ΥΓΕΙΑ

Ρώτα τον γιατρό: Τι θα πρέπει να αποφεύγω όταν παίρνω ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Για τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τις ομοιοπαθητικές θεραπείες αλλά και για όσα πρέπει να προσέξει κανείς όταν τις επιλέγει, γράφει στο άρθρο που ακολουθεί ο ομοιοπαθητικός Κωνσταντίνος Πίσιος.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες έχουν ακούσει για την Ομοιοπαθητική και άλλοι έχουν επισκεφτεί ομοιοπαθητικούς γιατρούς. Μαζί με όλα τα άλλα που ακούει το κοινό είναι και το ότι η Ομοιοπαθητική απαγορεύει τον καφέ, εάν, δηλαδή, κάποιος δεν πάψει να πίνει καφέ, η Ομοιοπαθητική αγωγή δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Είναι όμως έτσι; Για να γίνει κατανοητή η ερώτηση αυτή αλλά και η απάντηση χρειάζεται μια γνώση των βασικών αρχών της Ομοιοπαθητικής. Εν είδει εισαγωγής πρώτα θα εξηγήσω τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και πως επιδρούν στον ανθρωπινό οργανισμό.

Η βάση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι φυσικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν στο περιβάλλον οι οποίες επεξεργάζονται με έναν ειδικό τρόπο που αποκλείει τις παρενέργειες και συγχρόνως διατηρεί ή και αυξάνει την θεραπευτική δράση.

Τα ομοιοπαθητικά δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα ούτε με τα βότανα καθώς παρασκευάζονται και δρουν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Τα ομοιοπαθητικά επηρεάζουν πρωταρχικά την ζωτική δύναμη του ανθρώπου, εν αντιθέσει με τα χημικά φάρμακα και τα βότανα τα οποία επηρεάζουν πρωταρχικά τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν τελείως φυσικά και στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού δια της ενισχύσεως κινητοποιήσεως των αμυντικών δυνάμεων του ιδίου του οργανισμού οι οποίες είχαν περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστούν την διαταραγμένη υγεία του ανθρώπου.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Μια επισκόπησις των παραπάνω πληροφοριών καθιστά εμφανές ότι τα ομοιοπαθητικά έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα ομοιοποθητικά φάρκακα δεν “κυκλοφορούν” μέσω του αίματος, άρα δεν μπορούν να αντιδράσουν με τα χημικά φάρμακα, εάν χορηγούνται συγχρόνως. Τουναντίον είναι τα χημικά φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο την ζωτική δύναμη του οργανισμού αν οι δόσεις τους είναι ισχυρές και επαναλαμβανόμενες, με συνέπεια, εάν χορηγούνται συγχρόνως με ομοιοπαθητική αγωγή να την επηρεάσουν αρνητικά.

Έτσι όσο πιο ισχυρό είναι ένα χημικό φάρμακο τόσο περισσότερο θα επηρεάσει την δράση του ομοιοπαθητικού. Τα φάρμακα που κατ’ εξοχήν επηρεάζουν τις ομοιοπαθητικές θεραπείες είναι τα ανοσοκατασταλτικά, οι χημειοθεραπείες, η κορτιζόνη, και τα αντιβιοτικά σε χρόνια χρήση.

Παρόλα αυτά, δεν προτείνω να γίνει διακοπή των χημικών φαρμάκων που λαμβάνει ένας ασθενής, ιδιαίτερα των χρονίων. Αυτό που συνιστώ είναι η συνέχεια της λήψεως τους μέχρις ότου η ομοιοπαθητική θεραπεία να επιφέρει βελτίωση, και τότε, πάντα κατά περίστασιν, ο ασθενής να προβεί σε μείωση ή ακόμα και διακοπή των χημικών φαρμάκων.

