Στα 40 πιο δυστυχισμένοι από ποτέ οι millennials
- 25 ΑΥΓ 2022
Αν ανήκεις στη γενιά των millennials και πλησιάζεις τα 40, μπαίνεις στη πιο δυστυχισμένη περίοδο της ζωής σου. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες μέσα από μία σειρά ερευνών. Όμως μην αποθαρρύνεσαι. Υπάρχουν και καλά νέα. Παραδόξως η ευτυχία φαίνεται πως έχει σχήμα U. Μειώνεται στη δεκαετία των 40, ωστόσο, αυξάνεται ξανά στα 50. Αυτό λέει ένα επιστημονικό εύρημα, εξαιρετικά συνεπές, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και πολιτισμούς.
Το ότι το ναδίρ της ευτυχίας έρχεται στα χρόνια της μέσης ηλικίας, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, με ορισμένες μελέτες να επισημαίνουν ότι η πιο δυστυχισμένη ηλικία είναι ακριβώς τα 47,2. Αλλά, αυτό που ερευνητές πρόσφατα, επεσήμαναν είναι το ότι αν υπάρχουν κάποιοι, που νιώθουν πραγματικά δυστυχισμένοι σε αυτή τη φάση της ζωής τους, είναι οι millennials.
Το συγκεκριμένο πόρισμα έρχεται από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Η τελευταία έκθεση, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2021, αναφέρει κάθε είδους καταθλιπτικά στατιστικά στοιχεία. Οι Αμερικανοί όλων των ηλικιών περνούν πολύ περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση, παρά να καταπιάνονται με οποιαδήποτε άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητα, όπως οι κοινωνικές συναναστροφές, ο αθλητισμός, το διάβασμα ή η αυτοφροντίδα. Ωστόσο, η εικόνα για τους millennials που διανύουν τα 40 είναι ακόμα πιο σκοτεινή.
«Οι millennials χτυπήθηκαν σκληρά με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους», σημειώνει μιλώντας στον Guardian, η Carol Graham, ειδικός στον τομέα της οικονομίας και της ευτυχίας. «Η οικονομική κρίση, η φροντίδα των παιδιών στο σπίτι κατά τη διάρκεια του Covid. Πέρασαν μια δύσκολη δεκαετία, σε ένα κρίσιμο σημείο της ζωής τους».
Η καμπύλη της ευτυχίας
Σε μελέτη με τίτλο «The Mid-Life Dip in Well-Being: A Critique», μαζί με τον καθηγητή οικονομικών του Dartmouth, Danny Blanchflower, αμφισβητούν έντονα τους σκεπτικιστές της καμπύλης σχήματος U, επισημαίνοντας περισσότερες από 420 μελέτες, που υποστηρίζουν το φαινόμενο.
«Το μοτίβο του σχήματος U στη μέση ηλικία, εκτείνεται ακόμη και πέρα από τους ανθρώπους στους πιθήκους», γράφουν οι ερευνητές. Εκτός από τις μεγάλες οικονομικές αλλαγές που βίωσαν ειδικά οι millennials, η Graham ανέφερε τις πολιτιστικές προεκτάσεις της ζωής σε μια χώρα, που όχι μόνο δεν προσφέρει βασική υποστήριξη, αλλά υποτιμά τον ελεύθερο χρόνο και τις διακοπές γενικά.
«Νομίζω ότι τα πράγματα για τις επόμενες γενιές, μπορεί να είναι πιο εύκολα», σχολιάζει η Graham αναφέροντας τη δημιουργία μιας πιο επιεικούς αγοράς εργασίας και τη Μεγάλη Παραίτηση, η οποία έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να λένε όχι ή να απαιτούν περισσότερα. Τουλάχιστον σε εκείνους που έχουν αρκετά προνόμια για να μπορέσουν να το κάνουν εξαρχής.
Υπάρχουν ευτυχισμένοι millennials;
Η ευτυχία, ωστόσο, δεν είναι άπιαστη. Υπάρχουν τρόποι που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για να ενισχύσεις την ευτυχία σου. Ο αλτρουισμός και η ιδέα του να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου είναι δύο από αυτούς. Τρόποι που σύμφωνα με την Graham και οι δύο δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν από την περίοδο του Covid, με τις φιλανθρωπικές προσφορές να αυξάνονται και να αξιολογούνται ως προτεραιότητα ζωής. Έτσι, υπάρχει τουλάχιστον μία θετική πλευρά για τους millennials.
«Το να περνάς πιο δύσκολες στιγμές μακροπρόθεσμα έχει τις δικές του ανταμοιβές. Αν τις ξεπεράσεις, γίνεσαι πιο ανθεκτικός. Μαθαίνει πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις και να διαχειριστείς καλύτερα κρίσεις, ακόμα κι αν η προσγείωση είναι ανώμαλη», υπογραμμίζει η Graham.
Φίλη millennial, μην σκύβεις το κεφάλι. Θα προσέχω τα νώτα σου, όσο προσέχεις τα δικά μου.