ΣΧΕΣΕΙΣ

Stonewalling: Η τοξική συμπεριφορά που καταστρέφει τη σχέση σου

iStock

Φαντάσου έναν τοίχο να υψώνεται ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου. Ένας από τους 2, συνήθως με αφορμή έναν καυγά, γίνεται απρόσιτος και «κλείνεται» στον εαυτό του. Αυτό είναι σε αδρές γραμμές το stonewalling. Όμως ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Το stonewalling περιλαμβάνει την άρνηση επικοινωνίας και την απόσυρση από τη συζήτηση, προκειμένου να δημιουργήσει απόσταση. Η σκόπιμη διακοπή κατά τη διάρκεια ενός καυγά, μπορεί να είναι επιζήμια, απογοητευτική και επιβλαβής για τη σχέση. Το stonewalling περιγράφεται γενικά από τις ακόλουθες συμπεριφορές:

  • Μια γενική δυσφορία στη συζήτηση συναισθημάτων.
  • Απόρριψη ή ελαχιστοποίηση των ανησυχιών του άλλου ατόμου.
  • Άρνηση στην απάντηση ερωτήσεων.
  • Άρνηση οπτικής επαφής ή ενδείξεων μη λεκτικής επικοινωνίας.
  • Απομάκρυνση από συζητήσεις που προκαλούν άγχος.

Αιτίες

Stonewalling: Η τοξική αντίδραση που καταστρέφει τη σχέση σου

Ενώ το stonewalling μπορεί να είναι επιβλαβές, δεν είναι απαραίτητα εγγενώς κακοπροαίρετη τακτική. Στην καρδιά του, το stonewalling είναι συχνά μια συμπεριφορά που γεννιέται από φόβο, άγχος και απογοήτευση. Μερικοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να καταφύγει στη συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι:

  • Γενικευμένη αποφυγή σύγκρουσης (συναισθηματική παθητικότητα).
  • Επιθυμία για μείωση της έντασης σε μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση.
  • Γνήσια πεποίθηση ότι «δεν μπορούν να χειριστούν» ένα συγκεκριμένο θέμα.
  • Φόβος για την αντίδραση του συντρόφου τους ή για το πού μπορεί να οδηγήσει μια συζήτηση.
  • Η πεποίθηση ότι ο σύντροφός τους δεν έχει καμία επιθυμία να επιλύσει τη σύγκρουση.
  • Υποβόσκουσα απελπισία ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση.
  • Ένα μέσο για να καθιερωθούν ως ουδέτεροι στο θέμα.
  • Ένας τρόπος να βλέπουν τον σύντροφό τους ως «συναισθηματικό» ή «παράλογο».
  • Ένα μέσο χειραγώγησης μιας κατάστασης.
  • Ένα μέσο για να βγουν στην επιφάνεια μεγαλύτερα παράπονα στη σύγκρουση.

Τύποι stonewalling

Αξίζει να σημειωθεί ότι το stonewalling είναι συχνά μια τακτική που μαθαίνεται κατά την παιδική ηλικία. Μπορεί να ήταν μια συμπεριφορά που χρησιμοποιούσαν οι γονείς για να «αποκλιμακώσουν» στιγμές έντασης ή για να αποκτήσουν κυριαρχία στην οικογενειακή ιεραρχία. Επίσης χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική, από άτομα που αισθάνονται ανίσχυρα ή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει αυτά τα συναισθήματα.

Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί το stonewalling να εμφανιστεί σε μια σχέση:

  • Μη σκόπιμα:

Αυτό συμβαίνει όταν πρόκειται για μια μαθημένη αντίδραση που χρησιμοποιούν οι σύντροφοι για να αντιμετωπίσουν δύσκολα ή συναισθηματικά ζητήματα. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο stonewalling μπορεί να το κάνουν για να αποφύγουν την κλιμάκωση ενός καυγά ή για να αποφύγουν να συζητήσουν ένα άβολο θέμα. Μπορεί επίσης να φοβούνται την αντίδραση του συντρόφου τους.

  • Σκόπιμα:

Σε ακραίες περιπτώσεις, το stonewalling χρησιμοποιείται χειριστικά από κάποιον που θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο στη σχέση ή να επιβάλει τιμωρία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μια τακτική για να μεταφέρει την ευθύνη για προβλήματα σχέσης στο άλλο άτομο, χωρίς να αναλάβει καμία προσωπική ευθύνη.

Το stonewalling έτσι, μπορεί να γίνει μια μορφή gaslighting όταν χρησιμοποιείται σκόπιμα για να κάνει τους ανθρώπους να αμφισβητούν την πραγματικότητά τους. Το gaslighting είναι η ψυχολογική χειραγώγηση ενός ανθρώπου, συνήθως για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, που κάνει το θύμα να αναρωτιέται για την εγκυρότητα των δικών του σκέψεων, της αντίληψής του για την πραγματικότητα, για τις μνήμες του και τυπικά οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια αυτοπεποίθησης και αξίας του εαυτού, σε αβεβαιότητα για την συναισθηματική και πνευματική του σταθερότητα και σε εξάρτησή από τον θύτη.

Επιπτώσεις στις σχέσεις

Όποια και αν είναι η υποκείμενη αιτία, το stonewalling μπορεί να βλάψει μια σχέση. Οι σύντροφοι συχνά αισθάνονται ταπεινωμένοι ή συναισθηματικά κακοποιημένοι. Μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να αμφισβητούν την αυτοεκτίμησή τους.

Επιπλέον, το να κλείνεις κάποιον «έξω» συχνά κλιμακώνει την ίδια την κατάσταση που είχε σκοπό να αποτρέψει. Είτε αναγκάζει μια αντιπαράθεση, είτε οι απογοητεύσεις φτάνουν σε σημείο όπου λέγονται ή γίνονται λυπηρά πράγματα.

Συμπεριφορές όπως το stonewalling, σηματοδοτούν την απροθυμία να επιλυθούν προβλήματα που είναι βασικά για τη διατήρηση της σχέσης. Mελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι το stonewalling μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στη σωματική υγεία συντρόφων.

Συγκεκριμένα, σχετική μελέτη η οποία παρακολούθησε 156 ζευγάρια σε μια περίοδο 15 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το stonewalling σχετίζεται με οξέα μυοσκελετικά συμπτώματα όπως οσφυαλγίες, δυσκαμψία στον αυχένα και γενικευμένους μυϊκούς πόνους, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, οι πονοκέφαλοι τάσης και ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός.

Σε συναισθηματικό επίπεδο το stonewalling είναι ένας αρνητικός και καταστροφικός τρόπος επικοινωνίας. Συχνά προκαλεί τη συναισθηματική απομάκρυνση, κάτι που βλάπτει τη οικειότητα σε μια σχέση. Καθώς οι άνθρωποι αποσύρονται συναισθηματικά, δημιουργείται μια αίσθηση απόστασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε χωρισμό.

Exit mobile version