Τα 5 κλασικά λάθη που κάνεις στο ελλειπτικό και δεν έχεις αποτελέσματα
- 4 ΣΕΠ 2019
Σου φαίνεται ότι το ελλειπτικό μηχάνημα στο γυμναστήριο είναι απλή υπόθεση επειδή το κάνει η Ariana Grande στα videoclips της; Νομίζεις ότι είναι απλό και ότι μπορείς να το κάνεις ενώ σκρολάρεις στο κινητό σου και έχεις ακουστικά στα αυτιά σου; Σήμερα θα αναθεωρήσεις γιατί οι γυμναστές σε ενημερώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να το κάνεις λάθος και εκτός του ότι δε βλέπεις αποτελέσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστείς.
«Η γυμναστική στο ελλειπτικό μπορεί να είναι μία πολύ καλή επιλογή καρδιαγγειακής άσκησης σε χαμηλή ένταση», τονίζει ο προπονητής Phil Timmons. Αλλά αυτό ισχύει μόνο εάν το κάνεις σωστά και αν αποφύγεις τα 5 κλασικά λάθη, που οι περισσότεροι κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε το ελλειπτικό. Και αυτά καλό είναι να μη γίνονται.
Ασχολείσαι μόνο με την ταχύτητα
Αν κάνεις focus μόνο στην ταχύτητα, δεν πρόκειται να έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Γρήγορα δε σημαίνει απαραίτητα και καλύτερα. Προσπάθησε να αυξήσεις σταδιακά την αντίσταση και μην ξεκινάς γρήγορα από την αρχή, λες και κάνεις αγώνα δρόμου. Σιγά σιγά χτίζεται η αντοχή.
Διάβασε κι αυτό: Ποδήλατο: Τι γυμνάζει ακριβώς και πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις
Λάθος στάση σώματος
Έτσι όπως υπάρχει σωστός τρόπος να τρέχεις, έτσι υπάρχει και σωστή κίνηση πάνω στο ελλειπτικό. Θα πρέπει να έχεις ίσια πλάτη και πίσω τους ώμους και το κεφάλι πρέπει να είναι όρθιο και να αποφεύγεις να καμπουριάζεις. Κράτα τα πόδια κοντά στο εσωτερικό του μηχανήματος, τους γοφούς σε ένα σταθερό σημείο και τους ώμους να κοιτάζουν μπροστά.
Γέρνεις
Η προπονήτρια Jacey Lambros τονίζει ότι αυτό είναι συνήθως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στο ελλειπτικό. Αντί να κάθεσαι ίσια και να ρίχνεις το βάρος σου στο κέντρο, μετατοπίζεσαι αριστερά και δεξιά. Όταν μεταθέτεις το κέντρο βάρους, δε γυμνάζεσαι όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε.
Δες κι αυτό: Οι 4 ασκήσεις στο γυμναστήριο που οι trainers θεωρούν χάσιμο χρόνου και τι να κάνεις στη θέση τους
Κουνιέσαι μπρος πίσω
Αν κάθεσαι στο ελλειπτικό και νανουρίζεις τον εαυτό σου, σαμποτάρεις εντελώς την άσκηση που κάνεις. Κάθε φορά που κινείς τα χέρια και τα πόδια, ο κορμός πρέπει να μένει σταθερός και όχι να πηγαίνει με τη φορά των χεριών σου, σαν να οδηγείς μηχανή. Όσο πιο σταθερά και ίσια κάθεσαι, τόσο περισσότερο γυμνάζεις τους κοιλιακούς σου.
Στριφογυρίζεις
Αυτό συμβαίνει όταν οι ώμοι σου δεν παραμένουν ακίνητοι. Δεν χορεύεις twist στην προκειμένη περίπτωση. Αντί να αλλάζεις κατεύθυνση, χρησιμοποίησε τους κοιλιακούς και την πλάτη σου ώστε να δυναμώσει και το κάτω μέρος του σώματος. Όταν κινείς το μοχλό προς τα πίσω, ενεργοποιείς την πλάτη, ενώ όταν το σπρώχνεις μπροστά, γυμνάζεις το στήθος.