ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 πιο θρεπτικά φρούτα που χρειάζεσαι το καλοκαίρι

Pexels

Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στη διαιτολογία/διατροφολογία για να ξέρεις ότι τα φρούτα είναι υγιεινά. Οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία. Μπορεί ακόμη και να προσφέρουν προστασία από ορισμένους καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Και ενώ όλα τα φρούτα μπορούν να βρουν μια θέση στο πιάτο μας, παρακάτω θα βρεις τα πιο υγιεινά, καλοκαιρινά φρούτα που μπορείς να απολαύσεις αυτήν την εποχή.

Τα 4 πιο θρεπτικά φρούτα που χρειάζεσαι το καλοκαίρι Pexels

Μούρα

Εντάξει, εδώ δεν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο φρούτο, αλλά για μια ολόκληρη κατηγορία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα μούρα δεν δίνουν θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό και τα μούρα περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπερτροφών. Στην οικογένεια των μούρων ανήκουν οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τα κράνμπερι και πολλά άλλα.

Σε αυτές τις μικρές μπουκιές κρύβονται απίστευτες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως η αντιοξειδωτική ομάδα των ανθοκυανινών. Τα οφέλη των ανθοκυανινών περιλαμβάνουν πιθανή προστασία από ορισμένους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις. Μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία των ματιών.

Τα μούρα έχουν επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Η λήψη άφθονων φυτικών ινών μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα, να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, να προωθήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Τα μούρα είναι καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.

Γκρέιπφρουτ

Τα ζουμερά γκρέιπφρουτ, είναι οι MVP των εσπεριδοειδών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Μόλις μισό γκρέιπφρουτ, μπορεί να παρέχει το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και στο σχηματισμό κολλαγόνου. Επειδή η βιταμίνη C είναι επίσης αντιοξειδωτικό, η τακτική κατανάλωση, μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες σε ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη.

Το γκρέιπφρουτ είναι από τα φρούτα που περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ίσως νόμιζες ότι υπάρχει μόνο στις ντομάτες. Το λυκοπένιο μπορεί να σχετίζεται με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, την προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Καρπούζι

Τι καλύτερο μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, από μια τεράστια φέτα (ή πολλές φέτες, ποιον κοροϊδεύουμε;) καρπούζι. Fun fact: Το καρπούζι είναι 92% νερό. Το υπόλοιπο 8% παρέχει στον οργανισμό μας υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και C και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου. Επιπλέον, το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, το οποίο, όπως είδαμε παραπάνω, μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Passion fruit (φρούτο του πάθους)

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για να δώσεις την προσοχή που αξίζει σε αυτό το γλυκό, τροπικό φρούτο. Για να κερδίσεις όλα τα οφέλη των φυτικών του ινών, πρέπει να καταναλωθεί με τους σπόρους του. Το φρούτο του πάθους, είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία των κυττάρων και παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας. Όπως με όλα τα άλλα φρούτα αυτής της λίστας, το passion fruit είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.