ΣΧΕΣΕΙΣ

Σχεσιακό άγχος: Πώς να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις

Pexels

Όταν είσαι σε σχέση είναι σύνηθες να βιώνεις άγχος. Σε μία εποχή που ο αριθμός των dating apps όλο και αυξάνεται, το αίσθημα της σύγκρισης εμφανίζεται, αφού ο «ανταγωνισμός» μεγαλώνει. Νιώθεις ότι πρέπει να ξεχωρίσεις και απαιτείς όλο και περισσότερα πράγματα από τον εαυτό σου, ενώ το κυρίως πρόβλημα είναι ότι επηρεάζεται η εμπιστοσύνη στη σχέση σου.

Μπορεί κάποιος/-α να αγχώνεται να μην «χάσει» τον άνθρωπο του και την σχέση του ή μπορεί να αγχώνεται για την εξέλιξη της σχέσης. Αυτό είναι το σχεσιακό άγχος. Μερικές φορές η αμφιβολία είναι απλώς μια αντίδραση στη σκληρή δουλειά, που απαιτείται για τη διατήρηση ουσιαστικής σύνδεσης. Πώς μπορείς να καταλάβεις όμως αν το άγχος που βιώνεις υπονοεί ζητήματα στην τρέχουσα σχέση σου ή προκύπτει καθαρά από δικές σου ανασφάλειες και φοβίες; Παρακάτω έχουμε μερικές ερωτήσεις που μπορούν να σου δώσουν την απάντηση.

Ποια είναι η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση του άγχους σου;

Άρχισε να παρακολουθείς πότε και πώς εμφανίζεται το άγχος. Το άγχος εμφανίζεται συχνά όταν αντιλαμβανόμαστε ότι απειλούμαστε ότι θα μας πληγώσουν, θα μας αφήσουν, θα μας χρησιμοποιήσουν, θα μας εκμεταλλευτούν, θα μας κρίνουν ή θα μας επικρίνουν. Αν σκεφτείς «δεν με προσέχει, επομένως μπορώ να βρω κάποιον καλύτερο εκεί έξω» δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει η σχέση, αλλά είναι μια αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνες στιγμές.

Αυτό που πρέπει να κάνεις όταν προκύπτει αυτή τη σκέψη, είναι να προσέξεις το πρώτο σου συναίσθημα (θυμός, θλίψη, φόβος) σε μια στρεσογόνα κατάσταση που έχει να κάνει με τη σχέση σου. Σου θυμίζει κάτι αυτό το συναίσθημα και πόσο καιρό είναι εκεί και δεν δίνεις σημασία; Αυτό είναι και το σημείο που θα αντιληφθείς αν αυτή η δυσαρέσκειά σου προκύπτει από την τωρινή σου σχέση ή είναι η άμυνά σου που προκύπτει από κάποιο παρελθοντικό τραυματικό γεγονός.

Σχεσιακό άγχος: Πότε το αναγνωρίζεις και πώς το αντιμετωπίζεις; Pexels

Μήπως οι αρνητικές σκέψεις αφορούν εσένα;

Μήπως κάνεις προβολή στον σύντροφό σου; Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι είναι η ψυχολογική προβολή, πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο προβάλλει τις δικές του ανεπιθύμητες σκέψεις και πεποιθήσεις σε κάποιον άλλο, ώστε να μην έχει το άτομο αυτό το βάρος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λοιπόν να κατηγορείς τον παρτενέρ σου για δικές σου ανασφάλειες, ακόμα και εμφανισιακές ή για δικές σου «παρασπονδίες» και σκέψεις. Η λύση στο ζήτημα είναι η ολοκληρωτική αποδοχή του εαυτού σου και μετέπειτα του συντρόφου σου.

Έχεις διερευνήσει επαρκώς τις φοβίες σου και τις ανησυχίες σου;

Όταν σκεφτόμαστε αν είμαστε με το σωστό ταίρι, συνήθως αντί να ψάχνουμε εις βάθος τις φοβίες μας, προσπαθούμε να βρούμε εξήγηση και λογική σε αυτές. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο περισσότερο έρχεσαι αντιμέτωπος/-η με τον φόβο σου, τόσο πιο εύκολο είναι να τον αντιμετωπίσεις. Σκέψου, τι φοβάσαι ότι μπορεί να συμβεί; τι δεν σου αρέσει στον σύντροφό σου; Θα εκπλαγείς από το πόσο θα χάσουν τη δύναμή τους οι φοβίες σου.