ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη: Αύξηση 63,1% επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα

Pexels

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε το Ευρωπαϊκό και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, λόγω των ανησυχητικά αυξημένων κρουσμάτων σύφιλης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην Ελλάδα από το 2020 έως το 2021 παρουσιάστηκε αύξηση μεγέθους 63,1%, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σύφιλης.

Ανησυχητικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σύφιλης στην Ευρώπη

Για πολλά χρόνια η ιατρική κοινότητα θεωρούσε ότι η σύφιλη αποτελούσε παρελθόν. Τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν, ωστόσο, ότι η σύφιλη επέστρεψε. Η αύξηση των περιστατικών, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, είχε αρχίσει από το 2012, ενώ το 2019, δηλαδή την χρονιά πριν την πανδημία του Covid-19, είχε καταγραφεί ιστορικό υψηλό των κρουσμάτων.

Το 2020 υπήρξε μικρή μείωση, λόγω των lockdown, η οποία αντιστράφηκε το επόμενο έτος. Συνολικά, το 2021 σε 28 κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)  δηλώθηκαν 25.270 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η αναλογία ήταν 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Από τις 25 χώρες που αφορούν τα στοιχεία, στις 16 παρατηρήθηκε αύξηση και στις 9 μείωση των κρουσμάτων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις (πάνω από 25%) καταγράφηκαν σε:

  1. Βέλγιο
  2. Κροατία
  3. Κύπρο
  4. Δανία
  5. Ελλάδα
  6. Ισλανδία
  7. Πολωνία
  8. Σλοβακία

Οι χώρες αυτές είχαν συνολικά το 20% όλων των κρουσμάτων που δηλώθηκαν το 2021. Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες μειώσεις (κατά 25% ή περισσότερο) καταγράφηκαν σε μόλις δύο χώρες, τη Λετονία και η Νορβηγία. Και οι δύο μαζί έφτασαν στο μόλις 1% των κρουσμάτων της συγκεκριμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2021 δηλώθηκαν στη χώρα μας 664 επιβεβαιωμένα κρούσματα πρώιμης σύφιλης. Από τα δηλωθέντα κρούσματα, τα 646 αφορούν σε άνδρες (97.28%) και τα υπόλοιπα 18 (2.71%) γυναίκες.

ΗΠΑ: 3.761 μωρά γεννήθηκαν με σύφιλη το 2022

Σύφιλη: Αύξηση 63,1% επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, προειδοποιούν για «τρομακτικά υψηλά» επίπεδα μωρών που γεννιούνται με σύφιλη στις ΗΠΑ, με μια νέα ανάλυση που δείχνει δεκαπλασιασμό των περιπτώσεων από το 2012 έως το 2022. Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι 3.761 μωρά γεννήθηκαν με σύφιλη το 2022 και περισσότερα από 200 μωρά πέθαναν από την ασθένεια την ίδια χρονιά.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 9 στις 10 από αυτές τις περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν με σύφιλη, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με καλύτερο έλεγχο και θεραπεία για τη νόσο σε έγκυες.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά μωρά που γεννήθηκαν με συγγενή σύφιλη το 2022, γεννήθηκαν από γυναίκες που βρέθηκαν θετικές για σύφιλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά δεν έλαβαν την κατάλληλη θεραπεία. Η συγγενής σύφιλη, αφορά τη μόλυνση του εμβρύου με ωχρά από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης ή/και του τοκετού.

Τι είναι η σύφιλη και πώς απειλεί την υγεία

Η σύφιλη είναι ένα κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που εξελίσσεται σε στάδια και παρουσιάζει πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και χαρακτηρίζεται συχνά ως «ο μεγάλος μιμητής», επειδή τα συμπτώματά της συνήθως μιμούνται άλλα προβλήματα υγείας. Τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω του πρωκτού, του κόλπου, του πέους, του στόματος ή μέσω ρωγμών στο δέρμα. Έπειτα συνεχίζουν τη δράση τους στο σώμα, προκαλώντας σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Η σύφιλη εξελίσσεται σε στάδια, τα οποία χαρακτηρίζονται από διάφορα συμπτώματα, καθώς και από διαφορετική μεταδοτικότητα. Η νόσος είναι πολύ μεταδοτική στα πρώτα στάδια, δηλαδή στο πρώτο και στο δεύτερο. Στο τρίτο στάδιο, το νόσημα λανθάνει, δηλαδή κρύβεται. Αυτό σημαίνει ότι η λοίμωξη υπάρχει, απλώς τα συμπτώματά της δεν είναι ορατά. Μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, στοματική, κολπική και πρωκτική, ακόμη και όταν δεν υπάρχει διείσδυση ή εκσπερμάτιση. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με την πληγή ή με το έλκος κάποιου που έχει σύφιλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εξανθήματα ή πληγές, η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί, καθώς η μόλυνση παραμένει στο σώμα έως ότου ληφθεί η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

Επιπλέον, η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο παιδί, κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Η αντιμετώπιση της συγγενούς σύφιλης, επιβάλλεται αφού μπορεί να προκαλέσει στο έμβρυο ή το βρέφος, δυσμορφίες στο κρανίο, όπως στη μύτη και τα δόντια, αλλά και εξανθήματα σε πέλματα και παλάμες.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, η σύφιλη είναι δυνατόν να διαγνωστεί, αλλά και να θεραπευτεί. Η θεραπεία που προτιμάται συχνότερα είναι ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται πενικιλίνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία θα πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα ορίσει ο γιατρός.

Exit mobile version