ΥΓΕΙΑ

Σκόνη σκόρδου: Η επίδρασή της στην αρτηριακή πίεση

iStock

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε σε ένα φαγητό, πέρα από το γεγονός ότι σκοπό έχουν να νοστιμεύουν το γεύμα μας, θέλουμε να προσφέρουν στον οργανισμό μας και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένα «ταπεινό» λαχανικό που δίνει έντονη γεύση σε όλα τα φαγητά, ενώ χαρακτηρίζεται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων είναι το σκόρδο.

Και ενώ το σκόρδο ξέρουμε ότι μας κάνει καλό ως αντιμικροβιακό, έρευνες δείχνουν ότι η σκόνη σκόρδου που προσθέτουμε στο φαγητό διατηρεί τις ευεργετικές ιδιότητές του, αφού μπορεί να προστατέψει την καρδιά μας και να ελέγξει την αρτηριακή μας πίεση. Η σκόνη σκόρδου διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το φρέσκο ​​σκόρδο αγαπημένο superfood και ένα από αυτά είναι η αλλισίνη.

Το περιοδικό Healthline εξηγεί ότι η αλλισίνη (οργανοθειική ένωση που απαντάται στο σκόρδο) είναι η ένωση που δίνει στο σκόρδο την χαρακτηριστική γεύση και οσμή του. Ωστόσο, η αλισίνη δεν δίνει μόνο γεύση σκόρδου. Μπορεί επίσης να δώσει στο σκόρδο την ικανότητα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η σκόνη σκόρδου μπορεί να σου προσφέρει λίγη αλλισίνη σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ή κουταλιά της σούπας.

Η αναπάντεχη επίδραση που έχει η σκόνη σκόρδου στην αρτηριακή πίεση

Οι ενώσεις που είναι γνωστές για τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες (κυρίως η αλλισίνη) στη σκόνη σκόρδου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με διάφορους τρόπους. Παρακάτω εξηγούμε.

  • Αγγειοδιαστολή: Η αλλισίνη βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας την καλύτερη ροή αίματος και μειώνοντας την πίεση.
  • Μείωση της σκληρότητας των αρτηριών: Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σκόρδο συμβάλλουν στη μείωση της σκληρότητας των αρτηριών.
  • Μείωση της φλεγμονής: Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να παίξουν ρόλο στη μείωση της πίεσης.
  • Επίδραση στη χοληστερόλη: Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), συμβάλλοντας έτσι στην καρδιακή υγεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ η σκόνη σκόρδου μπορεί να έχει αυτά τα οφέλη, οι επιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και δεν πρέπει να αντικαθιστά θεραπείες που έχουν προταθεί από επαγγελματίες υγείας.

Ενώ η σκόνη σκόρδου φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με το WebMD, δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να λάβεις αλλισίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σου. Αυτό συμβαίνει επειδή η σκόνη διασπάται γρήγορα μόλις φτάσει στο στομάχι. Επομένως, η σκόνη σκόρδου μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να απορροφηθεί προτού αποικοδομηθεί.

 

Εναλλακτικά, η χρήση χαπιών σκόρδου καλυμμένων με εντερική επικάλυψη προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το οξύ του στομάχου. Με αυτή τη μορφή, τα συμπληρώματα μπορούν να περάσουν από το στομάχι και να φτάσουν στο έντερο όπου η απορρόφηση γίνεται πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2018 στο περιοδικό Nutrients, δισκία με εντερική επικάλυψη δεν διασπάστηκαν σε όξινο περιβάλλον για τουλάχιστον 2 ώρες. Όταν η αλλικίνη ήταν σε προστατευτική επικάλυψη, διατήρησε σχεδόν όλο το αποθεματικό της, αποδίδοντας παρόμοια ποσότητα αλλικίνης με το ωμό σκόρδο.

Exit mobile version