ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Μύθοι και αλήθειες για τη σεξουαλική ζωή των εγκύων

Pexels

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για πολλές εγκύους, αλλά και για τους συντρόφους τους, αφορά τον πυρήνα της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού. Είναι ασφαλές το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Μπορεί να προκαλέσει αποβολή; Θα βλάψει το αγέννητο μωρό; Υπάρχουν ιδανικές στάσεις σεξ;

Πολλές φορές τα ζευγάρια ανησυχούν πως αν κάνουν σεξ στην εγκυμοσύνη, το έμβρυο θα επηρεαστεί. Παρακάτω εξετάζουμε αναλυτικά, όλα όσα κάθε έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της, θέλει να γνωρίζει επί του θέματος.

Είναι ασφαλές το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Μύθοι και αλήθειες για τη σεξουαλική ζωή των εγκύων

Το σεξ είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης, εάν πρόκειται για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Η διείσδυση και η κίνηση της σεξουαλικής επαφής δεν θα βλάψουν το μωρό, το οποίο προστατεύεται από την κοιλιά και τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας. Το μωρό καλύπτεται επίσης από το υγρό του αμνιακού σάκου.

Οι συσπάσεις του οργασμού δεν είναι ίδιες με τις συσπάσεις του τοκετού. Ωστόσο, ως γενική προφύλαξη ασφαλείας, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν την αποφυγή του σεξ τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πιστεύοντας ότι οι ορμόνες στο σπέρμα που ονομάζονται προσταγλανδίνες μπορούν να διεγείρουν τις συσπάσεις.

Μια εξαίρεση μπορεί να είναι οι γυναίκες που έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία τοκετού και θέλουν να τον προκαλέσουν. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι οι προσταγλανδίνες στο σπέρμα προκαλούν στην πραγματικότητα τοκετό σε μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη, καθώς το τζελ που χρησιμοποιείται για να “ωριμάσει” τον τράχηλο και να προκαλέσει τοκετό, περιέχει επίσης προσταγλανδίνες. Άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η σύνδεση σπέρματος/τοκετού είναι μόνο μια θεωρία και ότι το σεξ δεν προκαλεί τοκετό.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να κάνει σεξ με τον σύντροφό της, αν αυτός έχει λοίμωξη με έρπητα, χλαμύδια, κονδυλώματα ή HIV. Αν προσβληθεί η ίδια, τότε η λοίμωξη μπορεί να περάσει και στο μωρό, με επικίνδυνες συνέπειες. Ο γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει ότι είναι επικίνδυνο να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να τις απαγορεύσει.

Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Ιστορικό αποβολής ή επαπειλούμενη αποβολή
  • Κίνδυνος για πρόωρο τοκετό (συσπάσεις πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης)
  • Κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή κράμπες χωρίς γνωστή αιτία
  • Διαφυγή αμνιακού υγρού
  • Ο τράχηλός έχει ανοίξει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη
  • Ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά στη μήτρα (προδρομικός πλακούντας)
  • Εγκυμοσύνη σε δίδυμα, τρίδυμα ή άλλα «πολλαπλάσια»

Σημειώνεται ότι όταν ο γιατρός συστήνει «όχι σεξ», αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει οργασμό ή σεξουαλική διέγερση και όχι μόνο την σεξουαλική επαφή.

Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε το γιατρό σας αν υπάρχουν ασυνήθιστα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, όπως:

  • Πόνος
  • Αιμορραγία
  • Σημαντική ενόχληση
  • Συσπάσεις

Είναι φυσιολογική η μεταβολή της διάθεσης για σεξ στην εγκυμοσύνη ;

Η μεταβολή της διάθεσης για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι απολύτως φυσιολογική και πρέπει να είναι σεβαστή από τον σύντροφο της εγκύου. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικές μεταβολές και οι γενικές συνθήκες ζωής, όπως περιβάλλον, εργασία κλπ.

Υπάρχει περίπτωση το σεξ να επηρεάσει το έμβρυο;

Το μωρό σου είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, ενώ η είσοδος του τραχήλου σου έχει κλείσει από την αρχή της εγκυμοσύνης με μια πυκνή βλεννώδη ουσία, που ονομάζεται τραχηλικό πώμα και στην ουσία καθιστά αδιαπέραστη τη δίοδο από τον κόλπο στον τράχηλο. Το τραχηλικό πώμα βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει το μωρό από τυχόν μολύνσεις, που θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί και να το βλάψουν. Το πέος του συντρόφου σου διεισδύει στον κόλπο σου, οπότε έτσι κι αλλιώς υπάρχει «απόσταση ασφαλείας» από το μωρό.

Μπορεί η σεξουαλική επαφή ή ο οργασμός να προκαλέσει συσπάσεις ή αποβολή;

Ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις, αλλά συνήθως είναι διαφορετικού τύπου από αυτές του τοκετού. Εάν υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες και κυρίως στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τότε ο σεξουαλικός ερεθισμός και ο οργασμός μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν μέχρι και σε αποβολή του εμβρύου.

Υπάρχει ιδανική στάση για σεξ στην εγκυμοσύνη;

Οι στάσεις οι οποίες είναι πιο βολικές για την έγκυο είναι στο πλάι, από πάνω ή καθιστή. Η ιεραποστολική στάση δεν είναι ιδιαίτερα βολική λόγω του μεγέθους και της πίεσης που μπορεί να δεχθεί η κοιλιά.

Exit mobile version