ΥΓΕΙΑ

Σφίγγεις τα δόντια κυριολεκτικά; Μπορείς να κατηγορήσεις την πανδημία (αφού δεις τη λύση στο πρόβλημα)

Unsplash

Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι η πανδημία ευθύνεται κυρίως για όλες τις ψυχικές αλλαγές που μάς συμβαίνουν. Μελαγχολία, αυξημένο άγχος και εκνευρισμός.

Έλα όμως που ένας χρόνος πανδημίας είναι (υπερ)αρκετός για να μάς προκαλέσει διάφορα σωματικά προβλήματα, όπως οι αλλαγές στην περίοδο ή ο πόνος στον αυχένα επειδή δουλεύεις ξαπλωμένη στον καναπέ. Ή τα δόντια μας και η υγεία τους.

Μήπως σφίγγεις και τα δόντια;

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις καν γιατί συμβαίνει εντελώς ασυναίσθητα. Αυτό το μόνιμο σφίξιμο δοντιών, που είναι πολύ πιθανό να καταλήγει σε τρίξιμο ενώ κοιμάσαι το βράδυ. Οι οδοντίατροι παρατηρούν μία αύξηση σε ασθενείς που έχουν φθαρμένα δόντια λόγω σφιξίματος που προκαλείται από το άγχος. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία στα δόντια, πόνο στα μάγουλα, ακόμα και ημικρανίες.

Οι λόγοι που οδηγούν στο ακούσιο σφίξιμο των δοντιών

Εκτός από το άγχος, η κακή στάση σώματος, (που έχουμε αναλύσει τόσο) και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα στα δόντια. Όταν κάθεσαι στον καναπέ ή καμπουριάζεις πάνω από το coffee table, οι μύες του αυχένα και τα νεύρα στους ώμους συνδέονται με το σαγόνι και να πού καταλήγει όλη η ένταση της ημέρας. Αν σκεφτείς ότι είναι πολύ πιθανό να τρίζεις τα δόντια σου και να μην το γνωρίζεις καν, σκέψου πόσο μεγάλο είναι ενδεχομένως το πρόβλημα.

Υπάρχει τρόπος να μην σφίγγουμε τα δόντια;

Η πρώτη κίνηση είναι να πεις αντίο στον καναπέ σου και να καθίσεις σε ένα κανονικό γραφείο για να μην καμπουριάζεις. Εφόσον όμως μιλάμε για άγχος, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, διαλογίσου, φρόντισε να αναπνέεις σωστά και ανακούφισε τη σπονδυλική σου στήλη; Πώς; Με την εξής fun άσκηση. Ξάπλωσε ανάσκελα στο πάτωμα, τέντωσε τα χέρια πάνω από το κεφάλι και κούνησε χέρια, πόδια και γοφούς προς κάθε κατεύθυνση, σαν να είσαι ψάρι. Κάνε το όσες φορές το χρειάζεσαι μέσα στη μέρα