Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου: Τι είναι και πώς μπορεί να οδηγήσει σε δολοφονία
- 18 ΦΕΒ 2022
Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση θανάτου των 3 παιδιών στην Πάτρα, με τους γονείς να μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα.
Έτοιμη να εξεταστεί για σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου η μητέρα
Η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, ερωτήθηκε ευθέως εάν έχει σχέση με τον θάνατο των παιδιών της. «Θα απαντήσω μόνο και μόνο γιατί έχω ακούσει πάρα πολλά. Κανένας όμως δεν ήρθε ποτέ να με ρωτήσει, σε ένα σπίτι όπου υπήρχαν τα παιδιά και υπήρχε όλη αυτή η ευτυχία, πώς ζω εγώ τώρα. Μέχρι τώρα ζούσα με την Τζωρτζίνα. Πώς ζω εγώ από τις 21 του μήνα… Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα. Ήμουν δίπλα τους. Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μητέρα των τριών κοριτσιών στη συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον σύζυγό της στο Star και τη Ζήνα Κουτσελίνη.
Σύμφωνα δε με το pelop.gr την ώρα που η συνέντευξη «έπαιζε» στον αέρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου μιλούσε με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή στο messenger, δίνοντας τη δική της απάντηση στο ποια θα είναι η στάση της αν κληθεί να εξεταστεί για την ψυχική διαταραχή που αναφέρεται ως Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. «Φυσικά και θα πάω», απαντά η μητέρα. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, είναι ώρα να μάθουμε τι ακριβώς είναι το σύνδρομο αυτό.
Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν
Το σύνδρομο Μινχάουζεν αφορά μία διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο επινοεί ή προκαλεί ασθένεια στον εαυτό του, προκειμένου να αντλήσει τον οίκτο από τον κοινωνικό του περίγυρο. Η διάγνωσή του συνήθως δεν είναι έγκαιρη, καθώς συχνά περνάνε χρόνια μέχρι οι ειδικοί να καταλάβουν πως το άτομο προσποιείται ή προκαλεί την επιδείνωση της υγείας του. Θεωρείται ως μία από τις δυσκολότερες κλινικές διαταραχές ως προς τη διάγνωση..
Το σύνδρομο έχει πάρει το όνομά του από τον διάσημο βαρώνο Μινχάουζεν, έναν Γερμανό συγγραφέα (1720-1797) και πρωταγωνιστή του βιβλίου του Ροδόλφου Ράσπε, του 1785, κατά το οποίο διηγείται τα υποτιθέμενα κατορθώματά του στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο προκειμένου προκαλέσει τον θαυμασμό των υπολοίπων.
Το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου
Η ακόμα πιο ακραία μορφή του συγκεκριμένου συνδρόμου, ονομάζεται σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen Syndrome By Proxy – MSBP ). Σε αυτή τη διαταραχή, ένας φροντιστής προκαλεί τεχνητά μία ασθένεια ή τραυματισμό σε άτομο που φροντίζει, όπως ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο ή ένα άτομο με αναπηρία.
Η διαταραχή αυτή ουσιαστικά είναι μία μορφή κακοποίησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κατά 75% αφορά μητέρες που κακοποιούν τα παιδιά τους. Οι αποδέκτες αυτής της κατάστασης μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στον θάνατο, για αυτό και τα άτομα με Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου θεωρούνται επικίνδυνα.
Ο φροντιστής με σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου μπορεί:
- Να λέει ψέματα για τα συμπτώματα του ευάλωτου ατόμου
- Να αλλάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να κάνει ένα ευάλωτο άτομο να φαίνεται άρρωστο.
- Να βλάπτει σωματικά ένα ευάλωτο άτομο για να δημιουργήσει συμπτώματα.
Το MSBP μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά σε μητέρες παιδιών κάτω των 6 ετών. Τα άτομα έχουν τεράστια ανάγκη για προσοχή και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το επιτύχουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ενός παιδιού. Σύμφωνα με κλινική του Κλίβελαντ, περίπου 1.000 από τις 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών που αναφέρονται κάθε χρόνο μπορεί να σχετίζονται με MSBP.
Σύμφωνα με το healthline, δεδομένου ότι ένας γονέας ή κηδεμόνας με MSBP φαίνεται συχνά να είναι προστατευτικός, οι γιατροί συνήθως δεν υποψιάζονται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Η διάγνωση μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, λόγω της ικανότητας του ατόμου να χειραγωγεί τους γιατρούς και να προκαλεί συμπτώματα στο παιδί. Ως αποτέλεσμα, το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου δεν ανιχνεύεται σε πολλές περιπτώσεις. Οι γιατροί μπορεί να αρχίσουν να υποψιάζονται την παιδική κακοποίηση όταν ένα παιδί βιώνει συχνά ασθένειες και τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να γίνουν ύποπτα εάν τα συμπτώματα ενός παιδιού επιδεινωθούν όταν είναι μόνο στο σπίτι με τον φροντιστή και βελτιώνονται όταν βρίσκεται υπό ιατρική φροντίδα.