ΥΓΕΙΑ

Social media: Τι παθαίνει ο εγκέφαλός σου όταν σκρολάρεις όλη μέρα

Unsplash

Ας το παραδεχτούμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει social media και να μην αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε αυτά. Με λίγες εξαιρέσεις, σχεδόν όλοι έχουμε Facebook και Instagram. Κάποιοι έχουν TikTok, Twitter και ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο εκεί έξω. Το θέμα είναι πόσο χρόνο περνάμε κάνοντας scrolling στα social media. Και κατά πόσο αυτό επηρεάζει τον εγκέφαλο, και κατά συνέπεια τη διάθεσή μας.

Είναι πολύ λογικό που έχει αυξηθεί η χρήση των social media τους τελευταίους μήνες. Κάθε πλατφόρμα παρουσίασε στοιχεία ανοδικής πορείας από τον Μάρτιο και ποτέ. Αναμενόμενο, Τι άλλο να κάναμε μέσα στην καραντίνα (τουλάχιστον μέχρι να βρούμε τους ρυθμούς μας); Ειδικότερα οι ηλικίες μεταξύ 24-39 απάντησαν σε έρευνα και παραδέχτηκαν ότι περνούσαν ατελείωτες ώρες στις εφαρμογές.

Τι παθαίνει ο εγκέφαλος με τα social media

Αυτό που κάνουν, είναι να ενεργοποιούν ταυτόχρονα πολλές περιοχές του εγκεφάλου. «Ενεργοποιούνται οι περιοχές που επεξεργάζονται την εικόνα, που μεταφράζουν ήχους και μουσικές αλλά και εκείνες που επικοινωνούν όταν συνομιλείς με άλλους. Επίσης, χρησιμοποιείς και τις περιοχές της συγκέντρωσης, όπως όταν διαβάζεις ή παίζεις ηλεκτρονικά παιχνίδια», εξηγεί ο νευρολόγος Δρ. Clifford Segil. Παραμένεις με τις ώρες εκεί γιατί ο εγκέφαλός σου διεγείρεται συνολικά.

Βελτιώνεται η διάθεση

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πολλοί άνθρωποι ένιωθαν (και νιώθουν) μοναξιά, βαρεμάρα, λύπη και έντονο άγχος. Τα social media σε βοηθούν να νιώσεις καλύτερα γιατί νιώθεις ότι επικοινωνείς με όσους δεν βλέπεις. Και η χαρά συνδέεται με την απελευθέρωση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης», τονίζει η νευροψυχολόγος Δρ. Sanam Hafeez.

Πώς σε επηρεάζει το “doomscrolling”

Όπως και σε όλα τα πράγματα, υπάρχει και ο αντίποδας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το doomscrolling είναι «η υπερπληροφόρηση που δεχόμαστε από τα social media και δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε. Μέσα σε αυτά είναι ο πανικός για τον ιό. Καταλήγεις λοιπόν να τρέφεις την περιοχή του εγκεφάλου που ανταποκρίνεται στο στρες. Τη βομβαρδίζεις με πληροφορίες και εκείνη απελευθερώνει κορτιζόλη για να παραμένεις στην τσίτα.

Τα social media είναι σαν τα δελτία ειδήσεων

Σύμφωνα με έρευνα του 2011, οι άσχημες ειδήσεις στην τηλεόραση προκαλούν άγχος και κατάθλιψη στον τηλεθεατή. Τα social media δεν διαφέρουν και πολύ. Αν βασίζεις εκεί την ενημέρωσή σου, επηρεάζεσαι σίγουρα, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και νιώθεις ακόμη μεγαλύτερο άγχος.

Οι ειδικοί σε προτρέπουν να κάνεις χρήση των social media, εφόσον είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων μας. Το θέμα είναι να μην το παρακάνεις και να μην βυθίζεσαι με τις ώρες σε ατελείωτο scrolling. Υπάρχει ζωή εκεί έξω που σε περιμένει να την απολαύσεις. Αλλά σιγά σιγά και με ασφάλεια.

Exit mobile version