Συνταγή για θεϊκή ταραμοσαλάτα με ρεβύθια για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
- 26 ΦΕΒ 2023
Η αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα έχει τους δικούς της φανατικούς λάτρεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Λίγα βασικά info για την ταραμοσαλάτα
Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα, καταναλώνεται κυρίως σε περιόδους νηστείας και κυρίως την Καθαρά Δευτέρα, επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αυγά πουλερικών κλπ. Βασικό της συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αυγά ψαριού (κυπρίνου ή άλλων).
Στην πιο απλή και παραδοσιακή της εκδοχή, η ταραμοσαλάτα ετοιμάζεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι, λεμόνι και φυσικά, ταραμά. Τα υλικά ανακατεύονται καλά μέχρι να γίνουν κρέμα. Ανάλογα με το χρώμα του ταραμά, προκύπτει και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, δηλαδή ανοιχτό μπεζ ή ροζ.
Η εναλλακτική ταραμοσαλάτα
Αν ψάχνεις τώρα της καλύτερη συνταγή για ταραμοσαλάτα στο σαρακοστιανό τραπέζι μόλις τη βρήκες. Η ταραμοσαλάτα με ρεβύθια χωρίς γλουτένη δια χειρός Funky Cook είναι μια τελειότητα.
Συνταγή για ταραμοσαλάτα με ρεβύθια (χωρίς γλουτένη)
Υλικά (για 4-6 άτομα) :
- 150 γρ. λευκό ταραμά
- 300 γρ. ρεβύθια, βρασμένα σε νερό χωρίς αλάτι
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 60ml ελαιόλαδο
- 1-2 λεμόνια
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα ρεβύθια, με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και περίπου 50ml νερό.
- Μόλις πολτοποιηθούν προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον ταραμά, το ξύδι και τον χυμό από ένα μέτριο λεμόνι.
- Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, τέλος προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Extra Tips:
- Τα ρεβύθια τα βράζουμε σε νερό χωρίς καθόλου αλάτι.
- Η ποσότητα του ταραμά εξαρτάται από το πόσο “δυνατός” και αρμυρός είναι.
- Προσθέτουμε όσο επιπλέον νερό χρειάζεται για να δώσουμε την υφή που θέλουμε αφού προσθέσουμε πρώτα όλα τα υλικά.
- Αν θέλουμε να δώσουμε ροζ χρώμα στον ταραμά χρησιμοποιούμε βρασμένο παντζάρι.