Συγκατοίκηση: Να πώς θα βάλεις τέλος στους περιττούς τσακωμούς για τις δουλειές του σπιτιού
- 20 ΑΠΡ 2018
Ας ξεκινήσουμε με την αλήθεια που λέει ότι σε κάθε σχέση υπάρχουν τσακωμοί. Επίσης σε κάθε συγκατοίκηση υπάρχουν έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι τσακωμοί στα πλαίσια μιας συγκατοίκησης. Ευτυχώς, υπάρχει ένας παράγοντας που λύνει αυτή την εξίσωση.
Κάθε ζευγάρι, όταν παίρνει τη μεγάλη απόφαση να συγκατοικήσει είθισται, κάποια στιγμή, να συμφωνούν τι θα κάνει ο καθένας σε αυτό το σπίτι. Εν ολίγοις μοιράζουν τις δουλειές του σπιτιού.
Η πικρή και δυσβάσταχτη αλήθεια είναι ότι αυτό γίνεται για εντελώς τυπικούς λόγους αφού 8 (και λίγες λέμε) στις 10 φορές, πιθανώς μετά από λίγο διάστημα, θα καταλήξουν οι περισσότερες σε εσένα. Ενώ είναι να π.χ. να μαζέψει τα ρούχα και να βάλει πλυντήριο ή να σφουγγαρίσει το μπαλκόνι (ακόμα και να πετάξει τα σκουπίδια) θα αρχίσει τα «άστο, άστο, θα το κάνω». Εσύ θα αναρωτιέσαι «Ε πότε;», αυτός θα απαντάει «θα το κάνω» (με έμφαση στο «θα») και προκειμένου η δουλειά να γίνει πριν πιάσετε τρωκτικά αναγκάζεσαι να την κάνεις εσύ.
Τις πρώτες φορές, λένε ότι, το ανέχεσαι (μπορεί μάλιστα να το βρίσκεις έως και χαριτωμένο-λέμε τώρα). Ύστερα όμως από λίγο καιρό αρχίζεις και δυσανασχετείς. Μπορεί να μην εκδηλώνεις άμεσα τα νεύρα σου γι’ αυτό το λόγο, αλλά εκνευρίζεσαι με το παραμικρό. Και οι καυγάδες διαδέχονται ο ένας τον άλλον.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 75.000 ζευγάρια για λογαριασμό μιας εφαρμογής με tips για να έχεις έναν υγιή γάμο ονόματι Lasting, το μεγαλύτερο ποσοστό των τσακωμών ανάμεσα σε ένα ζευγάρι γίνεται με αφορμή τα οικονομικά και τις δουλειές του σπιτιού.
Όσον αφορά στο δεύτερο, οι διαφωνίες που προκύπτουν έχουν να κάνουν τόσο με τη συχνότητα καθαριότητας και το ποιος κάνει τα περισσότερο, όσο και με την ποιότητα (δηλαδή πόσο καλά καθαρίζει κάποιος αφού το τι σημαίνει «καθαρό» διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο). Γενικά μια φασαρία.
Όπως όλα τα θέματα-αφορμές τσακωμών, έτσι και αυτό για τις δουλειές του σπιτιού κουράζει και φθείρει τη σχέση διαβρώνοντας σιγά σιγά τα θεμέλια που με τόσο κόπο έχουν μπει. Και δεν το συνειδητοποιείς μέχρι τη στιγμή που θα κατευθυνθείς σχεδόν επιθετικά προς το μέρος του και θα ουρλιάξεις «Μπορείς γαμώτο να μην πετάς τα πράγματά σου;» Εκτός και αν..
Υπάρχει μια λύση για να ξεμπερδεύεις μια και καλή και ακούει στο όνομα «οικιακή βοηθός».
Ξέρουμε πώς σου ακούγεται αυτό. Α. Προφανές και Β. Ότι έχουμε τρελαθεί εντελώς που σου προτείνουμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που εσύ προσπαθείς να κάνεις περικοπές, αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις για τη σχέση και την ψυχική σου ηρεμία.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα, τα οποία ήταν σε σχέση, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το να ξοδεύει ένα ζευγάρι χρήματα για υπηρεσίες καθαριότητας θα έκανε τη σχέση πιο ποιοτική. Η ετυμηγορία; Την έκανε. Τα ζευγάρια που επένδυσαν σε οικιακή βοηθό ανέφεραν ότι ήταν πιο ικανοποιημένα γιατί, αμέσως-αμέσως, με αυτό τον τρόπο είχαν τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί (αλλά και να μην τσακώνονται για το ποιος θα καθαρίσει τη μπανιέρα).
Με άλλα λόγια, αξίζει να στερηθείτε ένα ποτό την εβδομάδα προκειμένου να μπορείτε να έχετε μια οικιακή βοηθό για τις δουλειές. Δεν πετάς λεφτά. Τα επενδύεις για μια καλύτερη σχέση και ζωή.
Φυσικά αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει και όντως συνεχίζετε να είστε συνεπείς με τις δουλειές που έχει αναλάβει ο καθένας γιατί είστε τέρατα καθαριότητας, τότε μπορείτε να οργανώσετε ένα σεμινάριο και να μας δώσετε κι εμάς tips.