Τα 3 χαρακτηριστικά red flags μιας χειριστικής σχέσης
- 6 ΜΑΙ 2024
Ο καθένας σχεδόν μπορεί να γίνει λίγο χειριστικός από καιρό σε καιρό. Μπορεί να φταίει μια κακή μέρα. Μερικές φορές υποκύπτουμε σε κακές συνήθειες ή πέφτουμε θύματα μιας κακής επικοινωνίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να επισημάνεις σε κάποιον μια συμπεριφορά που μοιάζει χειριστική, μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι παθολογικά χειριστικοί και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή- ή και να απομακρύνονται εντελώς.
Οι χειριστικές σχέσεις μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά πλαίσια και στιλ. Μπορεί να μιλάμε για μια χειριστική ρομαντική σχέση, μια επαγγελματική χειριστική σχέση, ακόμα και για μια συγγενική ή φιλική χειριστική σχέση. Κι ενώ το πλαίσιο μπορεί να αλλάζει, οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως κλασικές στρατηγικές. Παρακάτω θα βρεις 3 από τις πιο κοινές.
Παθητική επιθετικότητα: Το Α και το Ω σε μια χειριστική σχέση
Στην παθητική επιθετικότητα, ένα χειριστικό άτομο δεν εκφράζει αρνητικά συναισθήματα ή προβλήματα με ένα άτομο. Αντίθετα, βρίσκει έμμεσους τρόπους να εκφράσει τον θυμό του και να υπονομεύσει το άλλο άτομο. Οι χειριστικοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν αρχικά μαζί σου και μετά θα αρχίσουν να αναζητούν παθητικούς-επιθετικούς τρόπους για να σου αλλάξουν άποψη. Συγκεκριμένες παθητικές-επιθετικές τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι:
- Κυνισμός
- Σκόπιμα λάθη και αναβλητικότητα
- Παράπονα για το ότι νιώθουν υποτιμημένοι ή με κάποιο τρόπο εξαπατημένοι
- Αγανάκτηση και συγκαλυμμένη αντιδραστικότητα
Ο κοινωνικός και συναισθηματικός εκφοβισμός
Οι νταήδες δεν χρησιμοποιούν πάντα σωματική βία. Η συνεχής κριτική, οι υψηλές φωνές και οι απειλές, είναι μορφές συναισθηματικού εκφοβισμού. Ο κοινωνικός εκφοβισμός μπορεί να λάβει τη μορφή διάδοσης φημών ή εσκεμμένου αποκλεισμού.
Ο εκφοβισμός μπορεί επίσης να λάβει τις μορφές πνευματικού και γραφειοκρατικού εκφοβισμού. Στον πνευματικό εκφοβισμό, κάποιος προσπαθεί να διεκδικήσει τον ρόλο του ειδικού στο θέμα, κάνοντας ένα άλλο άτομο να αισθάνεται ανεπαρκές και να εξαρτάται από αυτόν για πληροφορίες. Ο γραφειοκρατικός εκφοβισμός είναι η χρήση γραφειοκρατίας, νόμων, διαδικασιών ή γραφειοκρατίας, είτε για να συντρίψει κάποιον, είτε για να ανατρέψει τους στόχους του.
Η διαστρέβλωση γεγονότων είναι «βούτυρο στο ψωμί» μιας χειριστικής σχέσης
Μια άλλη στρατηγική που χρησιμοποιείται από τους χειριστικούς ανθρώπους, είναι η παραμόρφωση των γεγονότων, της σχετικής σημασίας ή άλλων πληροφοριών, που απαιτούνται για την αξιολόγηση μιας κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πουν απλώς ψέματα ή θα προσποιηθούν ότι αγνοούν ένα θέμα. Μια πιο λεπτή μορφή διαστρέβλωσης γεγονότων, είναι το gaslighting, μια τακτική στην οποία ένα χειριστικό άτομο, ενσταλάζει την αυτοαμφιβολία σε κάποιον άλλο, κάνοντάς τον να αμφισβητήσει τα δικά του δικαιώματα, κίνητρα ή ικανότητες.