ΣΧΕΣΕΙΣ

Στρατηγική ανικανότητα: Η τοξική συμπεριφορά που σίγουρα σού έχει τύχει

iStock

Οι τοξικές συμπεριφορές έχουν πολλές «αποχρώσεις», αλλά όλες απειλούν με τον ίδιο τρόπο την προσωπική μας ευημερία, αλλά και αυτή των σχέσεών μας. Η στρατηγική ανικανότητα (weaponized incompetence), είναι άλλη μια τοξική συμπεριφορά. Και ενώ μπορεί να μην την ξέρεις με το όνομά της, είναι πολύ πιθανό να την γνωρίζεις εμπειρικά.  

Φαντάσου το εξής: Εσύ κι ο σύντροφός σου, έχετε μόλις γυρίσει στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Θέλετε να κάνετε και οι δύο μπάνιο, αλλά πρέπει επίσης να κάνετε κάποιες προετοιμασίες για φαγητό. Καθώς μπαίνεις για μπάνιο, τον ρωτάς αν μπορεί να ξεκινήσει. Συμφωνεί. Όταν όμως επιστρέφεις στην κουζίνα, διαπιστώνεις ότι τα λαχανικά που έπρεπε να σοταριστούν, είναι ακόμα ωμά και ανέγγιχτα. «Δεν ήξερα πού είναι το μαχαίρι που χρησιμοποιείς», εξηγεί. Και κάπως έτσι, είναι και πάλι δουλειά σου να μαγειρέψεις. Αυτό είναι ένα παράδειγμα στρατηγικής ανικανότητας.

Τι ακριβώς είναι η στρατηγική ανικανότητα;

Η οπλισμένη ανικανότητα αναφέρεται σε έναν σύντροφο σε μια σχέση που επιλέγει να προσεγγίσει μια εργασία, με λίγη έως καθόλου προσπάθεια, ώστε να μην του ζητηθεί να επαναλάβει αυτήν την εργασία στο μέλλον. Πρόκειται για μια δόλια τακτική στην οποία ένας σύντροφος σε μια σχέση προσποιείται ότι είναι ανίκανος. Είναι ένα παθητικό-επιθετικό τέχνασμα για να χειραγωγήσει έναν σύντροφο, ώστε να αναλάβει (άδικα) μερίδιο ευθυνών.

Η συμπεριφορά αυτή είναι τοξική, καθώς το ένα μέρος της σχέσης, όχι μόνο θυσιάζει τον προσωπικό του χρόνο, για να διορθώσει μια μέτρια ή κακώς εκτελεσμένη εργασία, αλλά συνήθως επιφορτίζεται με την ίδια εργασία και στο μέλλον. Πρόκειται για μια τοξική αλλά και άδικη συμπεριφορά, καθώς δημιουργεί ανισότητα στη σχέση.

Αν τώρα αναρωτιέσαι: «Και αν πράγματι δεν μπορεί να το κάνει;». Πολύ πιθανό. Ωστόσο, αν ειλικρινά δεν είναι καλός σε κάτι, θα αφιερώσει χρόνο για να μάθει πώς μπορεί να γίνει καλύτερος σε κάτι άλλο, αντί να συνεχίσει να επιμένει πως «Δεν ξέρω πώς. Κάν’το εσύ». 

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχεις;

Οk, ας είμαστε ειλικρινείς: Σε κανέναν δεν αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει η προσδοκία, ότι κάθε άτομο σε μια σχέση θα βάλει το 50%. Ή τουλάχιστον αυτό το ποσοστό θα πρέπει να «μοιράζεται» ισορροπημένα. Σε κάθε περίπτωση, κανένας από τους δύο δεν γίνεται να συνεισφέρει συνεχώς περισσότερο. Απλά δεν είναι βιώσιμο. Fun fact: H στρατηγική ανικανότητα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις στρατηγικής ανικανότητας που τις λες και red flags είναι:

  • «Είσαι πολύ καλύτερη σε αυτό από μένα, μπορείς να το κάνεις εσύ;»
  • «Ποτέ δεν το κάνω αυτό τόσο καλά όσο εσύ»
  • «Θα κάνω πολλή ώρα. Δεν μπορείς να το κάνεις εσύ που τα καταφέρνεις πιο γρήγορα από εμένα;»

Τι μπορείς να κάνεις;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να προσδιορίσεις ένα μοτίβο αυτής της συμπεριφοράς. Βεβαιώσου δηλαδή ότι δεν μιλάμε για μια στις τόσες φορές, που μπορεί να συμβεί, αλλά μιλάμε για μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Η στρατηγική ανικανότητα είναι σκόπιμη. Εάν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου προσποιείται ότι είναι ανίκανος για να αποφύγει το δικό του μερίδιο ευθυνών και υποχρεώσεων στη σχέση, αντιμετώπισέ το άμεσα. Μπορεί όντως να είσαι πιο γρήγορη και καλύτερη σε κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένη, να φορτώνεσαι με πράγματα που στην πραγματικότητα δεν θέλει ΚΑΝΕΙΣ να κάνει. Η αποφυγή της συζήτησης, απλά θα κάνει την «to do» λίστα της ημέρας, ακόμα μεγαλύτερη. Άδικο, δεν νομίζεις;

Exit mobile version