /και πονοκέφαλοι.
Tip: Αν πιάσετε τον εαυτό σας να είσαστε αγχωμένη κατα τη διάρκεια της ημέρας, κάνετε ελαφρό μασαζ στους κροτάφους. Εκεί δραστηριοποιείται ο κροταφίτης μυς. Χαλαρώνοντας τον κροταφίτη, θα νιώσετε καλύτερα.
Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.
Εκτός από τους πονοκεφάλους μπορεί να υπάρχουν ενοχλήσεις και απο τον αυχένα, γιατί μέσω του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός, οι τάσεις μπορεί να μεταφέρονται στη βάση του κρανίου, άρα και στον αυχένα. Επίσης μπορεί να ακούγονται θόρυβοι κατά τη μάσηση ή το χασμουρητό (ένας ξηρός ήχος “κλικ”).
Τέλος μπορεί να ξυπνάτε το πρωί και να νιώθετε το στόμα σας μουδιασμένο ή να μην μπορείτε να ανοίξετε το στόμα σας πολύ ή όσο στο παρελθόν (μειωμένη διάνοιξη στόματος).
Στα δόντια στην αρχή από την τριβή των άνω με τα κάτω δόντια, εμφανίζονται μικρορωγμές και μικρές βλάβες στο κοπτικό άκρο (στο μέρος των δοντιών που κόβει δηλαδή για τα πάνω δόντια το κάτω μέρος και για τα κάτω δόντια το πάνω μέρος). Οι βλάβες αυτές μοιάζουν με μικροσπασίματα, σαν κάποιος να έχει πάρει μια μικρή λίμα ή μικροσκοπικο πριόνι και να έχει προκαλέσει βλάβη στα δόντια!
Αν το τρίξιμο ή/και το σφίξιμο των δοντιών δε θεραπευθεί, τότε αυτές οι βλάβες με την πάροδο του χρόνου γίνοται πιο έντονες, ενώ έχουμε και δύο άλλα είδη βλαβών. Το ένα είδος οφείλεται στη συνεχή τριβή των οπισθίων δοντιών και έχει τη μορφή εντυπωμάτων (επιστημονικά λέγονται “βρυγμοφασέτες”) και το άλλο έχει τη μορφή μικρών αποσπάσεων τμήματων δοντιού, στις ρίζες των δοντιών κοντά στα ούλα, και έχουν τη μορφή χαμόγελου ή τη μορφή δίσκου. Αυτές οφείλονται στην εκτόνωση των τάσεων που εμφανίζονται κατά το σφίξιμο ή/και το τρίξιμο των δοντιών, με αποτέλεσμα να αποσπώνται τμήματα δοντιού εκεί που η αδαμαντίνη (το σμάλτο δηλαδή) είναι πιο λεπτό. Αυτές οι βλάβες χρειάζονται αντιμετώπιση πχ με σφράγισμα αλλά σε συνδυασμό με τη θεραπεία για το σφίξιμο. Γιατί αν δεν αντιμετωπίζουμε το αίτιο σημιουργίας, τέτοιες βλάβες θα ξαναγίνουν.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ποια είναι όμως η θεραπεία για το σφίξιμο των δοντιών; Η θεραπεία είναι η κατασκευή ενός ναρθηκα, από τον οδοντίατρο, ειδικά για το στόμα σας (εξατομικευμένο), ο οποίος να έχει σωστό πάχος, για να ηρεμούν οι μύες και να ισομοιράζονται οι τάσεις, αλλά και να μπορεί να τροχίζεται ελαφρά, για να ρυθμίζεται από τον οδοντίατρο όταν το φθείρετε.
Γιατί όταν το φορέσετε, θα τον τρίψετε, και θα τον φθείρετε σε ορισμένα σημεία. Πρέπει τότε να ρυθμιστεί, για να μπορεί να ισομοιράζει ξανά τις τάσεις.
Τυπικά μια θεραπεία βρυγμού περιλαμβάνει το νάρθηκα και όσες επανεξετάσεις χρειαστεί για να καταγράψουμε σαφή βελτίωση των προβλημάτων(μειωση πόνου, αύξηση του ανοίγματος του στόματος, μείωση έντασης πονοκεφάλων/ημικρανιων κ.α). Μπορεί ανάλογα με τη φύση ή την ένταση του προβλήματος να συσταθούν ασκήσεις χαλάρωσης ή/και φαρμακευτική αγωγή
Το νάρθηκα θα το φοράτε κατά τον ύπνο. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο, αλλά σύντομα θα το συνηθίσετε. Επειδή “κουμπώνει” στα δόντια,μη φοβάστε, δεν καμία υπάρχει περίπτωση να το καταπιείτε!
Σημαντικό : Το νάρθηκα δεν τον κάνετε μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Με τη συνεχή χρήση θα τον φθείρετε, και θα τον τρυπήσετε τελικά. Αυτό δεν είναι σίγουρο πότε θα γίνει γιατί εξαρτάται από το πόσο εντονο είναι το πρόβλημα. Τότε απλά τον επαναλαμβάνετε στον οδοντίατρο.
Κλείνοντας, το σφίξιμο ή/και το τρίξιμο των δοντιών αποτελεί μια κατάσταση η οποία έχει έξαρση στην εποχή μας, όπου τα κυριαρχεί ο έντονος ρυθμός ζωής και το άγχος. Η σωστή διάγνωση αλλά και η σωστή θεραπεία θα βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας σας!
Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.
Σωτήριος Βλασταράκος
Ο Σωτήριος Βλασταράκος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευθείς στη Βιολογία Στόματος με κατεύθυνση την Αισθητική Οδοντιατρική. Ασχολείται με όλο το θεραπευτικό φάσμα της Οδοντιατρικής, με έμφαση στην Αισθητική, Προληπτική και Επανορθωτική Οδοντιατρική. Σκοπός του είναι να έχουν όλες οι αναγνώστριες του Ladylike.gr πιο όμορφα και υγιή χαμόγελα. Περισσότερα στο www.odontiatro.gr ή στο ιστολόγιο dentalopinions.blogspot.com.