ΣΧΕΣΕΙΣ

Στη μάχη του έρωτα – Πώς να τσακωθείς χωρίς να χωρίσεις

Pexels

Ξέχνα το ρητό «στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται».  Όταν πρόκειται για τσακωμούς με ένα αγαπημένο πρόσωπο, τα χαμηλά χτυπήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μένουν σίγουρα εκτός. Προτεραιότητα έχει η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία. Χωρίς βέβαια να σημαίνει, ότι δεν μπορείτε να τσακωθείτε.  

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουμε δει στην έρευνά μας είναι ότι οι άνθρωποι ωφελούνται περισσότερο με το να είναι άμεσοι», είπε ο Jim McNulty, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος έχει μελετήσει νεόνυμφους και στενές σχέσεις με την πάροδο του χρόνου. «Το να χτυπάς γύρω από το στόχο, να υπονοείς πράγματα και να είσαι σαρκαστικός, δεν λειτουργεί. Όταν οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες — και όλοι έχουμε – είναι σημαντικό να τις εκφράζουμε. Αλλά πρέπει να το κάνουμε με σαφή τρόπο που να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικός» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Είναι υγιές να τσακώνεσαι (με αγάπη)

Πολλά ζευγάρια υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι δεν τσακώνονται ποτέ. Κάτι που μάλλον αποδεικνύεται εντελώς λάθος. Σύμφωνα με τον McNulty: «Όταν οι άνθρωποι αποφεύγουν τη «μάχη», αποφεύγουν να μιλήσουν». Μια μελέτη του 2008 που παρακολούθησε σχεδόν 200 ζευγάρια για 17 χρόνια, διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που και οι δύο κατέστειλαν τον θυμό τους στο γάμο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς, σε σχέση με εκείνα που δεν το έκαναν. «Η αποφυγή των συγκρούσεων δεν λειτουργεί», σύμφωνα με την Caitlin Cantor, πιστοποιημένη θεραπεύτρια ζευγαριών και σεξουαλικής θεραπείας. «Αν μπορείτε να τσακώνεστε, να λύνετε τις διαφορές σας και να μάθετε περισσότερα ο ένας για τον άλλον μέσω της μάχης, τότε αυτό είναι πραγματικά υγιές».

Πώς να τσακωθείς χωρίς να χωρίσεις – Το σωστό timing για έναν τσακωμό

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις ερωτικές διαμάχες ως ένα ξέσπασμα της στιγμής, που συχνά πυροδοτείται από συναισθήματα αγανάκτησης και θυμού. «Σε εκείνες τις στιγμές είναι πιο δύσκολο να κρατήσεις τη γλώσσα σου ή να σκεφτείς τι λες πριν το πεις», δηλώνει ο McNulty. «Συχνά, οι άνθρωποι μετανιώνουν για όσα λένε πάνω σε έναν τσακωμό. Οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις στιγμές».

Μόλις αισθανθείς την πίεση να αυξάνεται, προγραμμάτισε μια ώρα για να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με το αγαπημένο σας πρόσωπο, ώστε να είστε και οι δύο απαλλαγμένοι από περισπασμούς και άγχος, συμβουλεύει ο McNulty. Αυτό είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται, επειδή οι άνθρωποι συχνά αφήνουν τα πράγματα να κυλήσουν, μέχρι να εκραγούν ή αντιμετωπίζουν διαφωνίες όταν είναι κουρασμένοι, αγχωμένοι ή νευριασμένοι. Κι αν έρθει μια τέτοια στιγμή; «Το να κάνετε μια παύση μπορεί να είναι καλό», δηλώνει ο McNulty. «Αλλά πρέπει να είναι σαφές στον σύντροφό σας ότι είστε αφοσιωμένοι στη σχέση και στην επίλυση του προβλήματος, απλώς ότι τώρα μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή».

Ανάλυσέ το

Ο προγραμματισμός ενός τσακωμού, επιτρέπει επίσης να σκεφτείς τα συναισθήματά σου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά μην κολλήσεις σε αυτή τη συζήτηση: «Μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά να μιλάς για ένα πράγμα και για το πώς νιώθεις πληγωμένος από αυτό», υπογραμμίζει η Cantor. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί νιώθεις έτσι;

«Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να νιώθουν θυμό, αυτό δεν έχει νόημα για αυτούς», σύμφωνα με τον ο McNulty. «Εκεί μπορεί να χρειαστεί να κάνουν κάποια ενδοσκόπηση. Ακόμη και να λάβουν επαγγελματική βοήθεια για να βρουν, γιατί είναι δυσαρεστημένοι. Εάν υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που επανεμφανίζονται, είναι πιθανώς μια καλή στιγμή να αναζητήσετε  βοήθεια».

Μάθε να ακούς

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας επιτυχημένος τσακωμός, έχει να κάνει με το πόσο καλά επικοινωνούν τα συναισθήματά τους στον σύντροφό τους. Αν και κάτι τέτοιο είναι πράγματι σημαντικό, οι ειδικοί λένε ότι είναι εξίσου σημαντικό να ακούμε. Το να είσαι καλός ακροατής, σημαίνει ότι μπορείς να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου. Στη συνέχεια, όταν ακούς κάτι που δεν σ’ αρέσει, μπορείς να εστιάσεις στο να κατανοήσεις τα λόγια του συντρόφου σου, αντί να γίνεσαι αμυντική, πληγωμένη ή θυμωμένη.

«Μερικές φορές, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ενεργητική ακρόαση είναι απλώς να πετάς αυτό που άκουσες στο πρόσωπο κάποιου. Δεν είναι αυτό. Είναι απλώς ένα ήρεμο, μετρημένο αίτημα για διευκρίνιση».

Μην λες «εσύ» ή «ποτέ» ή «πάντα»

Απόφυγε να βάζεις τον σύντροφό σου σε άμυνα σε οποιαδήποτε διαφωνία. Όταν ξεκινάς λέγοντας «Με κάνεις να νιώθω», δεν κατέχεις τα συναισθήματα σου, σύμφωνα με την Cantor. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «αυτό κάνεις» ή «είσαι αυτό», έναντι του «αισθάνομαι έτσι όταν το κάνεις αυτό». Η χρήση της φράσης «αισθάνομαι…» είναι πολύ λιγότερο ενεργητική». Το να χρησιμοποιείς πάντα τη λέξη «εγώ» δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν είσαι θυμωμένος με τον σύντροφό σου, πρόσθεσε. «Σιγά σιγά και σκέψου πραγματικά τι νιώθεις πριν μιλήσεις».

 

Προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία

Είναι αυτονόητο ότι η χρήση ενός άσχημου τόνου φωνής θα γυρίσει μπούμερανγκ. Μπορεί επίσης να στείλεις προσβλητικά μη λεκτικά μηνύματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Το να γυρίζεις τα μάτια σου με ειρωνεία, είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Επικοινωνείς έμμεσα ότι ο άλλος είναι ηλίθιος». «Εάν αισθάνεσαι υπερβολικά νεύρα εκείνη τη στιγμή, δοκίμασε να ηρεμήσεις με βαθιές αναπνοές», συμβουλεύει η Cantor. «Θέλεις να δείξεις ότι προσέχεις συνειδητά και τα λόγια σου και τη στάση του σώματός σου».

Exit mobile version