ΕΡΕΥΝΑ

Στο μεταξύ επιστήμονες βρήκαν γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Δεν είναι αυτό που νομίζεις

iStock

Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο σχεδόν 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και συνήθως παρουσιάζουν μειωμένη ταχύτητα στη γνωστική παρακμή που συνδέεται με τη γήρανση. Επιστήμονες από διάφορους τομείς έχουν προτείνει πολλές θεωρίες γι’ αυτό το φαινόμενο, αλλά τώρα μια νέα μελέτη προσφέρει μια πιο βαθιά κατανόηση του λόγου που οι γυναίκες ζουν περισσότερο και γερνούν πιο «έξυπνα».

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Science Advances. Ας ρίξουμε μια ματιά στα ευρήματα της μελέτης αυτής και στην πιθανή εξήγηση που δίνει για την παραπάνω παρατήρηση.

Γιατί οι γυναίκες ζουν τελικά περισσότερο;

Στο μεταξύ επιστήμονες βρήκαν γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη γενετική διαφορά μεταξύ των φύλων, εξετάζοντας τη λειτουργία του Χ χρωμοσώματος στις γυναίκες. Όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες έχουν 2 Χ χρωμοσώματα, ενώ οι άνδρες διαθέτουν ένα Χ και ένα Υ. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) διαπίστωσαν ότι το δεύτερο Χ χρωμόσωμα, το οποίο θεωρείται συνήθως ανενεργό, ενεργοποιείται αργότερα στη ζωή, όταν το άτομο αρχίζει να γερνά.

Τα ποντίκια που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 20 μηνών, μια ηλικία που αντιστοιχεί περίπου στους 65 ανθρώπινους μήνες. Στην ομάδα των ποντικιών που εξετάστηκαν, το επιπλέον Χ χρωμόσωμα είχε τροποποιηθεί ώστε να παραμείνει ανενεργό. Παρά το γεγονός αυτό, το χρωμόσωμα αυτό ενεργοποιήθηκε και εξέφρασε πάνω από 20 γονίδια, πολλά από τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η δραστηριοποίηση αυτών των γονιδίων εντοπίστηκε κυρίως στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη και πλήττεται συχνά με την ηλικία.

Η σημασία της ανακάλυψης

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το «κοιμισμένο» Χ χρωμόσωμα στις γυναίκες επανενεργοποιείται αργότερα στη ζωή και ενδέχεται να βοηθά στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Νευρολογίας και επικεφαλής της Έδρας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων στο UCSF, «Οι γυναίκες, σε γενικές γραμμές, έχουν έναν εγκέφαλο που φαίνεται νεότερος, με λιγότερες γνωστικές ελλείψεις σε σχέση με τους άνδρες». Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να εξηγεί γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο και να διατηρούν τη γνωστική τους ικανότητα σε καλύτερο επίπεδο καθώς γερνούν.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα για το μέλλον;

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες στην έρευνα για τη γήρανση και τις γνωστικές διαταραχές. Η ενεργοποίηση του «κοιμισμένου» Χ χρωμοσώματος μπορεί να προσφέρει χρήσιμες ενδείξεις για το πώς να επιβραδύνουμε τη γνωστική παρακμή, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Παρά το γεγονός ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ενίσχυση των λειτουργιών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Η νέα αυτή μελέτη παρέχει μια συναρπαστική εξήγηση για το γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο και συχνά διατηρούν καλύτερη γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Η ενεργοποίηση του επιπλέον Χ χρωμοσώματος φαίνεται να είναι ένας παράγοντας που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα για το μέλλον, με δυνατότητες για την ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τη γήρανση και τις γνωστικές λειτουργίες και για τα 2 φύλα.

Exit mobile version