ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σοκολάτα χωρίς ενοχές: Αυτή είναι η πιο υγιεινή σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Η σοκολάτα είναι ένας πειρασμός στον οποίο δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε. Όμως, είναι υγιεινή; Οι ειδικοί στη διατροφή δίνουν την απάντηση.

Εκτός από την υπέροχη γεύση της, η σοκολάτα προσφέρει και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Επιλέγοντας τη σωστή μορφή της, μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα γλυκό που όχι μόνο μας χαρίζει απόλαυση, το οποίο εγκρίνεται κι από τους διατροφολόγους.

Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Ανάμεσα σε 3 βασικές κατηγορίες -μαύρη, γάλακτος και λευκή- οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πιο υγιεινή επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους τα οφέλη της του συγκεκριμένου είδους, οφείλονται κυρίως στο κακάο, το οποίο περιέχει φυτοχημικά με αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα κακάο, γεγονός που την καθιστά πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Πόσο υγιεινή είναι η σοκολάτα με 70% κακάο;

Σοκολάτα καλύτερο και χειρότερο είδος για την υγεία Unsplash

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς αυτή περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα ευεργετικά φυτοχημικά. Μια τέτοια σοκολάτα θα πρέπει να έχει ως πρώτο συστατικό το κακάο ή τα παράγωγά του, όπως η σκόνη κακάο ή το κακαόμαζα και όχι τη ζάχαρη.

Τα οφέλη για την υγεία

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και φώσφορο. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιακής υγείας, καθώς και φυτικές ίνες που ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας 5 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχει, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου.

Πιθανά μειονεκτήματα

Παρόλο που η μαύρη σοκολάτα προσφέρει σημαντικά οφέλη, περιέχει καφεΐνη και κορεσμένα λιπαρά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

Πόση σοκολάτα μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως;

Οι διατροφολόγοι προτείνουν μια ποσότητα περίπου 28 γραμμαρίων την ημέρα (περίπου ένα μικρό τετράγωνο), ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη της χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με υπερβολικές θερμίδες.

Πώς να καταναλώσεις αν δεν είναι η αγαπημένη σου;

Αν η γεύση της μαύρης σοκολάτας σου φαίνεται πικρή, δοκίμασε να την αφήσεις να λιώσει αργά στο στόμα, ώστε να αναδειχθούν οι γευστικές της νότες. Μπορείς επίσης να απολαύσεις επιλογές με θαλασσινό αλάτι ή αποξηραμένα φρούτα για πιο ευχάριστη γεύση. Ένας άλλος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να την προσθέσεις σε γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή να βουτήξεις φρούτα σε λιωμένη σοκολάτα.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, και αν καταναλώνεται με μέτρο, τα οφέλη της υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Αντί για άλλα γλυκά, μια μικρή ποσότητα μετά το γεύμα μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή.

Η σοκολάτα δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινή, αρκεί να επιλέγουμε τη σωστή μορφή της. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι η πιο ευεργετική, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Καταναλώνοντάς τη με μέτρο, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη γλυκιά της γεύση χωρίς ενοχές.