ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συμφωνήστε ότι διαφωνείτε

Όλες  ξέρουμε πολύ καλά ότι κατά το "μήνα του μέλιτος" σπάνια μαλώνουμε με τον αγαπημένο μας μιας και επικεντρωνόμαστε κυρίως σε αυτά που μοιραζόμαστε και σε εκείνα που θαυμάζει ο ένας στον άλλο.

Από την Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια,

Το έχουμε ανάγκη άλλωστε γιατί μόνο έτσι δημιουργείται το “εμείς”. Με τον καιρό όμως, οι διαφωνίες είναι σχεδόν αναπόφευκτες και τότε αναλαμβάνουν δράση τα “διαολάκια” του νου.

“Δεν θέλω να τσακωνόμαστε”

Πολλές από εμάς θέλουμε να είμαστε ένα με τον σύντροφό μας και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην δημιουργούνται εντάσεις. Αυτή η ανάγκη είναι βαθιά ριζωμένη  στη παιδική μας ηλικία, τότε που θέλαμε να είμαστε ένα με τους γονείς μας, και κάναμε τα πάντα για να μην διαφοροποιηθούμε από εκείνους, για να μας αγαπάνε και να μην μας εγκαταλείψουν. Όσο ωριμάζαμε, χτίζαμε την αυτοεκτίμησή μας και σιγά-σιγά μάθαμε να στηρίζουμε τις απόψεις μας, ανεξάρτητα από το αν οι άλλοι συμφωνούσαν ή όχι. Και εν τέλει, καταφέραμε να θέτουμε όρια στους  άλλους και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον πόνο.

Τι γίνεται όμως όταν διαφωνούμε με εκείνον με τον οποίο επιθυμούμε να γίνουμε ένα; Όταν πρόκειται για μικρά θέματα, όπως ο προορισμός των διακοπών, λύσεις βρίσκονται. Όταν όμως διαφωνούμε για πιο σημαντικά θέματα, όπως την οικονομική διαχείριση του σπιτιού ή το πώς φανταζόμαστε το μέλλον, τότε ο τσακωμός μοιάζει απειλητικός.

Αποτέλεσμα; Θυμώνουμε, απογοητευόμαστε και ξεκινάμε να έχουμε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το κατά πόσο ταιριάζουμε και αν είναι κατάλληλος για μας.

Ο χρυσός κανόνας

Ο χρυσός κανόνας δεν είναι άλλος από το να συμφωνείτε ότι διαφωνείτε. Αυτή είναι η απόδειξη μιας ασφαλούς, υγιούς και ώριμης σχέσης που εξελίσσεται. Για να γίνει αυτό όμως, η βασική προϋπόθεση είναι να μπορέσετε να αποδεχτείτε τις διαφορές σας. Να θυμάστε ότι είστε δυο διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές εμπειρίες ζωής και διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Όσο καλύτερα αντιλαμβάνεστε αυτές τις διαφορές, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να τις διαχειρίζεστε σαν ζευγάρι.  Για να το πετύχετε αυτό…

Συνεργαστείτε. Μην αφήνετε την ανταγωνιστική πλευρά του εαυτού σας να παρεισφρήσει στην συζήτηση. Εξάλλου, όταν διαφωνείτε δεν υπάρχει το “κέρδισα”  ή “έχασα”. Υπάρχει το “μοιραζόμαστε και ψάχνουμε να βρούμε την ισορροπία μας μέσα από τις διαφορές μας”.

Να είσαι ανοιχτή. Ακόμα και αν αυτό που πιστεύει ο σύντροφός σου είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που λες εσύ ή από αυτό που έχεις συνηθίσει, προσπάθησε να τον ακούσεις προσεκτικά .

Γίνε όσο μπορείς πιο αντικειμενική και άφησε στην άκρη τη προσωπική σου ιστορία και τις καλά εγκαθιδρυμένες απόψεις σου.

Συμπόνεσε τον (χωρίς να το πεις ανοιχτά). Προσπάθησε να καταλάβεις πώς αισθάνεται ο αγαπημένος σου και γιατί πιστεύει ό,τι πιστεύει. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσεις μαζί του, αλλά πρέπει να μπεις στα παπούτσια του.  Έτσι θα έρθετε πιο κοντά, θα μειωθεί η μεταξύ σας ένταση και θα εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον.

 

Περισσότερη ψυχολογία στο LadyLike:

Πότε είσαι έτοιμη να ερωτευτείς ξανά;

Η no1 συνήθεια που κάνει τις γυναίκες κακές στο φλερτ

Exit mobile version