ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνταγές με ταχίνι: 3 υγιεινά γλυκά που θα ζητάς ξανά και ξανά

Pexels

Tο ταχίνι είναι ένα κοινό συστατικό που συναντάμε σε πολλά δημοφιλή τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη ύλη με υψηλό διατροφικό προφίλ, τόσο για αλμυρές, όσο και για γλυκές συνταγές.

Γνωστό για την απαλή του υφή και την πλούσια γεύση του, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ, άλειμμα, ντρέσινγκ σαλάτας ή καρύκευμα. Διαθέτει επίσης μια μακρά λίστα θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το απαραίτητο για το ντουλάπι της κουζίνας σου.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει:

  • Θερμίδες: 90 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Λίπος: 8 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Θειαμίνη: 13%
  • Βιταμίνη Β6: 11%
  • Φώσφορος: 11%
  • Μαγγάνιο: 11%

Παρακάτω θα βρεις 3 νόστιμες γλυκές συνταγές* με απόλυτο πρωταγωνιστή το θρεπτικό ταχίνι.

Συνταγές με ταχίνι

Μπάρες με ταχίνι

Υλικά

  • 200 γρ. ταχίνι
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 50 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 40 γρ. ινδοκάρυδο
  • 40 γρ. κουβερτούρα 55%
  • 1-2 κ.γ κακάο
  • 1 κ.γ τζίντζερ

Εκτέλεση:

  • Ανάβουμε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
  • Αρχικά τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις νιφάδες βρώμης, το αλεύρι βρώμης, το ινδοκάρυδο, το κακάο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε στο μείγμα το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε καλά με μαρίζ ή με τα χέρια, ώστε να ομογενοποιηθεί. Το μείγμα είναι σφιχτό, οπότε η διαδικασία θυμίζει ζύμωμα.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι 20 x20 εκ. όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Το πατάμε με τη μαρίζ.
  • Ψήνουμε για 10-12 λεπτά

Extra tip:

Λιώνουμε 30 γρ. κουβερτούρα, περιχύνουμε τις μπάρες με αυτή όταν κρυώσουν και μετά τις βάζουμε πάλι στο ψυγείο.

Μπισκότα

Υλικά: 

  • 120 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 80 γρ. αμύγδαλα
  • 1/2 κ.γ σόδα
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/4 κ.γ γαρίφαλο
  • 90γρ. ταχίνι
  • 120 γρ. μέλι
  • 2-3 κ.σ σουσάμι

Εκτέλεση: 

  • Ανάβουμε το φούρνο στους 160-170°C στον αέρα.
  • Τρίβουμε τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη και τα αναμειγνύουμε το ταχίνι με το μέλι (θα είναι λίγο πηχτό) και το ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά.
  • Ζυμώνουμε με ένα ένα κουτάλι ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη, τη βάζουμε λίγα λεπτά στο ψυγείο.
  • Στη συνέχεια, πάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος σταφυλιού (διαμέτρου περίπου 2,5 εκ.).
  • Τα κυλάμε στο σουσάμι και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αν δεν χωράνε σε ένα χρησιμοποιούμε και δεύτερο.
  • Ψήνουμε για 12-13 λεπτά. Έχουν μικρό μέγεθος και χρειάζονται προσοχή.

Extra Tip:

Αντικαταστήστε το ταχίνι  με ταχίνι με κακάο ή φιστικοβούτυρο.

Μπράουνι με ταχίνι

Θερμίδες ανά τεμάχιο: 139

Υλικά

  • 130γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 3 αυγά
  • 70 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 50 γρ. κακάο
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ταχίνι

Για την επικάλυψη:

  • 2 κ.σ. σταγόνες κουβερτούρας
  • 1 κ.σ. ταχίνι

Εκτέλεση:

  • Στρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλά και ανάβουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το μέλι με το ταχίνι και το γάλα αμυγδάλου.
  • Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίσουμε το ανακάτεμα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης και το κακάο κοσκινισμένο
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι.
  • Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και ρίχνουμε το ταχίνι διάσπαρτα.
  • Ψήνουμε για 20-25

Extra tip:

Διατηρούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται κρύα πιο ευχάριστα. Το ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί από φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο.

*Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Γλυκά & Υγιεινά της Αθηνάς Πάνου και τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Exit mobile version