Ας επανέλθουμε όμως στην ερώτηση «τι πρέπει να αποφεύγει κάποιος όταν λαμβάνει ομοιοπαθητικά φάρμακα?» Όπως προανέφερα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι η καφεΐνη αντιδοτεί την θεραπεία. Ο καφές, όπως γνωρίζουμε, αποροφάται από το έντερο όπου και διασπάται για να επηρεάσει κατόπιν χημικά τον οργανισμό χωρίς, όμως, να επιδρά στην ζωτική δύναμη. Βάσει της λογικής, λοιπόν, δεν θα έπρεπε ο καφές να επηρεάζει την ομοιπαθητική αγωγή.

 

Στην πράξη, όμως, έχει παρατηρηθεί από πολλούς ομοιοπαθητικούς, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι στις θεραπείες που εφάρμοζαν, πάντα αναλόγως των ασθενών, η ομοιοπαθητική θεραπεία επηρεάζοταν από την λήψη καφέ. Ποτέ, όμως, δεν ήταν δυνατόν να ξέρουν εκ των προτέρων αν ένας ασθενής θα επηρεαστεί η όχι από την λήψη καφεΐνης ( Coca Cola, Red Bull, κτλ.). Επίσης εκτός από τον καφέ, έχει παρατηρηθεί ότι η κάμφορα, η μέντα, το γαρύφαλο, η ευγενόλη, το αλκοόλ ακόμα και τα φρούτα (πορτοκαλί, λεμόνι) μπορεί να επηρεάσουν κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ο κατάλογος των απαγορευμένων μπορεί να μεγαλώσει και άλλο διότι υπάρχουν ομοιοπαθητικοί που σχετίζουν διαφορές τροφές, ενεργειακές θεραπείες, κρέμες, κολλύρια ακόμα και μυρωδιές με την αποτυχία της ομοιοπαθητικής αγωγής.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία ανάμεσα στους ομοιοπαθητικούς στο τι πρέπει να αποφεύγει κάποιος όταν ακολουθεί ομοιοπαθητική αγωγή.

Οι γνώμες διίστανται ανάλογα με την εμπειρία του εκάστοτε ομοιοπαθητικού, των φάρμάκων που χορηγούνται, τον τρόπο με τον οποίον χορηγούνται, την μέθοδο που ακολουθείται, κ.τ.λ.

Η άποψη μου είναι ότι με τις κοινές ομοιοπαθητικές θεραπείες μπορεί να παρατηρηθεί υπότροπη σε κάποιους ασθενείς και όντως να χρειαστεί αποχή από τον καφέ και των άλλων ουσιών που επηρεάζουν την θεραπεία. Γι’ αυτο ερεύνησα για πολλά χρόνια ψάχνονταν έναν τρόπο που να μπορεί ο καθένας να κάνει Ομοιοπαθητική χωρίς κανέναν περιορισμό. Το αποτέλεσμα των ερευνών μου ήταν μια συνδυαστική θεραπεία που χωρίς να επηρεάζεται από τίποτα παραμένει αποτελεσματική.

Σαν συμπέρασμα θα πω ότι ανάλογως με τον ομοιοπαθητικό που θα επιλέξετε θα είναι και ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Διάβασε περισσότερα για θέματα ομοιοπαθητικής, στο website του Κωνσταντίνου Πίσιου.

Κωνσταντίνος Πίσιος

Ο Κωνσταντίνος Πίσιος είναι ολιστικός ομοιοπαθητικός, παθολόγος, συγγραφέας και εισηγητής σε σεμινάρια Ομοιοπαθητικής. Εξειδικεύτηκε στις ΗΠΑ ( University of Californiα) και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία. Ανακάλυψε περισσότερα από 20 ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία παρουσιάζει στα βιβλία του με σκοπό να βοηθήσει τους ομοιοπαθητικούς να προσφέρουν καλύτερη θεραπεία στους ασθενείς τους. Διδάσκει σε σεμινάρια, συμμετέχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, τα δε άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε εξειδικευμένα περιοδικά, καθώς και σε ιστοσελίδες που καλύπτουν ιατρικά, ομοιοπαθητικά και αθλητιατρικά θέματα.

Exit mobile version