ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 πιο υγιεινά είδη ψωμιού για να μην πεις το ψωμί, ψωμάκι

Pexels

Το ψωμί είναι ένα από τα παλαιότερα βασικά προϊόντα στη δυτική διατροφή. Στην απλούστερη μορφή του, είναι μια ζύμη αλευριού και νερού, με ή χωρίς αλάτι, που έχει υποστεί ζύμωση. Οι ποικιλίες που μπορείς να βρεις πια στην αγορά είναι δεκάδες. Πώς μπορείς να διαλέξεις όμως την πιο υγιεινή;

Ορισμένα ήδη ψωμιού, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ άλλα παρασκευάζονται από επεξεργασμένα δημητριακά και προσφέρουν ελάχιστα θρεπτικά στοιχεία. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις 7 από τις πιο υγιεινές επιλογές που μπορείς να κάνεις.

Τα 7 πιο υγιεινά είδη ψωμιού Pexels

1. Ψωμί από φυτρωμένο σιτάρι ολικής άλεσης (Εσσαίων)

Το Ψωμί Εσσαίων είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο, μαλακό και εξαιρετικά θρεπτικό ψωμί, το οποίο έχει, επίσης, μηδέν λιπαρά. Είναι ολικής αλέσεως, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τα συνηθισμένα ψωμιά.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος παρασκευής του συγκεκριμένου ψωμιού (βλάστηση) αυξάνει επίσης τα αντιοξειδωτικά των δημητριακών, ενώ μειώνει τα συστατικά που συνδέονται με μέταλλα, όπως ο σίδηρος, και εμποδίζουν την απορρόφησή τους. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία διασπά μέρος του αμύλου στα δημητριακά και μειώνει την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Μία φέτα (34 γραμμάρια) ψωμί από φυτρωμένο σιτάρι ολικής άλεσης προσφέρει:

  • Θερμίδες: 80
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,5 γρ
  • Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

2. Ψωμί από προζύμι

Το προζύμι παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης που βασίζεται, σε φυσική μαγιά και βακτήρια για να φουσκώσει το ψωμί. Η ζύμωση βοηθά στη μείωση του αριθμού των φυτικών αλάτων,  που συνδέονται με ορισμένα μέταλλα και μειώνουν την απορρόφησή τους. Το ψωμί με προζύμι, μπορεί επίσης να είναι πιο εύπεπτο από άλλα ψωμιά, πιθανώς λόγω των προβιοτικών που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Τέλος, το ψωμί με προζύμι θεωρείται ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια φέτα (47 γραμμάρια) ψωμί από προζύμι δίνει:

  • Θερμίδες: 120
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 20 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

3. Ψωμί από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως διατηρούν ολόκληρο το σιτάρι ανέπαφο, κάνοντας το ψωμί αυτό, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου. Αναζήτησε ψωμιά που έχουν 100% αλεύρι ολικής αλέσεως και δεν κρύβουν περιττά συστατικά, όπως πρόσθετα σάκχαρα ή φυτικά έλαια.

Μία φέτα (46 γραμμάρια) ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει:

  • Θερμίδες: 110
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,5 γρ
  • Υδατάνθρακες: 23 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

4. Ψωμί βρώμης

Το ψωμί βρώμης παρασκευάζεται συνήθως από συνδυασμό βρώμης, αλεύρι ολικής αλέσεως, μαγιά, νερό και αλάτι. Δεδομένου ότι η βρώμη είναι εξαιρετικά θρεπτική και συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, το ψωμί βρώμης μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή.

Συγκεκριμένα, η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), σίδηρο και ψευδάργυρο. Οι φυτικές ίνες της βρώμης, γνωστές ως βήτα-γλυκάνη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για ένα πιο θρεπτικό ψωμί βρώμης, αναζήτησε ένα που αναφέρει τη βρώμη και το αλεύρι ολικής αλέσεως ως τα δύο πρώτα συστατικά του.

Μία φέτα (48 γραμμάρια) ψωμί βρώμης ολικής αλέσεως περιέχει:

  • Θερμίδες: 130
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λίπος: 1,5 γρ
  • Υδατάνθρακες: 23 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

5. Ψωμί λιναρόσπορου

Το ψωμί από λιναρόσπορο, παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρια ολικής αλέσεως και σπόρους λιναριού, είναι ένα από τα πιο υγιεινά ψωμιά που μπορείτε να καταναλώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπόροι λιναριού είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα, αποτελούν εξαιρετική πηγή ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που βρίσκεται σε φυτικές τροφές. Επιπλέον, οι σπόροι λιναριού διαθέτουν ενώσεις που ονομάζονται λιγνάνες, που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα.

Μία φέτα (34 γραμμάρια) ψωμί λιναρόσπορου περιέχει:

  • Θερμίδες: 80
  • Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
  • Λίπος: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

6. Ψωμί πλήρους σίκαλης

Η σίκαλη μοιάζει πολύ με το σιτάρι, αλλά είναι συνήθως πιο σκούρα. Το παραδοσιακό ψωμί σίκαλης, παρασκευάζεται μόνο από αλεύρι σίκαλης και δεν περιέχει αλεύρι σίτου, ενώ τα περισσότερα ψωμιά σίκαλης, παρασκευάζονται από συνδυασμό και των δύο. Σε σύγκριση με το σιτάρι, η σίκαλη θεωρείται συχνά πιο θρεπτική. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το ψωμί σίκαλης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πληρότητα και να έχει μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος από το ψωμί σίτου.

Μια φέτα (28 γραμμάρια) ψωμί σίκαλης που έχει φυτρώσει παρέχει:

  • Θερμίδες: 60
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

7. Ψωμί χωρίς γλουτένη

Τα ψωμιά χωρίς γλουτένη παρασκευάζονται χωρίς γλουτενικούς κόκκους όπως σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι. Αποτελούν ασφαλείς επιλογές για άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, όπως αυτά με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Συνήθως παρασκευάζονται από ένα μείγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη, όπως καστανό ρύζι, αμύγδαλο, πατάτα ή αλεύρι καλαμποκιού. Ωστόσο, αυτά που παρασκευάζονται από αλεύρια αμυγδάλου ή καρύδας, τείνουν να έχουν χαμηλότερους υδατάνθρακες και θερμίδες και είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Μια φέτα (36 γραμμάρια) ψωμιού χωρίς γλουτένη δίνει:

  • Θερμίδες: 90
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Λίπος: 5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια