ΕΡΕΥΝΑ

Σε αυτές τις 2 ηλικίες γερνάμε πιο γρήγορα

Unsplash

Η διαδικασία της γήρανσης στον ανθρώπινο οργανισμό δεν ακολουθεί μια γραμμική και σταδιακή πορεία, όπως συνηθίζεται να πιστεύουμε. Αντίθετα, σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι βιώνουν 2 «εκρηκτικές» φάσεις γήρανσης, οι οποίες εμφανίζονται σε ηλικίες-κλειδιά: την ηλικία των 44 και των 60.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας φέρνουν στο προσκήνιο πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα για την ηλικιακή αλλαγή και τις προκλήσεις της γήρανσης. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου Νανγιάνγκ στη Σιγκαπούρη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 108 συμμετέχοντες για αρκετά χρόνια, με στόχο να παρατηρήσουν τις μοριακές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και γήρανση, όπως στο RNA, τις πρωτεΐνες και το μικροβίωμα των συμμετεχόντων.

Αντί να παρατηρήσουν μια αργή και συνεχόμενη διαδικασία γήρανσης, οι ερευνητές εντόπισαν δύο κύριες εκρήξεις γήρανσης – πρώτα στην ηλικία των 44 και μετά ξανά στην ηλικία των 60. Αυτές οι αλλαγές στα μόρια των ανθρώπων ήταν ταχύτερες και πιο έντονες από ότι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.

Ο καθηγητής Xiaotao Shen, από το Πανεπιστήμιο Νανγιάνγκ και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως «δεν γερνάμε σταδιακά». Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν σημεία της ζωής που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την υγεία και τη γήρανση του οργανισμού μας. Ενδεικτικά, η ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει την καφεΐνη μειώνεται σημαντικά γύρω από την ηλικία των 40 και πάλι γύρω από τα 60. Παρομοίως, η ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει το αλκοόλ παρουσιάζει σημαντική πτώση, κυρίως γύρω στην ηλικία των 40.

Προβλήματα στην υγεία και αλλαγές στο σώμα που σχετίζονται με την ηλικία

Γήρανση: Οι 2 ηλικίες που γερνάμε πιο γρήγορα Pexels

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η γήρανση επηρεάζει επίσης τις πρωτεΐνες που συνδέουν τους ιστούς του σώματος, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τις αλλαγές στο δέρμα, τους μύες και το καρδιοαγγειακό σύστημα. Οι συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 βίωσαν πιο απότομες αυξήσεις στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές διαταραχές, προβλήματα στα νεφρά και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση αυτών των μοριακών αλλαγών και των «κλινικά χρήσιμων δεικτών» μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και πρόληψη ασθενειών, επιτρέποντας καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων πληθυσμών.

Στρατηγικές για την υγιή γήρανση

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες ηλικίας 25-75 ετών για σχεδόν 2 χρόνια και δείχνει την ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδίως γύρω από τις ηλικίες των 40 και 60. Στους συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν συχνά τραυματισμοί στους μύες και αύξηση του λίπους στην ηλικία των 40, ενώ η μυϊκή απώλεια (σαρκοπενία) ήταν πιο έντονη στην ηλικία των 60.

Ο καθηγητής Michael Snyder από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ανέφερε ότι η παρατήρηση της κατανάλωσης υδατανθράκων και η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή λειτουργία των νεφρών σε αυτήν την ηλικιακή φάση.

Η μελέτη αυτή προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για τις φάσεις της γήρανσης και να αναλάβουμε δράση για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων ηλικιακών σταδίων, μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ, κάνοντας περισσότερη άσκηση και παρακολουθώντας τη διατροφή μας.

Οι ερευνητές μάς συμβουλεύουν να προσέχουμε περισσότερο τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων χρονικών σημείων της ζωής.

Η γήρανση, λοιπόν, δεν είναι μια διαδικασία που συμβαίνει αργά και σταδιακά, αλλά μάλλον σε 2 κρίσιμες «εκρηκτικές» φάσεις που αξίζει να παρακολουθούμε και να κατανοούμε για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την υγεία και την ευημερία μας.