ΥΓΕΙΑ

Τα 5 tips των ειδικών για καλύτερο ύπνο τη νέα χρονιά

Unsplash

Δεν ξέρω πώς τα πας με τα New Year Resolutions και αν φτιάχνεις λίστα με τους στόχους, αλλά υπάρχουν κάποιες αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν. Αν, ας πούμε, δεν κοιμάσαι καλά, έχεις αϋπνίες, στριφογυρίζεις τη νύχτα και δε νιώθεις ξεκούραστη, σημαίνει ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά.

Δεν έχεις ρουτίνα ύπνου, δεν κοιμάσαι επαρκώς ώστε να είσαι λειτουργική την επόμενη μέρα. Και το πιθανότερο είναι ότι αυτό σου δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην καθημερινότητα και την υγεία σου. Αν λοιπόν χρειάζεται να θέσεις έναν νέο στόχο για το 2020, αυτός είναι να κοιμάσαι καλά εντοπίζοντας τα λάθη που κάνεις και στερείσαι τον ύπνο σου. Τι έχουν να σου πουν οι ειδικοί πάνω σε αυτό;

Μη γυμνάζεσαι το βράδυ

Είναι πολλοί εκεί έξω που δεν έχουν τον χρόνο να κάνουν pilates το πρωί. Και ενώ η βραδινή γυμναστική μπορεί να γίνει διασκεδαστική, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο χαλαρωτική όσο νομίζεις. «Προσπάθησε να γυμναστείς το πρωί ή έστω νωρίς το απόγευμα. Η άσκηση λειτουργεί διεγερτικά και η κούραση που νιώθεις μετά δε θα σε οδηγήσει εύκολα στον ύπνο», υπογραμμίζει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Andrew Stiehm.

Κόψε τον δεύτερο καφέ

Και τον τρίτο και τον τέταρτο, αν ανήκεις σε εκείνους που έχουν αντικαταστήσει το νερό με την καφεϊνη. Δεν περιμένεις να το ακούσεις από τον Δρ. Steihm. Αν δυσκολεύεσαι με τον ύπνο, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να περιοριστείς στον πρωινό καφέ σου.

Πήγαινε στο κρεβάτι μόνο για ύπνο

Αν έχεις συνδέσει την κρεβατοκάμαρα με φαγητό, τηλεόραση, Netflix και παιχνίδια με τον σκύλο σου, υπάρχει πιθανότητα να μην καταφέρνεις να κοιμάσαι όπως θα ήθελες. «Το κρεβάτι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για δύο πράγματα. Για σεξ και ύπνο. Άφησε όλα τα άλλα εκτός δωματίου, εκτός αν θες να ξαπλώνεις και να σκέφτεσαι πόση ώρα θα σου πάρει μία εργασία στο laptop», επισημαίνει ο νευρολόγος Sujay Kansagra.

Μακριά από την τεχνολογία

Αυτός είναι ένας στόχος για τη νέα χρονιά που σε ωφελεί σε περισσότερα επίπεδα. Μείωσε τον χρόνο που περνάς στο Instagram και το Facebook και μην έχεις στο κομοδίνο ηλεκτρονικές συσκευές που μάλλον θα σου αποσπάσουν την προσοχή. Αν ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα, είναι πολύ πιθανό να παίξεις με το κινητό σου, επειδή θεωρείς ότι θα σε βοηθήσει να ξανακοιμηθείς.

Κράτα ένα πρόγραμμα ύπνου

Οι αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου σου είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ξυπνάς συγκεκριμένη ώρα τις καθημερινές και όλα καταστρέφονται το Σαββατοκύριακο. Είναι αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν κοινωνικό jet lag. Καλώς ή κακώς, πρέπει να εκπαιδεύσεις το σώμα σου να ξυπνά και να κοιμάται τις ίδιες ώρες. Εντάξει, τώρα τις γιορτές δεν είναι εύκολο. Ας βάλουμε τον στόχο για τις πρώτες μέρες του 2020.