ΕΥΤΥΧΙΑ

Τα 5 βήματα για να ζήσεις μία ευτυχισμένη ζωή

Μερικοί άνθρωποι φορούν την ετικέτα του «τελειομανή» με υπερηφάνεια επειδή πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει την αριστεία. Αλλά το να στοχεύεις στην τελειότητα δεν είναι το ίδιο με το να στοχεύεις στο «εξαιρετικό», γιατί απλά η αριστεία επιτρέπει λάθη. Και έτσι απομακρύνεσαι όλο και περισσότερο από την ευτυχία.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Η τελειομανία συνήθως περιγράφεται ως μια έντονη επιθυμία να είναι όλα άψογα, και συνήθως συνοδεύεται από έντονη αυτοκριτική και μια ανησυχία για το πώς θα σε αξιολογήσουν αν αποτύχεις. H Brene Brown, συγγραφέας του “The Gifts of Imperfection”, υποστηρίζει ότι η τελειομανία είναι ένα γνώρισμα που υιοθετούμε για να προστατευτούμε από τον πόνο της ευθύνης, της κρίσης ή της ντροπής.

Η βασική έγνοια ενός τελειομανούς ανθρώπου είναι η αποφυγή της αποτυχίας με κάθε κόστος.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους τελειομανείς είναι ότι δυσκολεύονται να απολαύσουν την καθημερινή ζωή. Εστιάζουν τόσο πολύ στο να είναι όλα άψογα και άρτια ολοκληρωμένα, που στο τέλος της ημέρας έχουν χάσει τις στιγμές χαράς που οι τριγύρω τους έχουν απολαύσει.

Οι περισσότεροι από μας έχουμε τέτοιες τάσεις σε ορισμένα κομμάτια της ζωής μας, αλλά όταν επιτρέπουμε στην τελειομανία να παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί η απογοήτευση, το άγχος ή η κατάθλιψη.

Διάβασε κι αυτό: Για όλα φταίει το αυτοσαμποτάρισμα. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου

Πώς μπορείς να ξεπεράσεις την τελειομανία σου και να απολαύσεις περισσότερο:

Γίνε φίλη με την ατέλεια

Η ατέλεια είναι μέρος της ζωής και έχεις τρία ισχυρά όπλα για να την αντιμετωπίσεις. Την επίγνωση, την αυτοσυμπόνια και την από-ευαισθητοποίηση. Είναι σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίζεις πότε τα συναισθήματα άγχους και εμμονής έχουν προκληθεί από μη ρεαλιστικά πρότυπα που έχεις επιβάλει στον εαυτό σου.

Μίλα στον εαυτό σου

Μόλις έχεις αυτή την επίγνωση, μίλησε στον εαυτό σου όπως ένας στενός φίλος. Τι θα έλεγες στον φίλο σου να κάνει; Τι βήματα θα τον/την συμβούλευες να κάνει για να αποφορτιστεί από την πίεση που αισθάνεται;

Άλλαξε το μοτίβο

Στη συνέχεια, δοκίμασε να αλλάξεις την τελειότητα, με το να εκθέσεις σταδιακά τον εαυτό σου σε μικρές ποσότητες δυσφορίας. Για παράδειγμα, εάν διπλοτσεκάρεις τα email που στέλνεις για ορθογραφικά σφάλματα, έλεγξέ τα μόνο μία φορά. Θα μπορούσες ακόμη να αφήσεις τον σύντροφο σου ή τους φίλους σου να επιλέξουν αυτό το καλοκαίρι πού θα μείνετε στις διακοπές και πώς θα ταξιδέψετε.

Δες κι αυτό: Οι 3 τεχνικές για να τολμήσεις τις αλλαγές που φοβάσαι, σύμφωνα με την ειδικό

Μην αναλαμβάνεις εσύ τα πάντα

Δοκίμασε να δώσεις στους άλλους περισσότερες ευθύνες στο γραφείο και στο σπίτι, μετά κάνε πίσω και παρατήρησε πώς αισθάνεσαι. Εάν νιώσεις ότι η τελειομανία αρχίζει να χτυπά κόκκινο όταν κάτι δεν κάνουν σωστά, να παραμείνεις ψύχραιμη και ευγενική.

Χαλάρωσε

Πειραματίσου και εξασκήσου στο να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις περισσότερο, το καλοκαίρι αποτελεί ιδανική εποχή για αυτό. Να θυμάσαι, το να χαμηλώνεις τα πρότυπά σου δεν σημαίνει ότι δεν έχεις καθόλου πρότυπα.

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.

Exit mobile version