ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτά είναι τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τοξικούς φίλους

iStock

Είτε είναι εκείνη η φίλη από το νηπιαγωγείο, η οποία κάθε φορά που βρίσκεστε, νιώθεις ότι εξαντλεί όλη σου την ενέργεια, είτε εκείνη η φίλη από την σχολή, η οποία βρίσκει πάντα τρόπο και κάνει κάθε συζήτηση, να γυρίζει σ’ εκείνη, υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις μια τοξική φιλία.

Τα τοξικά μοτίβα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά ως τοξική, θεωρείται η συμπεριφορά που κάνει τους άλλους να αισθάνονται άσχημα για τη ζωή και τον ίδιο τους τον εαυτό. Κύρια χαρακτηριστικά λοιπόν και στην περίπτωση μιας τοξικής φιλίας, είναι η έντονη κριτική, η διάθεση για έλεγχο, η τάση για χειραγώγηση και το «φόρτωμα» ενοχών και τύψεων. Για παράδειγμα: Αν οι φίλοι σου σε κάνουν να νιώθεις συνεχώς άσχημα, επειδή δίνεις προτεραιότητα στη νέα σου σχέση και αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο από όσο θυμάσαι τον εαυτό σου να κάνεις σχέσεις, μπορεί να μιλάμε για μια τοξική φιλία. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 6 χαρακτηριστικά σημάδια, που μαρτυρούν πως κάτι δεν πάει πολύ καλά με τους «φίλους» σου.

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έ

Οι τοξικοί φίλοι έχουν πάντα απώτερα κίνητρα

Λαμβάνεις ένα μήνυμα από τη φίλη σου: «Είσαι ελεύθερη για δείπνο αύριο στις 8;» Φαινομενικά ακίνδυνο, σίγουρα, αλλά ξέρεις ότι αυτό που στην πραγματικότητα εννοεί είναι: «Αν δεν είσαι ελεύθερος για δείπνο αύριο στις 8, θα είμαι θυμωμένη μαζί σου για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα». Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι τοξικοί άνθρωποι, θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν οι ίδιοι. Όλα είναι σχετικά για αυτούς. Χρησιμοποιούν τους ανθρώπους, για να πετύχουν όποιον στόχο θέλουν. Τι μπορεί να θέλεις εσύ, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για μια ισότιμη, υγιή σχέση. Βασικά απέχει μίλια μακριά από αυτό το μοντέλο σχέσεων.

Οι συγγνώμες τους δεν είναι ποτέ ειλικρινείς

Περίμενες ποτέ μια συγγνώμη από κάποιον και κατέληξες να ζητάς τελικά ΕΣΥ συγγνώμη; Κλασικό red flag τοξικότητας. Οι τοξικοί άνθρωποι γενικά περνάνε από θύτες σε θύματα με ταχύτητα φωτός. Μια όχι και τόσο φιλική συμπεριφορά.

Οι τοξικοί φίλοι κάνουν τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους

Μόλις έκλεισες το τηλέφωνο με τη φίλη σου και συνειδητοποίησες ότι μετά από μια κουβέντα 45 λεπτών δεν σου έκανε ούτε μια ερώτηση για τη ζωή σου ή για το πώς τα πας. Είναι άλλο πράγμα αν αντιμετώπιζε ένα σημαντικό θέμα ή είχε κάποια συναρπαστικά νέα να μοιραστεί μαζί σου και άλλο αυτό να συμβαίνει κάθε φορά που μιλάτε. Η σχέση σας μπορεί να είναι τοξική.

Οι τοξικές φιλίες παίρνουν περισσότερα απ’ όσα δίνουν

Η φίλη σου συμφώνησε να έρθει στην θεατρική παράσταση που τόσο καιρό ήθελες να πας. Αλλά στη συνέχεια παραπονιόταν για τα πάντα. Για τα άβολα καθίσματα, για την γειτονιά του θεάτρου, για τις άψυχες ερμηνείες και την κακή σκηνοθεσία. Βασικά, δεν φοβάται να σου πει πόσο απαίσια πέρασε. Αν και είναι εύκολο να την χαρακτηρίσεις ως απλά «γκρινιάρα» και αν κάνει συχνά τα πράγματα να περιστρέφονται γύρω από τις δικές της ανάγκες και επιμένει να τις βάζει πάνω από τις δικές σου, είναι απλά τοξικό άτομο.

Οι τοξικοί φίλοι κουτσομπολεύουν συνεχώς

Λίγο κουτσομπολιό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. ΩΣΤΟΣΟ: Υπάρχει διαφορά μεταξύ κοινωνικού σχολιασμού και κακεντρέχειας. Ξέρεις για ποια «φίλη» μιλάω. Για εκείνη που μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα κουβεντούλας, η συζήτηση στρέφεται σε «ενημερώσεις» για όλες τις φίλες και γνωστές και τις λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής. Σίγουρα, είναι συναρπαστικό να γνωρίζεις τι μπορεί (ή μπορεί να μην) συμβαίνει στο περιβάλλον σου. Αλλά μετά από λίγο, μπορεί να το βρίσκεις άσχημο και κακότροπο. Η μόνη χρησιμότητα της συγκεκριμένης συμπεριφοράς; Χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι πιθανώς έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις με τον χρόνο σου.

Στις τοξικές φιλίες εσύ πάντα «αντιδράς υπερβολικά»

Δεν ξέρω αν είσαι ενήμερη, αλλά αυτή η συμπεριφορά, είναι χαρακτηριστική περίπτωση gaslighting. Το gaslighting είναι μια μορφή χειριστικής επικοινωνίας, κατά την οποία κατά βάση, ο άλλος προσπαθεί να σε βγάλει «τρελή», «υπερβολική» ή τέλος πάντων αμφισβητεί τη δική σου εμπειρία. Πολλοί τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting ως βούτυρο στο ψωμί τους, για να διατηρήσουν κάποιο είδος ελέγχου στους ανθρώπους γύρω τους. Το να σου λένε οι φίλοι σου ότι «αντιδράς υπερβολικά», είναι τοξικότητα Α βαθμού.

Exit mobile version